ms-avontuur.reismee.nl van Tineke en Ad.

Nieuwe start: Bruiloft en hellingbeurt.

Onze voorbereiding op de bruiloft was niet voor niets: wat een geweldig feest!! Wat een prachtig bruidspaar, dat in het huwelijk treedt op een heel mooie locatie, de kalkovens te Huizen aan het Gooimeer. Zoon en schoondochter zien er prachtig uit, evenals hun kleine dochtertje, die helemaal in het wit is gekleed. Na ceremonie, toast op het bruidspaar en diner, volgt een heerlijk feest met fijne muzikale omlijsting. En terwijl de Avontuur (waar de bruidegom zich kleedde) ligt afgemeerd in de Gemeentehaven, overnachten we allemaal in het naastgelegen hotel, met als afsluiting een gezamenlijk ontbijt.

29 april. We vertrekken om 12.45 uur met een volle watertank. Om te onthouden, een plezierig verblijf, niet duur, een vriendelijke havenmeester en alles goed georganiseerd! Aankomst 14.15 uur terug bij de Eemmonding, nog steeds favoriet als ligplaats, zeker voor wat voorbereidende werkzaamheden. Op 15 mei as. zal de Avontuur de helling op gaan bij de museumwerf te Vreeswijk. De casco- en veiligheidskeuring door de verzekeringsmaatschappij zal dan plaatsvinden, evenals de dan noodzakelijke reparaties/aanpassingen, onderhoud aan het onderwaterschip, en een schilderbeurt van de gehele romp. En terwijl we op deze mooie plek uitkijken over het sombere uitgestrekte polderlandschap, waar grutto’s, kieviten, valken en putters spelen en hangen op de wind, af en toe prikkend in het gras voor onze ligplaats naar wat insecten of wormpjes, vecht de kwikstaart alsmaar met z’n evenbeeld, op alles wat glimt aan boord, zoals de davits en onze ramen. Hij windt zich daarbij enorm op en laat voortdurend de nodige souvenirs achter op zijn zgn. evenbeeld/rivaal. Schoonmaken heeft geen zin, want alles wat weer glimt geeft de kwikstaart weer extra motivatie om z’n territorium te verdedigen. Lijdzaam zien we hoe onze nette boot steeds vuiler wordt. Maar uiteindelijk is dit maar tijdelijk want op

7 mei vertrekken we, weer terug naar Muiden. We overnachten achter het eiland Hooft, een van de kunstmatig aangelegde eilandjes voor de kust van Muiden in het IJmeer, genoemd naar de 17e eeuwse dichter PC Hooft. We zetten de spudpalen uit, bij de aanlegsteigers is het te ondiep.

8 mei.  Vertrek 8.15 uur, vroeg wegens harde windverwachting, richting Grote Zeesluis Muiden en 20 cm lager opnieuw de Vecht op. Het hele traject weer terug, richting Vreeswijk. Overnachtingen nabij Weesp en Nederhorst den Berg (Charley’s café!) waar ook OV aanwezig is. Handig i.v.m. de 1e verjaardag van de jongste kleindochter. En dan verder, langs Vreeland, Nieuwersluis en Maarssen. Op 11 mei is het voor het eerst mogelijk om de avond buiten door te brengen.

12 mei. We meren om 13.15 uur af in de Museumhaven en vòòr de lunch, op 15 mei, vaart de Avontuur 3 grote karren (onder water) op, die vervolgens heel langzaam het schip zijwaarts omhoog trekken. Een indrukwekkend gezicht, onze woning, die uit haar element getrokken wordt. Een grote, 4 m hoge trap wordt er tegenaan gezet en we wonen. Dan volgt een tijd van hard werken, het grote schuurwerk, met wat hulp van schoonzoon en zoon , daarna nog 2 x handmatig schuren, 3 x schilderen van de romp en onderwaterschip in de antifouling. De keuring vindt plaats, gevolgd door de nodige aanpassingen en reparaties. Intussen gaat alles op 4 m hoogte gewoon door, koken, eten, slapen, visite ontvangen, alleen voor de sanitaire afdeling is een oplossing in de haven beschikbaar.

29 mei. Nadat de gerepareerde schroef is gemonteerd, gaan de aandrijvingsmotoren van de karren weer draaien en zakt de Avontuur weer langzaam het water in. Het lijkt alsof ze zucht van verlichting, net als wij, wanneer blijkt dat er geen lekkage is ontstaan. Nog 1 ½ week wat klussen, laatste schilderwerk afmaken en daar is ze!! Fonkelnieuw, prachtig en trots.

