ms-avontuur.reismee.nl van Tineke en Ad.

De Maas, tegen de stroom in.

27 mei. Vertrek 8.45 uur. We tekenen op de waterkaart aan, dat dit een heel fijne ankerplek is, die we na 2 overnachtingen weer verlaten. Via de Andelse Maas, Heusdens kanaal en Bergse Maas arriveren we om 10.45 uur bij sluis Engelen, die ons 2 m omhoog schut. Het Diezekanaal op en om 12.00 u meren we af aan de Diezekade te Den Bosch. We gaan een aantal dagen genieten van deze gezellige stad, momenteel nog helemaal in de ban van Jheronimus Bosch, de beroemde schilder, die hier leefde en werkte van 1450 – 1516. Na de onvermijdelijke Bossche Bol, kijken we s’avonds op de markt naar Bosch By Night, een spectaculaire lichtshow, vol wonderlijke gedrochten en tijdloze symboliek, geprojecteerd op de hier aanwezige historische panden. Verder vullen we onze tijd met een ontdekkingstocht in het teken van de Bosch Experience, een bezoek aan musea w.o. het Jheronimus Bosch Art Centre. We maken een plechtige mis mee in de St. Janskathedraal, opgedragen door de nieuwe progressieve bisschop Gerard de Korte, daarin bijgestaan door tientallen misdienaars, acolieten, leden van het aloude broederschap van Zoete Lieve Vrouw, het O.L.Vrouwegilde, en als begeleiding van de daaropvolgende processie: vaandeldragers, vaandelzwaaiers en trommelaars. Detail: Op zeer mysterieuze wijze zijn we bij het verlaten van de kerk de hele processie kwijtgeraakt!! Maar dat wordt later (in dit verslag) ruimschoots goedgemaakt. Nadat we nog een dag op pad zijn geweest met een huurautootje voor een bezoek aan onze kersverse kleindochter en een jarige schoonzoon, vertrekken we op

31 mei. 10.00 uur terug naar sluis Engelen, om na schutting (11.15) stuurboord uit te gaan, nog steeds een doel in het zuiden voor ogen hebbend. Door de enorme regenval wordt de Maas steeds bozer en kampen we nu met 3 km stroom tegen. Sluis Lith schut om 13.45 uur 4.25 m omhoog en vervolgens zoeken we bij de Gouden Ham een walplekje, o.a. goed voor een lekkere wandeling. Wanneer blijkt dat tegen een kleine vergoeding water en stroom beschikbaar zijn bij de jachthaven Maasland aan dezelfde plas, dan maken we daar, s’avonds nog, graag gebruik van, zodat we weer vroeg kunnen vertrekken.

1 juni. 10.15 uur vertrek, terug naar de Maas. Bij 1500 toeren halen we nu 7,5 km/uur. Bijna 2 uur varen voor 10 km lijkt op “tegen de stroom in vechten”. We meren om 12.00 uur af bij de laad- en losplaats van een graanfabriek (km 185) te Ravestein, met toestemming van de havendienst van Oss. Blijkt later ten onrechte, maar we worden toch gedoogd. Vanaf dit prachtige oude stadje vertrekt een trein naar Eindhoven. Goed voor een bezoek aan onze kleindochters aldaar. En s’avonds brengt hun lieve vader ons terug naar de silo’s.

2 juni. Vertrek 8 uur, en nòg meer stroom tegen……..via een rivier, die inmiddels 2 x zo breed lijkt, sluis Grave en sluis Sambeek, arriveren we, inmiddels 5 m hoger bij een bekende ankerplek aan het Leukermeer. We laten de palen zakken om 15.45 uur en wonen weer midden in de natuur, waar het water nog steeds langzaam stijgt.

3 juni. Doel vandaag: Venlo, jachthaven De Maas. Vertrek 9 uur, aankomst 13 uur, 25 km overbrugd. Mooie uitvalsbasis voor boodschappen, water bunkeren en een gezellig dinertje. Ook kunnen we hier vandaan per fiets en OV weer even een rondje kinderen/kleinkinderen doen.

