ms-avontuur.reismee.nl van Tineke en Ad.

Denderen richting Franse grens

Antwerpen is de stad waar we ons enorm thuis voelen. Het prachtige bruisende centrum vlakbij de haven (AH om de hoek), levendig, vriendelijke havencrew en goed voor OV naar Nederland, in dit geval een jarige kleindochter in Alphen aan den Rijn. Helaas regent het steeds als we naar en van het station lopen, maar dat kan er bij horen. Na een verblijf van 3 dagen gaan we weer verder op

30 maart. Om 14.00 uur wordt de Londonbrug geopend en bij windstil weer varen we de gigantische Kattendijksluis in. M.b.v. de vriendelijke sluiswachter varen we om 15.00 uur, 2 uur vóór hoogwater (om stroom mee te hebben) 1,5 m lager de Schelde op, die inmiddels is veranderd in een woeste kolkende grijze massa water met flinke schuimkoppen. Dus stroom mee, storm tegen!! De boeg krijgt regelmatig een flink bad, als de golven overkomen. De schuifjes van de keukenkastjes gaan dicht en een barre tocht volgt over de , alsmaar smaller en ondieper wordende Schelde, bij max. snelheid van 17,3 km/u (heel snel voor ons!). Om 18.15 uur arriveren we aan de monding van de Dender, 65 km lang die bekend staat als een van de mooiste rivieren van West Vlaanderen en Wallonië. Via sluis Dendermonde komen we aan bij een gelijknamige ligplaats, prima verzorgd, mooie locatie. Het is 18.45 uur. Door omstandigheden moeten we hier even blijven, hetgeen geen straf is. Zeker ook omdat we gezelschap krijgen van onze vaar-collega’s met hun vrienden op resp. de Inevitable en de Eugenie. De eersten kennen we zeker 8 jaar en we komen elkaar steeds weer tegen. Reden voor een “pre-diner drink!” Ook zij hebben deze rivier in de planning, zodat we steeds weer gezellige ontmoetingen hebben en soms in konvooi varen.

3 mei. 9.40 uur afvaren. Sluis Denderbelle door en in Aalst meren we af aan bakboordzijde om 11.15 uur. Een goede, maar drukke plek in een mooie stad.

4 mei. Vertrek 10.00 uur. Om 10.10 uur varen we de sluis van Aalst uit, de eerste van 11 kleine, compleet met de hand bediende sluizen, soms met bruggetjes. Tot aan Ath, waar het Kanaal van Ath naar Blaton begint, stijgt het landschap 23 m. De vriendelijke brug/sluiswachters gaan in ploegen met je mee, dus een kop koffie onderweg wordt erg op prijs gesteld. Vandaag nog de sluizen Teralfene, Denderleeuw en Ninove, waar we een prachtige ligplaats aan een loswal krijgen aangewezen door de brugwachter.

5 mei. Vertrek 9.10 uur. Sluizen Pollare en Idegem. In Geraardsbergen ook weer advies voor een ligplaats midden in de stad, die juist zijn 950 jarig bestaan viert. Bekend van de Mattentaarten, de beroemde Muur uit de wielersport, met ’n helling tot 20% en Manneken Pis, die 160 jaar ouder is, dan het Brusselse exemplaar. De Middeleeuwse stadsstructuur nodigt uit tot een wandeling, dit keer georganiseerd door het toeristenbureau. Kortom een stad, die een bezoek waard is!!

7 mei. Afspraak voor brugopening: 9 uur. Sluis wordt gerenoveerd, geen bolders, dan maar los in de kolk. Vandaag stijgen we via 8 sluisjes en passeren de taalgrens. Het landschap is schitterend, en ca. 3 uur meren we af (ook weer op advies) aan de kade bakboordzijde t.o. het treinstation te Ath. Een mooie plek om met OV voor 1 appel en 1 ei naar Nederland te reizen om weer een jarig kleindochtertje in Zwolle te bezoeken. Het wordt een dagje treinreizen (ook leuk!) met een gezellige verjaardagsonderbreking. Inmiddels hebben we het besluit moeten nemen om i.v.m. de gezondheid van de schipper, niet Frankrijk in te gaan en rustig aan terug te keren richting Nederland. Jammer, maar we blijven genieten van het varen, mooie ligplaatsen en de gezelligheid. Wellicht later in het seizoen weer verder, wie weet?? Het betreft gelukkig geen levensbedreigende situatie.