8 juni. Vreeswijk adieu!! 10.00 uur gaat de brug open en we zwaaien!! Op naar de Koninginnesluis, de Lek oversteken, richting Vianen. Om half 3 pas kunnen we de sluis in i.v.m. een defecte sluisdeur. Om 16.00 u meren we af te Meerkerk.

10 juni. Na een regenachtig dagje, goed voor schoonmaakacties, inrichten van het achterdek (tent, kussens) etc. gaan we verder op het Merwedekanaal. Bij Arkel bakboord uit, de Linge op, een schilderachtig riviertje, dat door het landschap meandert. Bij Heukelum (vlakbij Leerdam) vinden we een prima ligplaats, om te onthouden. Fietsen, wandelen, zwemmen en rust.

We zijn op weg naar het zuiden, eigenlijk onderweg van de ene afspraak naar de andere. Ook weleens leuk, maar minder interessant voor onze trouwe lezers.

We houden jullie op de hoogte, maar misschien wat minder frequent. Voorlopig adieu, groetjes van Ad en Tineke.

Dag winter, welkom lente 2017

Van 1 november tot 10 april was onze ligplaats Vreeswijk. Vlakbij een sluisje daterend uit de 14e eeuw, lagen we aan een mooie kade. Vreeswijk, een levendig, eeuwenoud schippersdorp, tegenwoordig behorend tot de gemeente Nieuwegein. Centraal gelegen en op loopafstand van de Lek, een machtige rivier met vele gezichten, die ons hart heeft gestolen. Wat een genot om te wandelen/fietsen langs dit prachtige water. Vreeswijk is een gezellig dorp, waar je overal nog de sfeer proeft van de bloeitijd in de binnenvaart. Regelmatig bijeenkomsten van oude schippers en schipperskinderen, een museumwerf, waar daadwerkelijk nog hard wordt gewerkt, ligplaatsen aan de kade, waar vroeger werd gefoerageerd.  Maar dan breekt het zonnetje door en wordt het, heel voorzichtig voorjaar. De natuur staat op uitbreken en zo ook de Avontuur.

Op 10 april opent onze havenmeester de brug en varen we, samen met onze achterburen van de Rosa vanaf de oude sluis de Vaartsche Rijn op. De Rosa gaat stuurboord uit, de helling op bij de Museumwerf en wij leggen ertegenover aan, voor een bezoek aan ’t Majeur, een schip, dat we herhaaldelijk op allerlei momenten op de gekste plaatsen ontmoeten. Zo ook nu weer. Volgt dus een borrel en een hapje en vliegen de ervaringsverhalen weer over en weer.

11 april. Nog even koffiedrinken met de havenmeester, die de fietsbrug opent en de het Merwedekanaal op. Via de Zuidersluis het Amsterdam Rijnkanaal op, die we bij Maarssen weer snel verlaten! Stuurboord uit de mooie Vecht op!. In Maarssen vinden we een mooie overnachtingsplek, met stroom. We meren af om 13.15 uur, ruim op tijd om een mooie wandeling te maken.

12 april. 10 uur vertrek. In feite zijn we weer op weg naar onze favoriete plek aan de monding van de Eem, waar we in 2016 wachtten op de geboorte van onze kleindochter. Inmiddels een prachtig meisje van bijna 1 jaar, nu wachten we ofwel bereiden ons voor op het huwelijk van haar ouders, hetgeen in Huizen zal plaatsvinden. Langs Breukelen, Loenen a/d Vecht en Weesp gaat de prachtige route over de Vecht. Bij Loenen moeten we 24 uur wachten ( geen echte straf bij dit rustieke dorpje) oftewel overnachten, daar de Dorpsbrug defect is. Als de brug dan eindelijk gaat proefdraaien, mogen we er snel door.

Op 14 april varen we via de Grote Zeesluis te Muiden, langs het Muiderslot richting Randmeren. We meren op 12.40 uur af aan de Eemmonding bij harde wind. Het is hier weer prachtig. De weidsheid en de rust van de polder, weide- en watervogels zijn druk bezig met de voorjaarsperikelen en laten zich luidkeels horen. In de verte laat een herder zijn kudde van ca. 50 schapen grazen in het Eemland.

Op naar de bruiloft, het feest kan beginnen!!!

Bij het volgende keer, uitgebreid verslag van dit prachtige feest. Groeten van Ad en Tineke

Voorafje: Wintermijmering

Om goed te beginnen, een paar fijne belevenissen tijdens onze winter in Vreeswijk. 

Sinterklaasintocht, kaarsjesavond, familiereunie, winterwandelingen met kleindochters etc. 

Vervat in een paar mooie foto's.

Tot straks, met ons eerste nieuwe verhaal.