5 juni. Vertrek 11.45 uur. Bij sluis Belfeld wacht ons een bijzondere sensatie: Doordat het water 3,50 m is gestegen hoeft er niet geschut te worden en varen we door een openstaande stuw. Het water kolkt hier langs de pijlers van de stuw en onze snelheid komt niet boven de 4,5 km/uur. We wisselen elkaar steeds af met sturen want de Avontuur wil alle kanten op. Om 16 uur arriveren we op de Asseltse plassen. De hier aanwezige steigers zijn geheel onder water verdwenen, zodat we de palen moeten laten zakken. Eindelijk, voor het eerst dit seizoen, kunnen we ZWEMMEN. We blijven hier een week wonen, voor gebruik van de sauna, per bijboot naar de wal om te kunnen fietsen c.q. wandelen. En onze wens, een echte katholieke (nostalgie!) processie mee te maken, wordt hier ruimschoots vervuld: Het 11e eeuwse Dyonisus kerkje is alleen te bezichtigen tijdens de Eucharistievieringen volgens de pastoor (opgespoord via Sint Google) . Aldus wonen we op zaterdagavond om 6 uur een H.Mis bij en horen na afloop dat de volgende ochtend na de plechtige Hoogmis, een heuse processie gaat plaatsvinden. Strak georganiseerd lopen er vele mensen mee, w.o. een fanfare, het door 8 mannen in klederdracht, gedragen beeld van St. Dyonisus, de pastoor onder een baldakijn met de monstrans, koorleden, tientallen vaandeldragers en misdienaars, zwaaiend met wierookvaten. De lange stoet, die zich langzaam door het glooiend Limburgs landschap voortbeweegt, stopt halverwege de route, om op een kruising van wegen, waar zich een kruisbeeld bevindt, aan een geĂŻmproviseerd altaar te bidden en te zingen. Het geheel is prachtig versierd, o.m. met een enorm tapijt van rozen in vele kleuren. Na afloop rest ons, naar goed Limburgs gebruik een stuk vlaai bij de koffie te nemen. Er was in de hemel rekening gehouden met de processie, want later die dag kwam het hemelwater met bakken tegelijk naar beneden en konden we genieten van prachtige onweersbuien.

13 juni Als na al het regengeweld de zon weer gaat schijnen, vertrekken we om 11 uur. Bakboord uit de Maas op, richting sluis Roermond. Vervolgens varen we Roermond voorbij om de Zuidplas op te gaan. Aan de westelijke wal, meren we af c.q. ankeren we, i.v.m. het gebrek van stevige bolders op de kant. Weer een mooie rustige plek, uitzicht op de stad, 2 prachtige paarden, die steeds even komen buurten, goede fietsafstand naar de stad. We bezoeken de markt, shoppen, terras en via fiets en trein weer naar kinderen/kleinkinderen , ook i.v.m. eindexamenfeest voor een geslaagde kleinzoon. Met vaderdag is het ook leuk, als dochters hun vader kunnen bereiken. Ze blijven gezellig een nachtje slapen en na ontbijt en uitzwaaien, gaan we maar eens plannen maken voor de rest van het seizoen.

21 juni. Trossen los om 10.15 uur. Ons doel is: een van de grintgaten bij Heel, het Polderveld. Hier zijn we bekend en kunnen we ons gestaakte dagelijkse zwemritueel (i.v.m. kou) weer oppakken. Tijdens ons verblijf krijgen we bezoek van vrienden uit Maasbracht, die ons met hun bootje komen opzoeken. Dat wordt natuurlijk weer een gezellig drankje en etentje en leuk-om-elkaar-weer-te-zien !! Onze volgende belevenissen kun je binnenkort weer lezen….. Groetjes van Ad en Tineke.

Er is een kindeke.....

Als je tegen de Provincie zegt, dat je op een geschikte ligplaats bent afgemeerd om op de komst van een kleinkind te wachten, dan gaan alle deuren open en wordt je gedoogd, en niet slechts 3 x 24 uur.

10 mei . Het is zover: LEAH CATHELIJNE is geboren. Een lief klein meisje van 2540 gram. Zo mooi en zo welkom !! We bekijken en genieten van dit kleine wondertje en blijven nog even in de buurt.

11 mei echter , tegen de avond, nadat we nog even in de wieg hebben gekeken, vertrekken we, i.v.m. een onverwachte, belangrijke afspraak in Dordrecht op 13 mei. We voelden ons thuis aan de Eem: de auto vlakbij, bezoek verwelkomd, een hartverwarmende moeder/omadag gevierd (met barbecue), veel gelopen, gefietst, geklust en ons saunaatje weer eens gebruikt. Door het koude weer, een unieke gebeurtenis. 17.00 uur trossen los! Achtereenvolgens Eem-, Gooi- en Markermeer op en vòòr Pampus bij Muiden de Vecht op, via de Grote Sluis. We overnachten iets voorbij de nieuwe Vechtbrug aan meerpalen, onder begeleiding van de constante ruis van de A1.

12 mei. 9.00 uur vertrek. Bij een bekende werf aan de Vecht, water gebunkerd en om 10.30 uur verder langs Weesp. Voor het passeren van de Lange brug, zorgt een klein moment van onoplettendheid voor wat sensatie: de bijboot raakt vast in de remmingswerken en wordt opgetild en omgedraaid. Een snelle manoeuvre maakt een einde aan dit lastige moment en eenmaal onder de brug door halen we de ronddrijvende spullen uit de bijboot weer op en vervolgen onze weg over de prachtige Vecht. 12.20 uur. Bij Nigtevecht draaien we bakboord uit het Amsterdam Rijnkanaal op, vervolgens via de Beatrixsluizen bij Nieuwegein, de Lek op en om 18.15 uur meren we af in de jachthaven van Streefkerk. Een mooie ligplaats, waar vandaan het heerlijk fietsen is.