11 mei. Brugwachters (éclusiers) rijden voorbij : “Gaan we weer?” Start voor het kanaal met 21 sluisjes. Dus 10 uur afvaart, brug open. Sluizen 19 t/m 15 doorgeschut en dan meren we af te Ladeuze om 12.40 uur. Een prachtige locatie, midden in de natuur, uitstekend voor 3 woonboten en mooie fietstochtjes.

14 mei. Nadat we ons verblijf hier afsluiten met een gezellige barbecue, gaan we in konvooi verder, de resterende 14 sluizen door. Ieder met zijn eigen bedieningsteam. De Inevitable en Eugenie in een kolk en de Avontuur erachter, ook in een kolk. We starten om 9.10 en arriveren bij sluis 1 om 16.00 uur. Bakboord uit, het kanaal Nimy – Blaton- Peronnes op om bij de betonnen kademuur in het Grand Large de Pommeroeul te verzamelen voor een maaltijd, geserveerd aan boord van de Inevitable door de echte Chef. Dit als een soort afscheid, omdat de Eugenie verder vaart in de richting Frankrijk. We zwaaien elkaar uit, en de Avontuur blijft nog een dagje rusten.

Tot de volgende keer. Groeten van Ad en Tineke

Langzaam van Vreeswijk naar Antwerpen

15 april. Het is zover. Afrekenen, afscheid nemen van de, inmiddels bekende crew van de Museumwerf en om 11 uur gaat de brug open naar het Merwedekanaal, bb uit naar de Julianasluis. Lek oversteken en via sluis Vianen weer verder, met als doel, een overnachting te Meerkerk. Aangename en rustige plek.

16 april. Vertrek 10.30 ri. Gorkum. Vandaag willen we weer eens ons saunaatje gebruiken, gezond voor lijf en leden en heerlijk relaxen. Dus een geschikte plek gezocht: de Biesbosch. Vanaf Gorkum (Grote Merwedesluis) stuurboord uit de Nieuwe Merwede op, en t.h.v. Werkendam, de Biesboschsluis in, dàchten we. Helaas gesloten, tot half 3. Kost wat geduld, maar dan heb je ook wat. Totale rust, alleen in de hele Biesbosch, vogels, vol in concert en dan laten we de palen zakken. Om 16.00 uur bij “middelste gat van het zand”, genieten we van onze sauna. Afkoelen overboord is ’n tikje koud, maar waar een wil is, is een weg!!

17 april. Bij stralende zon varen we naar Geertruidenberg, om een vriendin op te laten stappen, die, afgeleverd door haar man, een paar daagjes mee komt varen. Langszij 2 woonschepen kunnen we even afmeren en na een gezamenlijke lunch varen we terug naar de Bergse Maas. We overnachten met toestemming aan de wachtsteiger vòòr sluis Engelen (ri. Den Bosch) een prima rustige plek om even lekker de benen te strekken.

18 april. Vertrek 9.35 uur. De bedoeling om op 29 april in Antwerpen te zijn voor een treinreis naar een jarige kleindochter, heeft als gevolg dat we zèèr langzaam die richting op varen, want Antwerpen is redelijk dichtbij. Dus, vanaf sluis Engelen terug, stuurboord uit de Maas op, Maximakanaal met 2 sluizen en de Zuid Willemsvaart met 4 sluizen en overnachten te Aarle Rixtel. Géén aanrader, want veel verkeer aan de overkant. Maar wel leuk voor een fietsrondje Helmond.

19 april. Doel vandaag is Weert. Onze opstapster kan vandaar makkelijk per trein naar huis reizen. We vertrekken om 9.40 uur. 6 Sluizen en 18 m hoger meren we af aan de wachtsteiger nĂ  de Stadsbrug, weer met toestemming, omdat het toch rustig is. We wandelen door Weert, het weer wordt steeds mooier en we hebben nog een gezellige avond met elkaar.

21 april. We zijn nog 1 nachtje gebleven, onze vriendin uitgezwaaid (“het was erg fijn, tot de volgende keer”) boodschappen gedaan, voor het eerst gezwommen en nu weer op weg, richting België. Via sluis 16 passeren we ca. 11 uur de voormalige grens, waarbij ons opvalt, dat de waterweg tegenwoordig keurig onderhouden is. Allereerst, via de sluizen Lozen en Bocholt naar Bree om water te bunkeren, nadat we het vaarvignet hebben aangeschaft. “A ja, Verroen met de Avontuur. Ge weet het van dien sticker?”

