ms-avontuur.reismee.nl van Tineke en Ad.

Zomer of herfst in Friesland

10 juni. Plannen kun je wijzigen (trouwens we hebben niets met plannen, toch?). Friesland wordt Noord-West Overijssel. In de wetenschap dat er t.h.v. de Weerribben prachtige ligplaatsen zijn, en we ook nog bezoek verwachten vanuit Brabant, besluiten we over te steken (10.20 uur) naar het oersaaie Ramsdiep, om vervolgens via het Zwarte water richting Meppel te varen. Meppel is een plaats met * voor ons, en afmeren kan, aan het begin van de Hoogeveense vaart. Gewoon langs de wallekant, op de palen. Een mooie rustige plek, geschikt voor een leuke wandeling. Alhier worden we gespot door een medelid van het Netwerk Varende Woonschepen (zie reacties biog 13 mei). Een gezellig adres voor de koffie!!

11 juni. Op de fiets naar Meppel om wat te foerageren en zoals bedacht, even aan te kloppen bij de “Margaretha”. Na een gezellig “gelijkgestemden” koffie-uurtje, stappen we weer op onze oude Di Blasis en gepakt en gezakt fietsen we naar de Avontuur.

14.40 uur vertrek, bakboord uit het Meppelerdiep op richting Beukersluis .Na het schutten verlaten we om 15.15 uur de sluis, varen langs Giethoorn en om 17.00 uur het kanaal Steenwijk-Ossenzijl op. De brugbediening is hier volledig geautomatiseerd en werkt prima. We meren om 17.15 uur af aan een van de vele, honderden meters lange ligplaatsen, t.h.v. km 7. We zullen hier enige dagen blijven, omdat de omgeving van de Weerribben uitnodigt om heerlijk te fietsen of te wandelen. Het weer is nog steeds erg wisselvallig en vaak ook koud. Hoewel er met regelmaat wordt gezwommen vanaf de Avontuur is het nog steeds niet ver boven de 16 graden…….

13 juni. Vanuit het zuiden van Nederland, komen onze kleindochters met hun vader ons bezoeken. Het wordt een aangename spelletjesmiddag. Gewoon binnen, i.v.m. het slechte weer.

14 juni. Bijna met spijt, verlaten we deze prachtige ligplaats en varen richting Ossenzijl. Wat een paar jaar geleden een enorm spannende doorvaart was voor de schipper en bemanning, leek het nu redelijk eenvoudig om onder de brug door te varen. Met de woorden van de brugwachter: “wat een teamwork”, varen we vervolgens rustig door via de prachtige Linde, richting Horst Lohmansluis, waar we slechts 30 cm omhoog worden geschut. En om 11.15 uur varen we dan Friesland binnen. Na de Jelomavaart volgt de Pier Christiaanvaart, die naar Echtenerbrug loopt. Aldaar vinden we “dubbelrood” i.v.m. middagsluiting. En, hoewel we het overal bijzonder rustig vinden op het water, blijken er plotseling vele vaartuigen lange files in beide richtingen te vormen, zodat we , na opening, bijna een half uur bezig zijn, met het passeren van het vermaarde klompje van de brugwachter. Dan volgt het Tjeukemeer, nogal  berucht om de vele ondiepten en spokerig gedrag bij harde wind. Er staat gelukkig weinig wind, zodat het meer zelfs een lieflijke aanblik  biedt. De Scharsterrien op, en dan begint gevoelsmatig pas het échte Friese merengebied. Via de Langweerder Wielen en  de Noorder oudeweg naderen we ons doel van vandaag: een plekje op het Sneekermeer aan de Greate Grene, om lekker een steigertje uit de wind te bezetten. Die wind is inmiddels flink aangewakkerd, zodat we dat plekje in de luwte wel kunnen vergeten. Ach ja, overgeleverd aan de elementen heeft ook wel wat…….

15 juni. Vandaag gaan we richting Haskerdijken, waar we een weekje in de nabijjheid van zoonlief zullen verblijven. In de beoogde jachthaven zal ligplaats vrijgemaakt worden, hetgeen laat in de middag gelukt is, want er moeten toch wel 4 schepen worden verhaald. Zodoende vertrekken we pas na de lunch, richting Terherne. Via de Hoarne arriveren we om 15.10 in de Meine sloot. De spoorbrug in It Deel draait als een trein (!) en om 16.15 uur , worden we met open armen verwelkomd op de vrijgemaakte en tevens mooiste plek in de haven.klik hier voor filmpje Een gezellig weekje volgt: kleindochter in de buurt, dagje op stap met schoondochter, wandelingetjes met de hond, shoppen in Heerenveen, hapje hier, borreltje daar, barbecue met elkaar. Het is weer uitstekend geregeld allemaal. Behalve het weer, dat had wel even beter geregeld mogen worden….

Volgende week gaan we weer verder op ons rondje Friesland.

Tot dan, groeten van Ad en Tineke ab MS Avontuur

Reacties

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!