13 mei. Record: 6.20 uur vertrek!!!! Daar onze afspraak in Dordrecht om 9 uur is gepland, moeten we vroeg uit de veren. Route: Lek, de Noord, Rietbaan, Beneden Merwede en dan zijn we keurig op tijd aangekomen. Er is voor verblijf een plek in de Wolwevershaven gereserveerd, maar de toegangsbrug is defect, dan maar naar de Riedijkhaven. Prima bekende ligplaats. Van daaruit kunnen we ingewikkelde, noodzakelijke plannen gaan uitvoeren. Auto ophalen vanaf Eemnes, jongste kleindochter knuffelen, overnachten bij dochter en gezin, auto naar de stalling en logees ophalen met hulp van een vriend.

14 mei. Alles is gerealiseerd en onze logees zijn opgestapt. Ze blijven gezellig een weekje meeschipperen. In de komende dagen bekijken we Dordrecht en varen met de gehate Waterbus (vanwege giga golven!) naar Rotterdam, met als doel de nieuwe markthal te bezoeken. Leuke belevenissen allemaal, waarbij humor ook aan bod komt. Als je door een trambestuurder wordt uitgenodigd om alvast in de klaarstaande tram 7 te stappen en eerstgenoemde rijdt vervolgens weg met een soortgelijke tram, terwijl je de passagiers het nakijken geeft, kun je alleen maar glimlachen.

17 mei. 11.00 uur Trossen los. We gaan de natuur en de rust weer opzoeken. Dordtse Kil op, Hollands Diep, Amer en om 13.50 uur meren we af in de Biesbosch, aan een ligplaats bij KM 257. Hoewel de koekoek vreselijk zijn best doet, om ons te irriteren, genieten we hier van de rust, de vele vogelgeluiden en een ballet vòòr de boot van een groep grote vissen, waarschijnlijk Diklipharders.

19 mei. We hebben beloofd een bevriend watersportbedrijf te helpen bij de Open Havendag te Gorinchem. Vandaar ons vertrek: 10.45 uur op weg naar een geschikte ligplaats voor de komende dagen. We slingeren door de prachtige Biesbosch een aangekomen bij de gelijknamige sluis heeft deze middagpauze tot half 3. Even dus wat geduld voor we , stuurboord uit, de Boven Merwede opdraaien, oversteken bij Gorinchem en via de Grote Merwedesluis het Merwedekanaal opvaren. We zoeken en speuren en op advies van collega schippers meren we om 17.30 af bij Meerkerk KM 12. Een wereldplek voor 7 dagen, alles bij de hand, rust, OV , winkels, wandel- en fietsmogelijkheden. En de bewoners alhier krijgen de 1e prijs voor vriendelijkheid.

21 mei. Open Havendag in Gorinchem. Prachtig weer, leuk werk, gezellige mensen en vriendelijk publiek. Reuze succes!!

22 mei. Vandaag worden onze vrienden weer opgehaald. Helaas!! Het waren dagen vol warmte en harmonie. Wij blijven nog even op deze ligplaats om de kleine nogmaals te bezoeken, schoon schip te maken en te foerageren.

25 mei. 10.45 uur. We vertrekken, verder door naar het zuiden, in slow motion. Terug via het Merwedekanaal, de gekanaliseerde Linge en de Grote Merwedesluis. Om 12.25 varen we de Boven Merwede weer op, richting Woudrichem. Via de Wilhelminasluis arriveren we op de Andelse Maas, waar vele mooie ankerplekken te vinden zijn. En jawel, om 14.25 uur laten we de palen zakken bij de ingang naar het Esmeer, KM 239. Een heel mooie plek, klein steigertje voor de bijboot, om wandelen mogelijk te maken. Te mooi hier om meteen weer weg te gaan, dus blijven we nog 1 nachtje. Morgen naar Den Bosch…….

Tot later maar weer, groeten van Ad en Tineke

Voorlopige opening vaarseizoen 2016

Zoals gewoonlijk hebben we weer van alles ondernomen, wat tijdens onze omzwervingen lastig te doen is: bezoek aan en van kinderen, kleinkinderen en vrienden. Wat cultuur, wat vrijwilligerswerk, wat klusjes en dan is zomaar de winter voorbij.

Eerst 2 heerlijke maanden in Utrecht verbleven, vlakbij het centrum, waar we genoten hebben van het stadse leven, en zeker van het knooppunt van OV. Daarna, rond Kerstmis, zijn we naar de Braassemermeer gevaren. Een, voor ons bekende omgeving, waar we, nog als landrotten, jarenlang hebben gewoond. Sociale leven weer opgepakt, w.o. de spelletjesavonden, een goede sportschool gevonden, supermarkt om de hoek. Een zeer goed geoutilleerde jachthaven met vriendelijke havenmeesters. Dat alles maakte onze winter zeer aangenaam. Het was een goede ligplaats, hoewel de plek aan de buitenkant, i.c.m. de vele Oostenwinden, ons zeker parten heeft gespeeld. Maar als dan de temperatuur gaat stijgen en de zon steeds warmer schijnt, dan willen we wel weer op Avontuur. Eerst nog even een proefrondje: Nagezwaaid door de havenmeesters varen we de Oude Wetering in en meren na 500 m weer af. Een mooie plek, voor de deur van een vriend, om de laatste boodschappen nog het schip in te sjouwen en de auto achter te laten, zij het voor korte tijd.