Ad en Tineke

Kerstgroet vanuit Vreeswijk

Vanuit het warme Vreeswijk, een prachtig oud schippersdorp, stuur ik jullie een heel bijzondere groet. Hij is niet van mijzelf maar de groet greep mij zo aan, dat ik die wil delen met alle lieve mensen, die ons nog steeds trouw volgen.

Dit jaar liggen onder ons kerstboompje geschenken voor iedereen. Doosjes met menselijke warmte, zakjes vol geduld, liefde en respect, alles in mooie papiertjes gehuld. Aan ieder takje hangt een wens, een ieder vindt er wat, een wens voor minder pijn, een ander met minder geweld, een speciale wens met beterschap en en veel sterkte voor ieder met veel verdriet of gemis. En sommige..... die zijn blanco, daar is het de gedachte die telt. Verder branden we een kaarsje dat het iedereen goed zal gaan.

Al deze wensen en geschenken, het kost ons eigenlijk niets en we kunnen het blijven geven.

Hoop dat je er blij mee bent, al is het maar voor even.

Fijne Kerstdagen en een voorspoedig 2017

Warme groet van Ad en Tineke.

Van kind naar kind, Avontuur in Amsterdam en slot deel II

Ligplaats Eemmonding: En weer zoeven de kleine wieltjes van het vouwfietsje met flinke snelheid over de kilometerslange rechte wegen door het Eemland, een prachtig weids landschap; eldorado voor de, veelal beschermde weidevogels.

20 oktober. Na een paar fijne dagen aan het Eemland, met nog een bezoek van ons mooie kleindochtertje van ruim 5 maanden (met ouders uiteraard) gaan we verder richting Amsterdam. Via een boodschappen/fietsstop in Almerehaven, laten we bij Durgerdam weer de palen zakken (18.15 uur) daarbij genietend van een prachtige zonsondergang.

21 oktober. Omdat Amsterdam een handige treinverbinding met Eindhoven heeft, waarvan we gebruik willen maken om de kleindochters aldaar te bezoeken, dienen we verzoek in voor ligplaats. Na wat heen- en weer gemail/gebel, wordt ons verboden om ligplaats te nemen i.p.v. een belofte van 2 jaar geleden, om af en toe te mogen liggen aan de Veemkade. Jammer, maar wie niet waagt….. Om 11.00 uur meren we af voor de Willem I sluis (ingang Noordhollands kanaal) en melden ons netjes aan via het marifoonkanaal, vermeld op de borden aan de wal. We worden dan geregistreerd als passagiers/recreatieschip en de ligplaats is geregeld tot zondagochtend. Nog 3 x worden we gecontroleerd door de enorme sleepboten van “Port of Amsterdam”. Het overblijvende probleem van afname van walstroom, wordt gelukkig opgelost door een reddende, stroomvoorzienende engel/buurman. Tussendoor varen we nog even naar Zaandam om 1500 liter diesel te bunkeren. En s’avonds vieren we dit alles met een lekker broodje falafel op het Muntplein, hartje stad!!

23 oktober. Na een dagje Eindhoven, waarop we de goede verrichtingen in het zwembad bewonderen van een van de kleindochtertjes, vertrekken we weer uit Amsterdam om via het saaie Amsterdam-Rijnkanaal naar Vianen te varen. Even 5 uur doorbijten en dan, via de Beatrixsluis, de Lek oversteken en afmeren binnen de remmingswerken vòòr de sluis van Vianen.  Ook daar verblijven we een paar dagen om mooie wandelingen en fietstochten te maken en weer spontaan bezoek te krijgen van dochter met gezin. We knutselen een lekker hapje in elkaar en hebben een gezellige avond.

26 oktober. Trossen los om 13.30 uur en om 16.15 uur varen we de Schoonhovense Noodhaven binnen, nadat schoonzoon heeft gecheckt of er ruimte is. Ook daar weer een verjaardagsfeest bij kinderen en kleinkinderen en veel gezellige “verwen”momenten.

30 oktober. Na nog een gezellig koffieuurtje, vertrekken we, uitgezwaaid door dochter en kleindochter voor ons laatste traject naar de winterplek: Vreeswijk. De Koninginnesluis aldaar is voorlopig gestremd, wegens werkzaamheden, dus omvaren. Weer de Beatrixsluis door en dan bakboord uit, via het Merwedekanaal en een overnachting te Jutphaas (voorbij de Nieuwe Rijnhuizerbrug) varen we op

31 oktober, om 10.30 uur Vreeswijk  binnen op weg naar onze ligplaats in de Vaartsche Rijn.  De nodige bruggen worden bediend door onze havenmeester, met wie we al eerder contact hadden inzake ligplaats, voorzieningen etc.

Als we dan de auto hebben opgehaald, kennis hebben gemaakt met onze buren aan de kade en de wal en het dorpje hebben verkent, zijn we “thuis”.  Het is hier prima wonen tot het nieuwe jaar.