22 april. Volgetankt met water, vertrek om 10.15 uur naar het Kanaal van Bocholt naar Herentals. Een verademing, wèg met de automatisering. Kleine sluisjes, dringend aan renovatie toe, maar functionerend als de beste, overal een sassenier (sluiswachter) aanwezig, klaar om te helpen en een praatje. Langs Lommel, met z’n prachtige bossen, passeren we 8 sluisjes en zakken 22 m. Elk sluisje werkt als een lift: afmeren, deuren dicht, water zakt, deuren open en weg, alles binnen 5/10 min. We meren af, direct na sluis 8 te Geel aan bakboordzijde, op advies van de sassenier.

25 april. We zijn 10 jaar getrouwd en vieren dat samen in Geel (o.a.p.) met een lekker dinertje.

26 april. 10.00 uur vertrek, nu echt naar Antwerpen. De sassenier van sluis 9 staat ons al op te wachten! Verder over het kanaal, overnachting bij Herentals (niet geslaagd, naast fabriek), en via sluis 10 het Albertkanaal op. Na een saai traject arriveren we om 12.30 uur bij de Siberiabrug te Antwerpen, die samen met de Londonbrug de toegang vormt tot het Willemdok, waar een mooie plaats voor ons gereserveerd is. Doel bereikt! Even genieten van Antwerpen en dan weer verder naar het zuiden!

We houden jullie op de hoogte. Tot dan, groeten van Ad en Tineke.

note: bij het bekijken van de foto's, zijn bij vergroting, sommige foto's korrelig geworden.

Overwinteren in Amersfoort, start nieuwe Avonturen

Eemhaven, Amersfoort. Dé plek om te overwinteren. Een mooie stad, rustige, goed verzorgde ligplaatsen, winkels en stadsleven op loopafstand, evenals bioscopen, theater en het treinstation. Daarbij de nabijheid van collega-overwinteraars, die allemaal graag genieten van het “goede leven”. Gelijkgestemden in totaal verschillende woonboten/schepen. Zelfs 2 verschillende nationaliteiten. We beginnen onze kennismaking bij de stadsbrouwerij De 3 Ringen, het startsein voor een gezellige winter. De winter waarin we, gelegen nabij het absolute middelpunt van ons land, mooie historische wandelingen maken, de auto van stal halen om naar onze kinderen en kleinkinderen te rijden , weer deel te nemen aan mooie muziekprojecten en vele verjaardagen vieren. De winter waarin ons eerste achterkleinkind wordt geboren, een mooi, supergezond jongetje.

De plannen voor een lange reis naar Frankrijk worden gesmeed, routes uitgezet d.m.v. boeken en kaarten, daarbij bijgestaan door ervaringsdeskundigen in de haven. Wanneer het voorjaar zich aandient, verzamelen de “overwinteraars” nog 1 keer voor een Running diner, (voor elke gang naar een ander schip) en dan gaan de eerste trossen los, met de afspraak allemaal weer terug te keren, na het zomerseizoen.

Brugopening besproken en op 28 maart verlaten we, uitgezwaaid door een aantal collega-schippers, de Eemhaven. Er zijn nog een aantal zaken af te handelen, waarvoor we allereerst naar Zaandam varen, via een overnachting in de “baai” bij Durgerdam (vóór de Oranjesluizen). Zaandam om o.a. diesel te tanken en dan óp naar de Museumwerk te Vreeswijk voor de laatste technische klussen, zoals het vervangen van de hydrofoor, tractieaccu’s (1200 kg) en een paar reparaties met de vermelding “onvoorzien”. Dan gaat de auto weer op stal en kan het echte varen beginnen, natuurlijk in ons eigen(wijze) tempo. Wij hebben er weer zin in en nemen jullie graag mee op onze Avonturen.

Tot gauw, groeten van Ad en Tineke

Landing in het centrum van Nederland

Onze zwerftocht beperkt zich vanaf dit moment tot Noord- en een stukje Midden Nederland. Niet erg spannend voor “Avontuur”lijke belevenissen en verhalen, maar die worden nog wel gecreëerd in de volgende vaarseizoenen. Na ons verblijf in Zwolle gaan we op

20 augustus op weg! Een klein stukje de Overijsselse Vecht op, want het 1e sluisje Vechterweerd is 1 m diep, dus niet toegankelijk voor ons. Bij weinig water, zuigt onze Avontuur behoorlijk door haar grote waterverplaatsing. En dan is het altijd weer een feest om waar te nemen, hoe de rietkraag en andere begroeiing langs de oevers, een eerbiedige buiging voor ons maken en eenmaal voorbij gevaren, weer overeind komen. Het mooie stukje water nodigt toch uit tot verblijf, om te wandelen en te genieten van de natuur. En dan zwerven we weer verder. Via Meppelerdiep, kort bezoek aan het altijd gezellige Meppel en dan weer een stukje terug, om langs Giethoorn via het Kanaal Steenwijk-Ossenzijl naar het nationaal park de Weerribben te varen alwaar we 4 dagen verblijven. Kilometers lange aanlegplaatsen zorgen voor een comfortabel verblijf in de vrije natuur.