21 april. Trossen (echt) los!! Onder het geluid van een klikkende camera (telefoon), verlaten we de ligplaats aan de kade van Oude Wetering en varen stuurboord uit de Ringvaart op, waarbij we weer onze bouwplaats in Weteringbrug passeren. Alles verloopt vlekkeloos, om 12.15 uur hebben we de Nieuwe Meersluis en varen dan Amsterdam binnen. Altijd weer een gezellige ervaring en een heel prettig team van brugwachters. Om 13.35 uur opent de laatste brug en varen we bakboord uit het Noordzeekanaal op. Richting Zaandam voor een noodzakelijk bezoek aan de bunkerboot. Om 14.35 uur varen we, voorzien van de nodige brandstof via het Binnen IJ richting Oranje sluizen. Er staat een Noord Oostenwind kracht 4, nèt niet teveel om onder Pampus langs het Markermeer te overbruggen richting Gooimeer. Inmiddels hebben we besloten, door te stomen naar ons doel, de bekende ligplaats aan de Eemmonding, waar we voorlopig een groot feest afwachten: de geboorte van onze 8e kleindochter. Haar toekomstige woonplaats is hier niet ver vandaan en als we dan de auto erbij halen, dan is bereikbaarheid geregeld. We arriveren om 19.30 uur en dat is tevens de afsluiting van de eerste en voorlopig enige vaardag. Hier, midden in de natuur kunnen we heerlijk wandelen en fietsen (en klussen). Het vervolg hangt nu even af van een heel klein nieuw wereldburgertje, en daar wachten we graag op. Dat het inmiddels kouder is dan tijdens de Kerstdagen, deert ons niet. Bezigheden genoeg en binnen , aan boord van de Avontuur is het lekker warm en behaaglijk !!

Tot de volgende keer….. Groetjes van Ad en Tineke

Kerstgroet 2015

Lieve volgers,

We hebben 2 heerlijke maanden doorgebracht in de Veilinghaven van Utrecht en op 19 december moesten we deze ligplaats weer verlaten.

Vanaf onze nieuwe ligplaats aan de Braassemmermeer Oude Wetering, willen wij jullie nog een fijne Kersttijd toewensen met veel warmte en harmonie.

Maar ook een goed en gelukkig 2016, met veel liefde, gezondheid, plezier, met als doel er een vredige wereld van te maken , waar plaats is VOOR IEDEREEN !!!!!!

Warme groet vn Ad en Tineke

Laatste traject, òp naar de feestdagen.

Nadat we onze werkzaamheden aan de wal hebben afgerond, vertrekken we weer, om langzaam, via allerlei gezellige stops, richting Utrecht te varen, waar ons een plek is toegewezen voor 2 maanden in de Veilinghaven. Er stond bij vrienden een gigantische verhuizing vòòr 1 oktober op de planning. We er hebben er hard gewerkt, waarbij ons dagelijkse portie beweging goed werd ingevuld. Geheel voldaan vertrekken we dan op

7 oktober, 11.00 uur. Vanaf de Oude Wetering in noordelijke richting, dan stuurboord uit, de Drecht op. Een wat klein vaarwater voor de Avontuur, maar wel erg schilderachtig en momenteel de enige mogelijkheid om in Alphen aan de Rijn te komen. De bruggen in Leimuiden en Bilderdam zijn pittoresk, maar smal en de bochtjes ervòòr en erachter lastig te nemen. Maar met veel rust en goede stuurmanskunst komen we erdoor en zonder schade. Om 12.20 uur draaien we het Aarkanaal op en is het leed geleden!! D.m.v. de voortreffelijke medewerking van brugwachters meren we al om 13.45 uur af bij onze geliefde ligplaats te Alphen aan de Rijn, t.o. wijk Berendrecht (mèt stroomvoorziening). Het blijft een plezierige ervaring om binnen 5 min. bij de kinderen binnen te kunnen lopen, evenals winkelen op loopafstand.

10 oktober. 14.30 uur vertrek. De opruimwerkzaamheden , na het ongeluk met het brugdeel in Alphen, maken we nog van dichtbij mee. Gigantische transporten passeren ons vlakbij: een indrukwekkend gezicht. We varen via de Gouwe naar Gouda. Passeren Boskoop en Waddinxveen, en meren om 16.00 uur af aan een rustige overnachtingsplek vòòr de spoorbrug.

11 oktober. 10.00 uur trossen los. We varen richting Julianasluis en zoeken onderweg naar opstapmogelijkheden voor dochter en kleindochters, die zich plotseling aanmelden voor aanmonstering. Pas in de sluis gaat dat lukken, maar niet voordat ze zich onder, over en langs allerlei versperringen een weg moeten banen en tenslotte via de sluistrappen aan boord moeten klimmen. Een heel avontuur om bij de Avontuur op te stappen. Het traject via de Hollandse IJssel, Maas en Lek is heel aardig om mee te varen, zeker als de woonplaats Schoonhoven is, ons doel voor vandaag. En wat te denken van vaarinstructies van je opa. Onze kleindochter doet het goed en met haar hulp meren we om half 3 af in de Noodhaven, nadat schoonzoon van tevoren heeft gecheckt of deze toegankelijk is. Een prachtige, rustige plek, vlakbij het historische stadje en ook hier, 5 min. lopen naar de kinderen. Na een paar dagen vol gezellige bezoekjes en dinertjes over en weer, een middagje winkelen in Gouda, vertrekken we weer, volgeladen met haardhout voor ons haardje, om tijdens de koude winteravonden te kunnen stoken.