Voor de komende tijd en feestdagen wensen we al onze volgers heel veel warmte, harmonie en gezelligheid. Wij gaan er van genieten…..

Tot in het nieuwe jaar, groetjes van Ad en Tineke

Opmerking: Er schijnt nog weleens iets niet goed te gaan bij de verhalen of fotoseries. Wil je toch e.e.a. zien, kijk dan op www.ms-avontuur.reismee.nl.

Bijzondere herfsttocht als afsluiting, deel I

26 september. I.v.m. het mooie, rustige weer, besluiten we z.s.m. over te steken naar Friesland. D.w.z. allereerst via de, altijd zo prachtige Amstel naar Amsterdam. Vanaf het  Aarkanaal  arriveren we om 12.45 uur bij het rustieke tolhuissluisje en dan de Amstel op. Via Uithoorn en Ouderkerk aan de Amstel, komen we om 15.45 uur aan in Amsterdam. Overleg over event. te openen bruggen verloopt weer prima, tot aan de beroemde Magere Brug, waar ons gemeld wordt dat er geen openingen plaatsvinden tot nà de spits (18.00 uur). In de Nieuwe sluis naast Carré moeten we wachten. Nou, dat kan erger, een leuke, voor toeristen,  jaloersmakende plek. 18.10 Uur: “Avontuur, komt u maar door!” Na de Nieuwe Herengracht en Oosterdok met het Scheepvaartmuseum en het VOC schip de Amsterdam, volgt het IJ en om 19.10 uur varen we de Oranjesluis binnen. Na een half uur laten we vóór Durgerdam aan het Buiten IJ de palen zakken en kunnen terugkijken op een mooie, succesvolle dag.

27 september. Een dag kun je lang maken, door vroeg te beginnen. Dus….. 6.45 uur palen omhoog en terwijl we genieten van een prachtige zonsopgang, varen we het Markermeer op. Een mooie, rustige tocht met de wind achter, brengt ons naar de sluis te Lelystad, die we om 10.30 uur verlaten. 4 Uur later arriveren we in Lemmer, de Prinses Margrietsluis om 14.30 uur. We zijn in Friesland, en op een favoriete plek aan de Grote Brekken laten we weer de spudpalen zakken, met het plan om enige dagen te besteden aan wat schilderwerk. De laatste keer zwemmen (18 graden!) en de sauna staan ook op ons lijstje. Wanneer we echter de sauna gebruiken, stopt het aggregaat ermee en zijn we gedwongen op zoek te gaan naar walstroom. Wat is dan comfortabeler en ook gezelliger, dan een haven waar zoonlief werkt en je ongelimiteerd ligplaats kunt nemen?

29 september. 10.45 uur vertrek. Via Prinses Margrietkanaal, en o.a. Sneekermeer arriveren we om 14.45 uur bij voornoemde jachthaven, waar ons een warm welkom wacht. Voorlopig een uitstekende gelegenheid om event. reparaties te verrichten, zoals een defect aggregaat en nog wat schilderwerk af te maken. Fietsen naar Heerenveen, wandelen met de hond. De fijne nabijheid van zoon, schoondochter en kleindochter , een verjaardagsfeest, een lekker dinertje over en weer en  samen proosten op de afloop van een goed vaarseizoen. We besluiten een paar weken te blijven.

13 oktober. Na de koffie met een afscheids-lekkertje, gaan we vertrekken. Letterlijk én figuurlijk wringt de Avontuur zich los van deze prachtige ligplaats en nagezwaaid door de kinderen, draaien we weer langzaam de Heerensloot op, richting Deelse brug, die mooi op tijd voor ons opengaat. Om 14.45 uur stoppen we weer op de Grote Brekken (watertemp. Inmiddels 11 graden), zodat we morgen vlot bij de Prinses Margrietsluis kunnen aankomen.

14 oktober. Om 9.55 uur varen we de sluis uit, waar geen verval is, dus deurtje dicht, andere deurtje weer open. Via de Lemster Geul richting Friese sluis, die we d.m.v. telefonische code zelf kunnen bedienen. Om 10.30 uur varen we 4.25 m lager de Noordoostpolder in. Om 12.30 wordt de Marknessebrug in Emmeloord nog nèt bediend maar de Kamperbrug om de hoek , niet meer. Er moet eerst geluncht worden. Om 13.25 uur reeds klinkt er: “Avontuur, leg ‘m d’r maar voor, ik ga je er doorheen helpen”. Vervolgens via de Marknessesluis arriveren we bij het Voorsterbos, waar we helaas geen goede ligplaats kunnen vinden. Dan besluiten we maar even door te bijten: Noordersluis uit, en via het Zwarte Meer en het oersaaie Ramsdiep arriveren we om 18.15 uur bij het IJsseloog, baggerdepôt in het Ketelmeer, waar een prachtig natuurgebied is ontstaan, waar we nog nèt, voor het donker, van kunnen genieten, evenals van de oorverdovende stilte….