28 augustus. Vanaf Ossenzijl is ons doel Haskerdijke (Friesland) dat we via het Tjeukemeer en een aantal overnachtingen op het Sneekermeer bereiken op

2 september. Aankomst jachthaven, woon- en werkplek van de oudste zoon. Er wacht ons een warm welkom, zoals altijd en we krijgen een mooie ligplaats toegewezen om de komende weken te verblijven. Er wacht ons een heerlijke tijd in de nabijheid van zoon en schoondochter : een mooi feest in Heerenveen, gezamenlijke etentjes en borreluurtjes, nog meer bezoek van kinderen, fijne wandelingen met de hond en van hieruit een weekend naar Londen, gedeeltelijk 70ste verjaardagscadeau. Ter plaatse bieden we hulp waar nodig is in de jachthaven.

25 september, ook aan deze fijne tijd komt een einde, met moeite nemen we afscheid en na nog een korte stop op de Grote Brekken varen we in 1 keer door naar Amsterdam. Lemmer, IJsselmeer, Lelystad, Markermeer en dan naar het Buiten IJ bij Durgerdam, een unieke ankerplek vlak vóór Amsterdam.

27 september. 2 Verjaardagen, dinertje met vrienden en fijne avonden met de kinderen maken ons tochtje vanaf Amsterdam naar Alphen aan den Rijn en vice versa de moeite waard.

11 oktober. Via de ringvaart van de Haarlemmermeer varen we dan weer naar Amsterdam, met Zaandam als doel, voor brandstofinname en reparatie aan de tent.

12 oktober. Vanaf Zaandam weer het Noordzeekanaal op, om een paar dagen bij vrienden langszij in Amsterdam te verblijven. Een mooie rustige plek vlakbij het bruisende hart van de hoofdstad, is altijd weer genieten. Lekker winkelen, flaneren over markten in de Jordaan, de beroemde appeltaart eten bij de Noordermarkt, op de fiets naar een leuk exotisch eethuisje.

15 oktober. Na een gezamenlijk drankje met onze buren met kinderen en hond, nemen we afscheid en gaan dan toch langzaam richting onze eerste winterplaats, Amersfoort. We meren nog voor een paar nachtjes af aan onze favoriete plek aan de Eemmonding, van waaruit we ook vast de auto naar ons toehalen.

19 oktober. Via het prachtige riviertje de Eem, arriveren we rond de middag bij de Kleine Koppel te Amersfoort. We worden zeer vriendelijk ontvangen, zoals bekend met de gevulde BOOTschappentas.

20 oktober. Nadat er ruimte is gemaakt varen we door de Kwekersbrug en meren af aan bakboordzijde aan de Grote Koppel, een rustige comfortabele plek, vlakbij het hart van de stad, dat tevens het hart van Nederland is.

We kunnen terugkijken op een wat rommelig seizoen, vol (opgeloste) storingen maar ook vol feesten, leuke ontmoetingen, genieten van sauna en zwemmen, wandelen en fietsen.

Vanuit Amersfoort wensen we iedereen een fijne warme wintertijd en mooie gezellige feestdagen.

Tot volgend jaar. Groeten van Ad en Tineke .

Alles gerepareerd. Zwerven over rivieren, langs Hanzesteden.

En spannend is het zeker, als je een ruim 100 jaar oude schroefas bloot gaat leggen, vanuit zijn betonnen verankering. Dat wordt hakken en boren, zonder elektrische apparatuur binnen handbereik, een ware klus. Gelukkig wordt de harde werker nog even mee uit genomen naar de bios, broodnodig na al die pechmomenten.

18 juli. De schroefas is ontmanteld en na 3 tot 4 dagen uithakken kan er begonnen worden aan expertise/reparatie. En dan wordt het mysterie van de storing gevonden: een stukje plastic (zakje) moet in het smeervet gekomen zijn en verstopte de leiding, zodat de schroefas niet gesmeerd kon worden. Met professionele hulp van de museumwerf wordt e.e.a. opgelost en tot grote tevredenheid gerepareerd.