14 oktober, half 2. Achteruit varend vanuit het smalle haventje de Lek op, is een uitdaging, die we inmiddels wel aankunnen. 15.45 uur, het is somber en regenachtig weer, als we ligplaats nemen op de passantenplek vòòr de Grote sluis te Vianen (een heel leuk stadje!)

15 oktober. Vandaag , rond 12 uur, worden we verwacht in Utrecht, dus 10.45 uur vertrek naar de grote en drukke Beatrixsluizen te Vreeswijk (overkant van de Lek), het Lekkanaal op. We worden een beetje heen en weer gestuurd, Want met zoveel beroepsvaart is het passen en meten. Om 11.30 uur verlaten we, 1 m lager de sluis. Via een klein stukje Amsterdam-Rijnkanaal varen we om 11.50 uur stuurboord uit de Noordersluis en tevens ook Utrecht binnen. Vanaf hier worden we heel vriendelijk begeleid bij de bediening van sluis en bruggen. Alles was al van tevoren afgesproken en dat was duidelijk te merken. Een leuk stukje over het Merwedekanaal dwars door Utrecht, brengt ons om 12.45 uur de Veilinghaven in, onze besproken ligplaats voor 2 maanden.

Wij zijn op de plaats van bestemming, dus voorlopig geen avonturen meer.

Na een kort, maar heel fijn zomerseizoen, sluiten we nu af.

We wensen onze “volgers” een liefdevolle en warme winter en fijne feestdagen.

Groetjes van Ad en Tineke

Boat and breakfast Avontuur

18 augustus. Leukermeer wordt toch nog leuk!!

Was het afmeer-technisch niet echt interessant, nu ontdekken we dat de toegestane ligplaatsen bestaan uit stukjes grond, waar je je vaartuig gewoon tegenaan kunt schuiven en dan verankeren. We nemen een dergelijk plekje in en met de bijboot als loopplank zijn we hier gemakkelijk in staat om de wal te bereiken. Het meer, dat in de jaren 70 ontstaan is door zand- en grintwinning, ligt in het Nationaal Park de Maasduinen, genoemd naar de rivierduinen die na de laatste ijstijd zijn gevormd. We maken een prachtige wandeling om het meer en belanden in het bezoekerscentrum, gebouwd in een voormalige sluis. Kortom een locatie om te onthouden. Na 1 ½ dag vertrekken we, op zoek naar een afmeermogelijkheid mèt camperplaats, want we verwachten bezoek, o.a. mèt camper.

19 augustus. 11.15 uur vertrek. Via sluis Sambeek arriveren we om 14.30 uur aan de grote loswal van Cuyck, uitstekend geschikt om even boodschappen te doen, waarna we om 16.45 uur onze route voortzetten met als voorlopige doel: de Mookerplas. Bij aankomst blijkt dat er bijna nergens geankerd/aangemeerd kan/mag worden, behalve in de jachthavens. Echter na lang zoeken vinden we toch een locatie om de palen te laten zakken (18.15uur). Een beetje illegaal misschien? Maar wel prima om te zwemmen en te overnachten.

20 augustus. Gauw (9.15 uur) maar weer weg!! Palen omhoog en varen maar! We proberen de Kraaijenbergse plassen , in de omgeving van Cuyck en Grave, waar veel afmeermogelijkheden zijn. Ook deze plassen zijn ontstaan door zand- en grintwinning v.a. 1968. Na een korte speurtocht ontdekken we een ankerplek tegenover een parkeergelegenheid; een mooie combi voor camper en boot. Het bijbootje als veerpontje verbonden aan de wal d.m.v. ankerlijn en we wonen. Klaar om ons bezoek welkom te heten. En die laten niet lang op zich wachten. Bij aankomst installeren dochter en schoonzoon de camper recht tegenover de Avontuur. Ingrediënten voor een gezellig verblijf, incl. barbecue en overnachting, dat wel heel snel voorbij is. (dus erg leuk!) .

22 augustus. Niet getreurd: het volgende bezoek kondigt zich aan. 2 Dochters arriveren en ook deze dames worden per “veerpontje” overgezet naar de Avontuur voor een gezellig verblijf, ook slechts voor 1 nacht.

23 augustus. Als de rust is weergekeerd, begint het weer zich te roeren en voor zekerheid halen we de palen op en zoeken een plekje aan de wal. Dit is zo’n mooie plek met mogelijkheid voor een prachtige fietstocht, dat we nog een dag langer blijven.

25 augustus. 8.45 Uur vertrek, terug naar de Maas. Bakboord uit en via de sluizen Grave en Lith (totaal 7.50 m omlaag) richting Diezekanaal en sluis Engelen. Om 15.00 uur varen we, 2 m hoger naar Den Bosch, waar we afmeren aan de Diezekade, een ligplaats voor beroepsschepen, die i.v.m. de opening van het Maximakanaal hier nauwelijks nog afmeren.