15 oktober. S’Morgens wordt die rust aangenaam verstoord door vogelgeluiden, maar we willen verder, dus palen omhoog en richting Randmeren. Via Roggebotsluis komen we aan op het Drontermeer, waar we even aanmeren om op krantenjacht te gaan. Als dat mislukt, varen we door naar Harderwijk. We varen nietsvermoedend richting Visserijhaven en zijn stomverbaasd over de veranderingen die hebben plaatsgevonden. Alle oude gebouwen en kades zijn verdwenen, en overal staan keurig rechte damwanden in het gelid om verfraaid te worden. Hier en daar al wat nieuwe wijken, met huizen in oude stijl aan het water. Aanlegplaatsen zijn er nauwelijks meer, maar net genoeg voor ons. We meren af en rennen van boord om nog nèt op tijd de krant te kunnen kopen. En zoals altijd  is het gezellig in Harderwijk by night.

16 oktober. Na een fietstochtje over de nabij gelegen Veluwe en een orientatieronde door het “nieuwe” Harderwijk vertrekken we. Via de Nijkerkersluis arriveren we om 16.00 uur op het Eemmeer, waar we na een kwartier afmeren bij ons doel, de aanlegplaatsen aan de Eemmonding, de plek waar we in het voorjaar hebben gewacht op de geboorte van ons jongste kleindochtertje. Om ook hier, in de nabijheid van de jongste zoon en zijn gezin, even te genietend van elkaars aanwezigheid, blijven we een paar dagen aangemeerd.

Dit is het eerste deel van de afsluitingsroute van 2016. Over een paar dagen volgt het slot.

Groeten Ad en Tineke

Paradijselijke ligplaatsen, paardenbad en topografie

3 september, Maastricht. Aan de befaamde kade bij de Salvatorbrug liggen, is erg aantrekkelijk, maar als 2 studentes dan s’nachts zomaar aan boord stappen en proberen je vlaggetjes met gewicht en al te stelen, overigens in hun pogingen gedwarsboomd door een boze, in zwarte badjas gehulde schipper, dan is de lol er af en vertrekken we. We varen vandaag iets terug en zoeken een rustig plekje, weg van de stadsdrukte en op de plassen bij Eijsden, achter een eiland laten we de palen zakken.

4 september. 15.20 uur Palen omhoog , de Maas weer op en via de Bosscherveldsluis, België weer in.

Even een stukje topografie voor de duidelijkheid. Het Julianakanaal, drukbevaren door binnenschepen, tevens de snelste verbinding vanaf Maastricht naar het noorden, wordt voor de pleziervaart ontraden (saai/druk!). Als alternatief wordt dan geboden de Zuid Willemsvaart, die bijna parallel loopt, maar dan grotendeels door België, op enkele kilometers afstand van de grens met Limburg. Een mooi kanaal door rustige natuurgebieden, langs leuke ligplaatsen met fiets- wandel- en winkelmogelijkheden. Zoals ook de ligplaats bij de voormalige grens te Smeermaas en vervolgens Tongerlo,  eveneens een uitstekende plek voor wat schilderwerk.

7 september. 14.15 uur Afmeren bij Bree, mooie lange steiger, waar je zelfs water kunt tanken.

8 september. 8.15 uur Vroeg vertrek. Via 2 sluizen België uit, komen we om 9.45 uur weer in Nederland aan en via de sluizen Weert (16), 15 en Panheel arriveren we, 19 m lager, om 14.00 uur op het grintgat Polderveld. Bekende mooie ligplaats, voor een paar dagen natuurbeleving alsook een gezellige barbecue met onze vrienden uit Maasbracht, die naar ons toe kwamen varen.

11 september. 12.00 uur . Trossen los en via sluis Heel naar de Asseltse Plassen bij Roermond, een paradijselijke ligplaats, waar het saunagebruik een extra dimensie krijgt en waar ook goed geklust kan worden. Het is erg warm en we kunnen dagelijks genieten van het bad festijn van onze buren: een kudde paarden.

3 september, Maastricht. Aan de befaamde kade bij de Salvatorbrug liggen, is erg aantrekkelijk, maar als 2 studentes dan s’nachts zomaar aan boord stappen en proberen je vlaggetjes met gewicht en al te stelen, overigens in hun pogingen gedwarsboomd door een boze, in zwarte badjas gehulde schipper, dan is de lol er af en vertrekken we. We varen vandaag iets terug en zoeken een rustig plekje, weg van de stadsdrukte en op de plassen bij Eijsden, achter een eiland laten we de palen zakken.