21 juli. Vanaf Vreeswijk reizen we naar Alphen aan den Rijn, waar de verjaardag van de schipperse gevierd kan worden ten huize van dochterlief. Het wordt een mooi feest, nog als aanvulling op het verrassingsevenement in Roermond, maar nu met vrienden, familie en onze kinderschaar. Omdat het makkelijk is, zeker met het gebruik een geleende auto om allerlei gebeurtenissen te bereiken, blijven we nog in de museumhaven. Nuttige gebeurtenissen, zoals het installeren van 2 nieuwe omvormers t.b.v. de stroomvoorziening, die het ook had opgegeven. Leuke gebeurtenissen, zoals een etentje aan boord met dochter en schoonzoon, bezoek aan zoon en schoondochter die binnenkort gaan verhuizen. En tot slot een laatste en helaas verdrietige gebeurtenis, verlies en afscheid van een dierbare vriend……..

3 augustus. Het leven gaat door……..We vertrekken uit Vreeswijk om 10.00 uur. Koninginnesluis, inmiddels overbekend, en om 11.05 uur de Lek op, bakboord uit. Via sluis Hagestein gaat de Lek over in Nederrijn en om 14.30 uur meren we af aan de kade van Wijk bij Duurstede, dat vanaf het water zo’n mooie aanblik biedt, dat je er niet aan voorbij kunt varen. We wandelen door het oude vestingstadje en er vindt s’avonds in de Grote Kerk een orgelconcert plaats van middeleeuwse orgelmuziek.

4 augustus, We beginnen de dag met een “klompenpadwandeling” , in de voetsporen van de dichter Gerrit Achterberg (1905-1962), die hier is geboren. Overal langs de route staan gedichten van hem in panelen geplaatst. Een prachtige afwisselende tocht die eindigt vlakbij Doorn. Aldaar brengt een bus ons terug en we besluiten af te varen. Bij windkracht 6 een behoorlijke uitdaging, waar we samen netjes uitkomen en om 16.30 uur laten we de palen zakken bij het eiland van Mourik. Een mooie rustige zwem- en saunaplek.

7 augustus. Met als voorlopig doel Deventer, doen we Rhenen aan. Leuke plek, maar erg onrustig door het racende “watersport” volkje, dat huizenhoge golven veroorzaakt. Op 8 augustus om 14.45 uur varen we de Gelderse IJssel op en zoeken vervolgens een ankerplek op de Valeplas bij Giesbeek. Ook een aanrader voor rustzoekers!!

10 augustus. Deventer. We meren af aan de kade om 12.20 uur. We gaan genieten van de stad, die ons hart heeft gestolen, ook al door de “gratis” plekken, met stroom, voor grote recreatie schepen. Maar zeker ook de mooie gebouwen, kleine straatjes en steegjes in het historische centrum en last but not least het muziekevenement, dat op de avond van 12 augustus op de Brink plaatsvindt. Lekker luisteren onder het genot van een biertje…….

13 augustus. Vertrek 10.40 uur. Via de Spooldersluis, aan de ingang van het Zwolle-IJsselkanaal, varen we Zwolle binnen. Terwijl er iets verder in de stad martelingen plaatsvinden tot gillens toe, in een kermisattractie Fire Ball, meren we kalm af in de woonboothaven te Zwolle. Voordien heeft iemand voor ons bekeken of er plaats is en na bevestiging en een “je-ligt-hier-niemand-in-de-weg” lijkt het een uitstekende ligplaats. Later krijgen we zelfs van de rechtmatige eigenaar volledige toestemming. Zwolle is ook weer een mooie stad, een historische wandeling waard. We bekijken de oude Hanzestad en maken een rondvaartje met ons bijbootje door de stadsgrachten, die de voormalige ommuring markeren. Ook is Zwolle een prima uitvalsbasis voor OV om o.a. een jarige schoondochter te bezoeken. Maar het hoofddoel is de bezichtiging van het huis, waarnaar de jongste zoon met zijn gezin is verhuisd. De woning wordt volledig gerenoveerd, dus enige hulp kan wel gebruikt worden. Nadat wij onze handen uit de mouwen hebben gestoken, plannen we, met achterlating van een flesje wijn voor de eigenaar van de ligplaats, ons vertrek in het weekend van 19/20 augustus.

En dan zien we wel weer verder. Tot dan, groeten Ad en Tineke.