26 augustus. Na een gezellig verblijf in de stad, vertrekken we om 14.30 uur. Via sluis Engelen de Maas weer op en op zoek naar een mooie plek in de natuur. Altijd een fijne afwisseling na ligplaatsen in stad of dorp. Bij het Heusdens kanaal stuurboord uit de Dode Maasarm op, waar we vinden wat we zoeken. Een plek om te onthouden.

27 augustus. 9.40 uur trossen los! Ă’p naar Dordrecht, zoals gepland. Andelse Maas, Wilhelminasluis. Vervolgens Boven Merwede en Merwede, waar we erg blij zijn met de PC Navigo, waarmee we het drukke verkeer om ons heen van te voren op het scherm kunnen zien. Om half 2 meren we af in de Rietdijkhaven te Dordrecht, via internet gereserveerd en waar we zodoende al worden verwacht.

28 augustus. Dordrecht is een leuke/mooie stad. Ook leuk voor een bliksembezoek van een dochter, een bezoek aan een andere dochter en haar man, die op korte afstand hier vandaan met de trein te bereiken zijn èn om onze opstappers welkom te heten, die naar de Avontuur zijn gebracht.

29 augustus. Na een leuke wandeling door de oude stad, vertrekken we om 13.30 uur en bereiken, via de Noord om 14.15 uur de Lek. We hebben veel last van de waterbus, die van Rotterdam naar Dordrecht en v.v. vaart en enorme deining veroorzaakt. We zijn dan ook blij als we om 16.10 uur de Parksluizen van Rotterdam bereiken. Eenmaal doorgeschut zoeken we een goede ligplaats, om na enige tijd te ontdekken, dat de Lage Erfbrug (eerstvolgende) niet draait op zondagen. We hebben dan tot 20.00 uur de tijd voor brugopening, dus inpakken en wegwezen dan maar. Ligplaats nemen in Rotterdam blijkt achteraf toch verboden, dus dan maar verder. Voorbij de Hoge brug over de Schiedamse Schie is bakboord uit een plek om de palen te laten zakken. Legaal?? Niemand om aan te vragen……..Om 18.45 uur eindelijk aan de borrel!!

30 augustus. Vertrek 9.50 uur. De Schiedamse- en in Delft ev., de Delftse Schie, is een prachtig traject, midden in de Randstad en toch zo landelijk. Om 13.30 uur meren we af in Leidschendam bij een uitstekende ligplaats vòòr de sluis. I.v.m. het mooie weer is het goed toeven rond de sluis, waar de vele terrassen overvol zijn met etende en drinkende mensen. Een gezellig verblijf..

31 augustus. De laatste vaardag, voordat we gedurende 1 maand op onze winterligplaats zullen verblijven i.v.m. bezigheden aan de wal, begint om 11.30 uur. Via het mooie historische sluisje, de Vliet of Rijn-Schiekanaal op. De vele, te openen bruggen draaien perfekt op tijd, zodat we al om 13.30 uur via Leiden, Leiderdorp zijn gepasseerd. Eenmaal op de Kager plassen pauzeren we o.a. om even af te koelen (zwemmen dus!) . Rond half 4 varen we verder, via de Ringvaart v.d. Haarlemmermeer, en arriveren een uur later te Oude Wetering, waar we gevieren een vriend bezoeken, die aldaar aan het water woonachtig is. Om 20.30 uur knopen we vast in de haven. Voor onze vrienden, de thuiskomst, na een paar heerlijke dagen, voor ons een pauze in ons varend seizoen, om begin oktober nog even een najaarstochtje te ondernemen.

Uiteraard volgt dan nog een verslag daarvan.

Tot dan, groeten van Ad en Tineke

Sociaal leven op de Maasplassen

2 augustus. We vertrekken weer, om 10.45 uur en verder gaat het via het mooie groene Wilhelminakanaal, richting Limburg. 5 Bruggen worden keurig, na aanmelding, geopend en rond lunchtijd spotten we aan bakboordzijde, nĂ  sluis 5 (openstaand) een mooie locatie, genaamd Deense Hoek, midden in de natuur! Helemaal voor ons bedoeld. We meren af en voelen ons thuis. Het weer zorgt voor een prettig verblijf, ook weer voor 2 overnachtingen. We maken tijdens dit verblijf een mooie fietstocht, deels door de Peel, in de omgeving van Helmond.