4 september. 15.20 uur Palen omhoog , de Maas weer op en via de Bosscherveldsluis, België weer in.

Even een stukje topografie voor de duidelijkheid. Het Julianakanaal, drukbevaren door binnenschepen, tevens de snelste verbinding vanaf Maastricht naar het noorden, wordt voor de pleziervaart ontraden (saai/druk!). Als alternatief wordt dan geboden de Zuid Willemsvaart, die bijna parallel loopt, maar dan grotendeels door België, op enkele kilometers afstand van de grens met Limburg. Een mooi kanaal door rustige natuurgebieden, langs leuke ligplaatsen met fiets- wandel- en winkelmogelijkheden. Zoals ook de ligplaats bij de voormalige grens te Smeermaas en vervolgens Tongerlo,  eveneens een uitstekende plek voor wat schilderwerk.

7 september. 14.15 uur Afmeren bij Bree, mooie lange steiger, waar je zelfs water kunt tanken.

8 september. 8.15 uur Vroeg vertrek. Via 2 sluizen België uit, komen we om 9.45 uur weer in Nederland aan en via de sluizen Weert (16), 15 en Panheel arriveren we, 19 m lager, om 14.00 uur op het grintgat Polderveld. Bekende mooie ligplaats, voor een paar dagen natuurbeleving alsook een gezellige barbecue met onze vrienden uit Maasbracht, die naar ons toe kwamen varen.

11 september. 12.00 uur . Trossen los en via sluis Heel naar de Asseltse Plassen bij Roermond, een paradijselijke ligplaats, waar het saunagebruik een extra dimensie krijgt en waar ook goed geklust kan worden. Het is erg warm en we kunnen dagelijks genieten van het bad festijn van onze buren: een kudde paarden. Ga naar de volgende link om een paardenbadfilmpje te bekijken. https://youtu.be/koqEOawnbwc

14 september. Terwijl de zon opkomt, verlaten we dit heerlijk rustige natuuroord. Zachtjes glijdt de Avontuur door het spiegelgladde water. Het is 7.50 uur.  Via sluis Belfeld, over de lieflijk stromende Maas, die in het voorjaar nog woest kolkend zijn weg zocht, óp naar het Leukermeer voor een overnachting. Vervolgens sluis Sambeek, en via Cuyck (boodschappen) naar de Kraayenbergse plassen voor een ligplaats met fietsmogelijkheid.

16 september. Zwemmen bij de opkomende zon ( een bijna spirituele ervaring ) en dan weer verder, Grave, Lith, overnachten beneden aan de sluizen (lange passantensteiger)  en verder gaat de tocht. Via sluis Andries arriveren we op

17 september op de Waal (9.50 uur). Doel vandaag: via Gorkum, Grote Merwedesluis , Merwedekanaal naar Meerkerk. Weer een vertrouwde ligplaats, dicht genoeg bij om weer verrassingsbezoek te ontvangen van zoon, schoondochter met onze jongste kleindochter. Van hieruit gaan we per OV maar eens een optionele winterplek bekijken. De winter nadert (helaas), dus het wordt tijd om iets te regelen.

19 september. 11.25 uur Vertrek. We willen vanmiddag in Schoonhoven arriveren, vlakbij de kinderen aldaar. Aankomst 15.20 uur in de Noodhaven, nadat een kleindochter heeft gekeken of de plek vrij is. Intussen heeft de schipper/technische man aan boord het voortdurende probleem in het waterdruksysteem opgespoord en d.m.v. een nieuw onderdeel verholpen. (Chapeau!) We brengen een leuke tijd door met de kinderen en kleindochters. Gezellig samen eten, borrelen, winkelen en koffiedrinken. Dat laatste vóór het vertrek op

21 september. 11.15 uur De Lek op. We draaien om 13.10 uur stuurboord uit de Hollandse IJssel op en via de Julianasluizen te Gouda, arriveren we om 17.00 uur op het Aarkanaal  te Alphen aan den Rijn, ook weer in de nabijheid van kinderen en kleinkinderen. (altijd weer fijn, als dan ineens een kleindochter aan komt fietsen……)  We zijn keurig op tijd om het gezellige verjaardagsfeest  van kleinzoon en dochter mee te kunnen vieren. We genieten van “even” binnenwippen, “even” autootje lenen, “even”  vrienden bezoeken, “even” samen zijn (heerlijk weer hapje en drankje).

En dan gaan we maandag verder op onze “van-kind-naar-kind “ route. Ditmaal richting Friesland voor het volgende verjaardagsfeest.