Hindernissen en grote verrassingen

Heukelum, vlakbij Leerdam, een ligplaats om te onthouden!! Levendig, toch rustig, netjes en niet duur. Mooie locatie om te wandelen en te fietsen, gelegen aan het vriendelijke riviertje de Linge.

12 juni gaan we weer verder. Doel: Den Bosch, route v.a. de Linge, Grote Merwedesluis te Gorkum, Merwede, Afgedamde Maas – overnachting: Dode Maasarm – Maas en stuurboord uit via sluis Engelen, Diezekanaal op. We meren af aan de Diezekade te Den Bosch.

15 juni. Na een dagje Den Bosch, o.m. om de trein te pakken voor een bezoek aan kinderen, vertrekken we met als doel een ontmoetingsplek voor Vaderdag: de Kraaijenbergse Plassen. Weer terug via de Maas, via de sluizen Lith en Grave (even boodschappen doen), arriveren we op genoemde plassen, wat plotseling een dure ligplaats is geworden. Voor ons geen probleem, want een ankerplaats is gauw gevonden. Met een parkeerplaats voor auto’s vlakbij en de bijboot als veerpontje, is bezoek geen moeite. Na een gezellig vaderdagweekendje met 2 dochters, en bezoek over en weer van beginnende woonbootbewoners, vertrekken we weer op

20 juni, richting zuiden. Het weer is nog steeds prachtig en het water heerlijk!! We genieten volop van grintgaten langs de Maas, die zich hebben ontwikkeld tot mooie, rustige natuurgebieden, zoals het Leukermeer, Asseltse plassen, Zuidplas en plas Koeweide nabij het witte stadje Thorn, ook een bezoek waard. Tussendoor bezoeken we de havendagen te Maasbracht en ontmoeten vrienden aldaar. Op plas Koeweide komen zij later nog even een etmaal langszij voor een gezellige avond. We zijn getuige van een bijzondere gebeurtenis: er landen plotseling honderden aalscholvers, die zich gedurende ca. een half uur bezighouden met vissen, daarbij gadegeslagen door tientallen reigers op de kant.

29 juni vertrekken we, op weg naar een geweldige verrassing. Zonder dat de bijna-jarige er iets van wist, is er gedurende ruim een half jaar een organisatie gaande voor een familieweekend in de omgeving van Roermond. Een enorme uitdaging om 25 neuzen dezelfde kant op te krijgen.

30 juni. Vertrek naar Jachthaven Ascloa te Asselt, waar voor de Avontuur 3 overnachtingen zijn geboekt. Van daaruit gaat het allemaal plaats vinden! We worden opgehaald en naar een ruime familieboerderij gebracht. Een prachtig cadeau, een onvergetelijk weekend.

3 juni. Nog helemaal in-de-gloria vervolgen we onze rondvaart door Limburg en Brabant, met als voorlopig einddoel Alphen aan den Rijn. Nog even vanuit de Maashaven te Roermond wat fourageren en dan via een mooie ligplaats, Kanaal van Wessem naar Nederweert en de Zuid Willemsvaart richting Helmond, waar onze kleindochters uit het “zuiden” nog even gezellig komen eten. Ook dit is een uitstekend locatie om per OV (als die tenminste goed werkt!) vrienden en kinderen te bezoeken.

10 juli. 14.00 uur Vertrek naar sluis Helmond. Verder richting Wilhelminakanaal. De 1e brug is gestremd, dus meren we af en besluiten te overnachten. Dan blijken de problemen met de schroefas niet meer op te lossen en rest ons nog Ă©Ă©n optie: zo snel mogelijk terug naar de werf te Vreeswijk voor reparatie. Dus, achteruit, de Zuid Willemsvaart weer op, Maximakanaal, Maas, overnachten op een mooi meertje nabij sluis St. Andries. Aldaar wacht ons de volgende verrassing, voorafgegaan door een heerlijk avondje sauna. De stroomvoorziening defect, d.w.z. spudpalen niet ophalen, geen water, geen koffie enz.!! En dat alles in de stromende regen!! Uiteindelijk met een noodvoorziening toch gelukt om weg te varen, via Sluis St. Andries, de Waal op. Bij Gorkum treffen we een defect aan de sluisdeuren, waardoor we weer enige uren moeten wachten. Daarna verder via het Merwedekanaal. We overnachten bij Meerkerk.

13 juni. 10 uur trossen los. Via sluis Vianen en de Koninginnesluis te Vreeswijk meren we om 12.00 uur af aan de Museumwerf te Vreeswijk, alsof we nooit zijn weggeweest. We gaan ons voorbereiden op een paar flinke reparaties. Voorlopig even spannend!!