4 augustus. 9.15 uur trossen los, want we hebben een lange dag in de planning. Om 10.00 uur draaien we stuurboord uit, de Zuid Willemsvaart op , met 5 sluizen in het vooruitzicht. De 1e sluis Helmond, schut ons 5.50 m naar boven, en als we de laatste sluis (nr. 13) verlaten, zijn we totaal 13.60 m gestegen op onze waterweg. En daarmee in Limburg aangekomen! We zien aan bakboord een aardige plek om t stoppen en ontdekken pas, nadat het geluid van de motor is gestopt, dat we parallel aan de A2 ligplaats hebben te Ellbrug. Een beetje lawaaiige plek, maar binnen in ons bootje nauwelijks waarneem baar

5 augustus. Goed voor een overnachting, maar niet om langer te verblijven, dus om 9.45 uur vertrekken we. Op weg naar een van de Maasplassen bij Heel m.n. Polderveld, een bekende locatie, die in de planning ligt voor een wat langer verblijf. Na een afdaling van 7 m via sluis Panheel zijn we feitelijk alweer begonnen aan de “afvaart”, richting de lage landen. We arriveren om half 1 bij een vrije steiger op de beoogde plek. We worden daarbij op de voet gevolgd door een Duits jacht, wiens bemanning ons wel even wil adviseren bij de wijze van afmeren, op een nogal indringende manier. Een advies waar we niet van gediend zijn en terwijl we gewoon doorgaan met afmeren, vaart het Duitse jacht gepikeerd een stuk verder. (later blijkt, dat dit hun “vaste “plek was). Dit alles wordt gadegeslagen op enige afstand door collega/woon bootbewoners die de humor er wel van inzien. Wanneer zij later, voorbij zwemmend, vragen stellen over ons zwerversbestaan, nodigen wij hen uit en ontstaat er een leuk contact. Heel fijn, als we van hun auto gebruik mogen maken voor wat boodschappen, en uiteraard volgt dan ook een bezoek aan hun varend woonschip. We genieten op deze locatie, waar ook veel gedoken wordt i.v.m. de prachtige bodemvegetatie. Het water is superhelder, heerlijk om in te zwemmen, tenzij er teveel zoetwaterkwalletjes rondhangen. Wanneer de dag op z’n warmst is, bevinden zich honderden kwalletjes bij de boot, een fascinerend gezicht. Vanwege het prachtige weer besluiten we hier om te beginnen met het bijhouden van het lakwerk. Een nuttig tijdverdrijf. Verder gaan we herhaaldelijk met de bij boot naar de wal om te fietsen en te wandelen.

10 augustus. We besluiten weer wat verder te gaan, de Maas af. Maar eerst even naar Maasbracht, waar in de passantenhaven water gebunkerd kan worden. Aldaar worden we zo vriendelijk behandeld, dat we een overnachting boeken. Een prachtige ligplaats met alle voorzieningen, supermarkt op loopafstand en wederom een gezellige ontmoeting met vaar-vrienden.

11 augustus. Na wat huishoudelijke noodzakelijkheden, vertrekken we om 10.50 uur. Vòòr sluis Heel bakboord uit, het Lateraal kanaal op, dat bij Buggenum weer samenkomt met de Maas. 7 M lager en ruim 2 uur later meren we aan een steiger aan de Asseltse plassen, ook weer een bekende, geliefde plek midden in de natuur, waar we voortdurend gezelschap hebben van o.a. 2 zwarte zwanen. Onze bijboot voldoet in deze tijd uitstekend als veerboot naar de wal, voor vervoer van fiets, maar ook voor een wandeling en voor personenvervoer. We hebben een gezellig boat-and-breakfast –weekend, met bezoek van zoon en schoondochter, afgewisseld door 3 kleindochters, met wie we op beide avonden onze nieuwe barbecue gebruiken. In diezelfde week maken we het lakwerk af en dan slaat het slechte weer toe, een goed moment om weer te verkassen.

17 augustus. 9.45 uur vertrek in de regen, varen in de regen, sluis Belfeld (11.20 u) 3.25 m naar beneden geschut in de regen en afmeren/ankeren op het Leukermeer in de regen.

Hopelijk kan het volgende verslag wat zonniger uitpakken. Tot dan……

Groeten van Ad en Tineke

Sprookje, stormen en hemelsluizen.

Op een stralende dag vindt dan het sprookjesachtige huwelijk plaats; wat een prachtig feest, een schitterend bruidspaar, een mooi kasteel, waar we 2 dagen zijn verwend, een mooie ceremonie, waarbij de moeder van de bruid, voor 1 dag BABS, het bruidspaar in de echt verbindt en als afsluiting een spetterend feest. En dan zijn we opeens een schoonzoon rijker! ! Nog vol van alle gebeurtenissen, vertrekken we dan eindelijk weer op

22 juli. Het verblijf duurde wat langer, want als er 2 verjaardagen te vieren zijn en nog wat noodzakelijke afspraken nagekomen moeten worden, dan is deze centrale locatie erg handig. 10.50 Uur, we varen de Braassem af, meren even af in Oude Wetering om een jarige vriend te feliciteren en dan verzoeken we om 11.50 uur om opening van de Basculebrug te Oude Wetering. Inmiddels hebben we besloten om richting Noord- Brabant te gaan door Leiden en Delft en via de Kager Plassen varen we om 13.00 uur Leiden in en door. We passeren vervolgens de sluis van Leidschendam en worden door een vriendelijke sluiswachter verwezen naar een uitstekende plek aan de kade. Vanaf 15.45 uur wonen we te Leidschendam in het oude gedeelte.