We zijn bijna toe aan het laatste verslag. Tot dan! Groetjes van Ad en Tineke

14 september. Terwijl de zon opkomt, verlaten we dit heerlijk rustige natuuroord. Zachtjes glijdt de Avontuur door het spiegelgladde water. Het is 7.50 uur.  Via sluis Belfeld, over de lieflijk stromende Maas, die in het voorjaar nog woest kolkend zijn weg zocht, óp naar het Leukermeer voor een overnachting. Vervolgens sluis Sambeek, en via Cuyck (boodschappen) naar de Kraayenbergse plassen voor een ligplaats met fietsmogelijkheid.

16 september. Zwemmen bij de opkomende zon ( een bijna spirituele ervaring ) en dan weer verder, Grave, Lith, overnachten beneden aan de sluizen (lange passantensteiger)  en verder gaat de tocht. Via sluis Andries arriveren we op

17 september op de Waal (9.50 uur). Doel vandaag: via Gorkum, Grote Merwedesluis , Merwedekanaal naar Meerkerk. Weer een vertrouwde ligplaats, dicht genoeg bij om weer verrassingsbezoek te ontvangen van zoon, schoondochter met onze jongste kleindochter. Van hieruit gaan we per OV maar eens een optionele winterplek bekijken. De winter nadert (helaas), dus het wordt tijd om iets te regelen.

19 september. 11.25 uur Vertrek. We willen vanmiddag in Schoonhoven arriveren, vlakbij de kinderen aldaar. Aankomst 15.20 uur in de Noodhaven, nadat een kleindochter heeft gekeken of de plek vrij is. Intussen heeft de schipper/technische man aan boord het voortdurende probleem in het waterdruksysteem opgespoord en d.m.v. een nieuw onderdeel verholpen. (Chapeau!) We brengen een leuke tijd door met de kinderen en kleindochters. Gezellig samen eten, borrelen, winkelen en koffiedrinken. Dat laatste vóór het vertrek op

21 september. 11.15 uur De Lek op. We draaien om 13.10 uur stuurboord uit de Hollandse IJssel op en via de Julianasluizen te Gouda, arriveren we om 17.00 uur op het Aarkanaal  te Alphen aan den Rijn, ook weer in de nabijheid van kinderen en kleinkinderen. (altijd weer fijn, als dan ineens een kleindochter aan komt fietsen……)  We zijn keurig op tijd om het gezellige verjaardagsfeest  van kleinzoon en dochter mee te kunnen vieren. We genieten van “even” binnenwippen, “even” autootje lenen, “even”  vrienden bezoeken, “even” samen zijn (heerlijk weer hapje en drankje).

En dan gaan we maandag verder op onze “van-kind-naar-kind “ route. Ditmaal richting Friesland voor het volgende verjaardagsfeest.

We zijn bijna toe aan het laatste verslag. Tot dan! Groetjes van Ad en Tineke

Van zonnige Ardennen naar de lage landen, 47,50 m

18 augustus. Na een dagje Namen,  besluiten we te vertrekken. Nog even een stuk de Maas òp, richting Dinant, om naar een mooie bekende ligplaats t.h.v. km 24.50 te varen, t.o. de Middeleeuwse vesting Poilvache. Verblijf aldaar van 2 jaar geleden, was voor herhaling vatbaar. Bij melding voor de sluis blijkt e.e.a. defect en moeten we wachten. We vullen de tijd met een wandelingetje en koffiedrinken met onze achterburen. Om 11.50 uur krijgen rood-groen, dus gaan we richting sluis La Plante. Vervolgens nog de sluizen Talifert, Rivière en Hun, totaal ruim 8 m naar beneden, waar bij we ons steeds verbazen over het on-attente gedrag van onze mede-schutters!! We meren af om 15.30 uur. De “Alcazar”, de achterburen van Namen, delen onze mening over de ligplaats, meren ook af en tegen aperitieftijd worden we getrakteerd op heerlijke champagne.

19 augustus ev. We verblijven een paar dagen in de omgeving van Dinant. Na een frisse duik (hoera, het kan weer!!) wandelen we naar Poilvache, de Middeleeuwse ruines van een kasteel en versterkt dorp, uitkijkend over het Maasdal. De afdaling door de nabije bossen, komt uit in Houx, een mooi dorpje aan de voet van de kliffen langs de Maas.  We fietsen naar Dinant, en de volgende dag slenteren we over de grote Marche Artisanale van Houx, waar van alles te koop is, o.a. bonnetjes voor een buffet met plaatselijk gebrouwen bier. Heel lekker en gezellig!