Hopelijk in verbeterde staat, tot de volgende keer. Groetjes Ad en Tineke.

Nieuwe start: Bruiloft en hellingbeurt.

Onze voorbereiding op de bruiloft was niet voor niets: wat een geweldig feest!! Wat een prachtig bruidspaar, dat in het huwelijk treedt op een heel mooie locatie, de kalkovens te Huizen aan het Gooimeer. Zoon en schoondochter zien er prachtig uit, evenals hun kleine dochtertje, die helemaal in het wit is gekleed. Na ceremonie, toast op het bruidspaar en diner, volgt een heerlijk feest met fijne muzikale omlijsting. En terwijl de Avontuur (waar de bruidegom zich kleedde) ligt afgemeerd in de Gemeentehaven, overnachten we allemaal in het naastgelegen hotel, met als afsluiting een gezamenlijk ontbijt.

29 april. We vertrekken om 12.45 uur met een volle watertank. Om te onthouden, een plezierig verblijf, niet duur, een vriendelijke havenmeester en alles goed georganiseerd! Aankomst 14.15 uur terug bij de Eemmonding, nog steeds favoriet als ligplaats, zeker voor wat voorbereidende werkzaamheden. Op 15 mei as. zal de Avontuur de helling op gaan bij de museumwerf te Vreeswijk. De casco- en veiligheidskeuring door de verzekeringsmaatschappij zal dan plaatsvinden, evenals de dan noodzakelijke reparaties/aanpassingen, onderhoud aan het onderwaterschip, en een schilderbeurt van de gehele romp. En terwijl we op deze mooie plek uitkijken over het sombere uitgestrekte polderlandschap, waar grutto’s, kieviten, valken en putters spelen en hangen op de wind, af en toe prikkend in het gras voor onze ligplaats naar wat insecten of wormpjes, vecht de kwikstaart alsmaar met z’n evenbeeld, op alles wat glimt aan boord, zoals de davits en onze ramen. Hij windt zich daarbij enorm op en laat voortdurend de nodige souvenirs achter op zijn zgn. evenbeeld/rivaal. Schoonmaken heeft geen zin, want alles wat weer glimt geeft de kwikstaart weer extra motivatie om z’n territorium te verdedigen. Lijdzaam zien we hoe onze nette boot steeds vuiler wordt. Maar uiteindelijk is dit maar tijdelijk want op

7 mei vertrekken we, weer terug naar Muiden. We overnachten achter het eiland Hooft, een van de kunstmatig aangelegde eilandjes voor de kust van Muiden in het IJmeer, genoemd naar de 17e eeuwse dichter PC Hooft. We zetten de spudpalen uit, bij de aanlegsteigers is het te ondiep.

8 mei. Vertrek 8.15 uur, vroeg wegens harde windverwachting, richting Grote Zeesluis Muiden en 20 cm lager opnieuw de Vecht op. Het hele traject weer terug, richting Vreeswijk. Overnachtingen nabij Weesp en Nederhorst den Berg (Charley’s café!) waar ook OV aanwezig is. Handig i.v.m. de 1e verjaardag van de jongste kleindochter. En dan verder, langs Vreeland, Nieuwersluis en Maarssen. Op 11 mei is het voor het eerst mogelijk om de avond buiten door te brengen.

12 mei. We meren om 13.15 uur af in de Museumhaven en vòòr de lunch, op 15 mei, vaart de Avontuur 3 grote karren (onder water) op, die vervolgens heel langzaam het schip zijwaarts omhoog trekken. Een indrukwekkend gezicht, onze woning, die uit haar element getrokken wordt. Een grote, 4 m hoge trap wordt er tegenaan gezet en we wonen. Dan volgt een tijd van hard werken, het grote schuurwerk, met wat hulp van schoonzoon en zoon , daarna nog 2 x handmatig schuren, 3 x schilderen van de romp en onderwaterschip in de antifouling. De keuring vindt plaats, gevolgd door de nodige aanpassingen en reparaties. Intussen gaat alles op 4 m hoogte gewoon door, koken, eten, slapen, visite ontvangen, alleen voor de sanitaire afdeling is een oplossing in de haven beschikbaar.

29 mei. Nadat de gerepareerde schroef is gemonteerd, gaan de aandrijvingsmotoren van de karren weer draaien en zakt de Avontuur weer langzaam het water in. Het lijkt alsof ze zucht van verlichting, net als wij, wanneer blijkt dat er geen lekkage is ontstaan. Nog 1 ½ week wat klussen, laatste schilderwerk afmaken en daar is ze!! Fonkelnieuw, prachtig en trots.