23 juli. 11.10 uur vertrek. Met de wetenschap dat er vele bruggen in het Rijn- Schiekanaal voor ons moeten draaien, is het handig achter een beroepsschip aan te sluiten. Een rondvaartboot nadert, dus trossen los en er achteraan! Om 12 uur zijn we er doorheen en via een mooi afwisselend traject varen we Delft in, de Delftse Schie op. De officiële ligplaats is vol, dus varen we door en iets voorbij de Abstwoude brug, meren we af om 13.00 uur. Nog ruim de tijd om een fietstochtje door het verrassend mooie Delftland te maken. Ons, overigens rustige, verblijf hier, wordt even verstoord, doordat er s’nachts iemand aan boord probeert te klimmen. Dan zit de schrik er in en vertrekken we ’s morgens weer ..

24 juli. Het wordt een lange dag, we willen vanavond in de Biesbosch zijn en niet afmeren aan een stadswal (!) deze keer. 9.30 Uur start richting Rotterdam. De Lage Erfbrug zorgt voor een kleine vertraging, maar de Parksluis laat ons écht lang wachten (terecht). Pas na één uur kunnen we invaren; het waterpeil was te hoog voor ons, om onder de vaste brug door te kunnen varen, zonder schade te maken. (de grote sluis is gestremd). Om 12.30 uur zijn we geschut en varen, langs de voet van de indrukwekkende Euromast, de enorm brede Nieuwe Maas op. Er is gelukkig weinig vaart en zodoende varen we rustig langs de moderne bebouwing van de havenstad, onder de Erasmusbrug en de van Brienenoordbrug door. Dan volgen de Noord, via de Rietbaan naar de Oude Maas, Dordtse Kil en om 16.10 uur varen we bakboord uit het Hollands Diep op, die overgaat in de Amer, waaraan de Biesbosch is gelegen. We vinden bij km 255 in de “Noordergat in de plomp” een unieke ligplaats, die meestal bezet is, maar door de boze weersvoorspellingen is het rustiger. We bereiden ons voor op code ROOD, 8/9 lijnen uitgezet, alles goed dicht en vast, laat de storm maar komen.

25 juli. Al die moeite is niet voor niets geweest. De storm buldert rond het schip en elke paar seconden breken de golven dreunend tegen de kont van de Avontuur. Het raast en tiert en de regen vliegt horizontaal voorbij. Een fascinerende belevenis……

26 juli. De storm is geluwd en nu nog slechts “harde wind”. Goed genoeg om het kersverse bruidspaar + kinderen van de wal op te halen met de bijboot. Een volle boot, ook al door het grote cadeau , nog bestemd voor de jarige (geweest) : een barbecue op gas. Een verrassing die we vieren met een drankje en een dinertje. De overtocht terug wordt toch nog een natte aangelegenheid, door de, inmiddels aangewakkerde tegenwind. Maar toch…. Het was erg fijn en gezellig.

27 juli. Op het voordek, uit de wind, is een prima plekje om te relaxen, dus nog maar even een middagje sauna, op deze mooie plek in de natuur.

28 juli. 9.30 uur vertrek in harde wind. De voorste spudpaal is een fantastisch middel om rond te gaan en al gauw varen we weer op de Amer. Om 9.50 gaan we stuurboord uit de Amertak/Wilhelminakanaal op, een saai traject met veel industrie. Er moeten 3 sluizen gepasseerd en 13.50 m omhoog geschut worden. Sluis I, II en III zijn oud, vooral de laatste, een dubbele, het duurt derhalve allemaal erg lang. Om 14.45 uur meren we af in Tilburg naast de gerenoveerde loods uit 1916, van de Hanze Stoombootmij. . Een rustige plek als basis voor wandelen, fietsen, foerageren en koffiebezoek van een vriendin.

30 juli. 9.00 Uur trossen los. Na 3 kwartier zijn we al 5, te openen bruggen gepasseerd. Wanneer we sluis IV naderen, vallen de eerste druppels, maar wanneer de sluisdeuren sluiten, vliegen de hemelsluizen open. Het water komt met bakken uit de lucht, zodanig, dat vanuit de stuurhut, de bedrijvigheid op het voordek nauwelijks te zien is. Nadat er geconstateerd is, dat de dekmaat niet gesmolten of weggespoeld is, verlaten we om half 12 de sluis, het steeds mooier wordende kanaal weer op. Bij Oirschot, aan de kade voorbij de jachthaven, meren we om 12.30 uur af. Op deze rustige locatie blijven we enige dagen i.v.m. de nabijheid van het oude stadje evenals de mooie omgeving, waarin genoeg te recreëren is. Ook heel gunstig voor de jongste kleindochtertjes, die hier vlakbij wonen. Even lekker lunchen, spelletjes doen en 2 schitterende rapporten laten zien. Ze vinden het nog steeds een hele belevenis om aan boord te zijn, dus wie weet, we zijn nog in het zuiden. Het weer wordt steeds beter, de zon werkt mee (goed voor onze zonnepanelen) en in ons bekende rustige tempo, zakken we steeds verder af naar het zuiden van ons landje.

Tot de volgende keer maar weer. Groeten van Ad en Tineke.