22 augustus. Na een route/planningsbespreking, besluiten we met meerderheid van stemmen, dat we toch nog even willen blijven genieten van de Maas e.o. Dus niet terug maar door……………………… 11.00 uur vertrek naar de sluizen Houx en Dinant. Na even wat getwijfel i.v.m. grote drukte, meren we af bij Relais Nautique de Dinant (km 18.35) voor één keer een betaalde , rustige ligplaats. . (behalve de trein) s.Middags wandelen we een pad door de bossen, naar de hooggelegen “Kruisberg”, een prachtige klim- en klauterroute over rotsachtige paden.

23 augustus. We hebben de smaak te pakken en nogmaals klimmen we omhoog, deze keer achter het beroemde Citadel langs. Mooie uitdagende tocht! En dan weer verder over de Maas, vertrek 13.30 uur. Via sluis Anseremme arriveren we om 14.45 bij de afmeersteiger voor Chateau de Freyr, ons bezoekplan voor morgen.

24 augustus. Héél langzaam, metertje voor metertje, kruipt het zonlicht over de gevel van het 17e eeuwse kasteel, waarnaast wij zijn aangemeerd. Tot het totaal, in volle glorie wordt beschenen door de zon. De vele tinten groen op de rotswanden om ons heen, komen weer tot leven. Verschillende kleuren libelles dansen door het gangboord, zwaluwen cirkelen om de boot…… Zo begint onze dag. Laat in de middag bezoeken wij het kasteel van Freyr in Renaissancestijl, prachtig interieur, klassieke tuinen en eeuwenoude sinasappelbomen. Het mooie paviljoen bereiken we via een brug, want in 1933 besloot Koning Leopold om dwars door de tuinen een spoorlijn aan te leggen, die gelukkig niet meer in gebruik is. We besluiten de dag met zwemmen, noodzakelijk, heerlijk tijdverdrijf, want onze thermometers staan op “too high”…..

25 augustus. Na een frisse duik en een wandeling langs de Freyr rotsen, waar het rotsklimmen en abseilen veel wordt beoefend, besluiten we dan toch terug te gaan naar Nederland. Terug via dezelfde sluizen, water bunkeren in Dinant en verder, om dan weer te overnachten aan de kade t.o. de Poilvache ruïnes.  Ook daar weer, zwemtrap uithangen en opfrissen!

26 augustus. Even boodschappen doen en verder, op ons slakkegangetje richting Nederland, onderweg genietend van de natuur, voor zover mogelijk. Via 5 sluizen, die ons 10.50 m omlaag schutten, arriveren we bij een goede betonnen wal, een geleidedam naar een voormalige sluis, waar meerdere woonschepen liggen en in een volledig verzandde sluiskolk een grote kolonie ganzen regelmatig grootscheepse vergaderingen houden. Een uitstekende plaats (Sclay) om nog een dagje te genieten van de rotsachtige omgeving, hoewel de warmte ons wel parten speelt.

28  augustus. 10.15 Uur, trossen los! En verder zakken we af, weer ruim 5 m bij sluis Andennes. Huy voorbij en overnachten t.h.v. km 79 aan de kade . (géén aanrader, t.o. kerncentrale, erg onrustig!)

29 augustus. Vroeg weg, en via sluis d’Ampsin arriveren we om 10 uur bij een mooie Halte Nautique: Amay, waar we weer een dagje blijven aangemeerd. We maken een rondwandeling door de hooggelegen Landes de Ombret en maken tijd om bepaalde verplichte handelingen uit te voeren: schoonschip maken.

31 augustus . Vóór vertrek blijkt ons aggregaat kuren te hebben en zijn we vervolgens genoodzaakt een ligplaats te zoeken met walstroom. Via sluis d’Ivoz Ramez , met een lange wachttijd (3e schutting) arriveren we om 14.10 uur bij de Jachthaven van Luik. We wandelen door de gezellige, oude stad, omhoog tot ca. 200 m en dalen af via de beroemde trappen van Luik: Montagne de Bueren met 380 treden, naar het centrum op zoek naar een heerlijk koel biertje.

1 september. Het is de schipper gelukt !!! Aggregaat werkt weer en goed! We vertrekken om 11 uur met als doel Maastricht. Eén grote hindernis nog te nemen: de gevreesde sluis van Lanaye, waar we de 2e schutting krijgen. Na 1 ½ uur wachten worden we met 2 beroepsschepen, nog 1 recreatie en 1 rondvaartboot tot invaren gemaand en na de nodige discussies en veranderingen mogen we vastmaken aan een beroepsschip en zakken we ge-allen 14 m naar beneden. Om 15.45 uur aankomst in Maastricht (kade Salvatorbrug). Pffff.

En dan nu, óp naar het volgende verslag van dit seizoen. Voorlopig genieten we van het prachtige weer en groeten jullie. Tot gauw, Ad en Tineke