8 juni. Vreeswijk adieu!! 10.00 uur gaat de brug open en we zwaaien!! Op naar de Koninginnesluis, de Lek oversteken, richting Vianen. Om half 3 pas kunnen we de sluis in i.v.m. een defecte sluisdeur. Om 16.00 u meren we af te Meerkerk.

10 juni. Na een regenachtig dagje, goed voor schoonmaakacties, inrichten van het achterdek (tent, kussens) etc. gaan we verder op het Merwedekanaal. Bij Arkel bakboord uit, de Linge op, een schilderachtig riviertje, dat door het landschap meandert. Bij Heukelum (vlakbij Leerdam) vinden we een prima ligplaats, om te onthouden. Fietsen, wandelen, zwemmen en rust.

We zijn op weg naar het zuiden, eigenlijk onderweg van de ene afspraak naar de andere. Ook weleens leuk, maar minder interessant voor onze trouwe lezers.

We houden jullie op de hoogte, maar misschien wat minder frequent. Voorlopig adieu, groetjes van Ad en Tineke.

Dag winter, welkom lente 2017

Van 1 november tot 10 april was onze ligplaats Vreeswijk. Vlakbij een sluisje daterend uit de 14e eeuw, lagen we aan een mooie kade. Vreeswijk, een levendig, eeuwenoud schippersdorp, tegenwoordig behorend tot de gemeente Nieuwegein. Centraal gelegen en op loopafstand van de Lek, een machtige rivier met vele gezichten, die ons hart heeft gestolen. Wat een genot om te wandelen/fietsen langs dit prachtige water. Vreeswijk is een gezellig dorp, waar je overal nog de sfeer proeft van de bloeitijd in de binnenvaart. Regelmatig bijeenkomsten van oude schippers en schipperskinderen, een museumwerf, waar daadwerkelijk nog hard wordt gewerkt, ligplaatsen aan de kade, waar vroeger werd gefoerageerd. Maar dan breekt het zonnetje door en wordt het, heel voorzichtig voorjaar. De natuur staat op uitbreken en zo ook de Avontuur.

Op 10 april opent onze havenmeester de brug en varen we, samen met onze achterburen van de Rosa vanaf de oude sluis de Vaartsche Rijn op. De Rosa gaat stuurboord uit, de helling op bij de Museumwerf en wij leggen ertegenover aan, voor een bezoek aan ’t Majeur, een schip, dat we herhaaldelijk op allerlei momenten op de gekste plaatsen ontmoeten. Zo ook nu weer. Volgt dus een borrel en een hapje en vliegen de ervaringsverhalen weer over en weer.

11 april. Nog even koffiedrinken met de havenmeester, die de fietsbrug opent en de het Merwedekanaal op. Via de Zuidersluis het Amsterdam Rijnkanaal op, die we bij Maarssen weer snel verlaten! Stuurboord uit de mooie Vecht op!. In Maarssen vinden we een mooie overnachtingsplek, met stroom. We meren af om 13.15 uur, ruim op tijd om een mooie wandeling te maken.

12 april. 10 uur vertrek. In feite zijn we weer op weg naar onze favoriete plek aan de monding van de Eem, waar we in 2016 wachtten op de geboorte van onze kleindochter. Inmiddels een prachtig meisje van bijna 1 jaar, nu wachten we ofwel bereiden ons voor op het huwelijk van haar ouders, hetgeen in Huizen zal plaatsvinden. Langs Breukelen, Loenen a/d Vecht en Weesp gaat de prachtige route over de Vecht. Bij Loenen moeten we 24 uur wachten ( geen echte straf bij dit rustieke dorpje) oftewel overnachten, daar de Dorpsbrug defect is. Als de brug dan eindelijk gaat proefdraaien, mogen we er snel door.

Op 14 april varen we via de Grote Zeesluis te Muiden, langs het Muiderslot richting Randmeren. We meren op 12.40 uur af aan de Eemmonding bij harde wind. Het is hier weer prachtig. De weidsheid en de rust van de polder, weide- en watervogels zijn druk bezig met de voorjaarsperikelen en laten zich luidkeels horen. In de verte laat een herder zijn kudde van ca. 50 schapen grazen in het Eemland.

Op naar de bruiloft, het feest kan beginnen!!!

Bij het volgende keer, uitgebreid verslag van dit prachtige feest. Groeten van Ad en Tineke