ms-avontuur.reismee.nl van Tineke en Ad.

Zwerftocht Randmeren (2) en de Eem

30 september. Genoeg, afgelopen met het kluizenaarsleven!! Dag vogels, we hebben genoten van het mooie weer, fijn gezwommen enz. lekker met de bijboot gehopt van eiland naar eiland. En nu vertrekken we naar Harderwijk. We krijgen wat bezoek, dat komt “chillen” op ons zonnige voordek, en de auto moet worden gehaald uit Elburg. We vinden een uitstekende ligplaats met parkeerterrein, in de visserijhaven. De Hanzestad “Herderewich”, stadsrechten sinds 1280 heeft goed zorggedragen voor haar cultureel erfgoed. Alles wat herinnert aan de gouden tijd, is mooi gerenoveerd en opgeknapt . Grote delen van de middel eeuwse ommuring zijn bewaard gebleven. Een stadswandeling door deze voormalige universiteits-, garnizoen- en visserijstad is dan ook een “must” voor ons. Momenteel is de stad uitgegroeid tot een toeristenstad, mede door de komst van het Dolfinarium in 1963. Alles rond de boulevard, met een overdaad aan eettentjes, cafe’s en winkeltjes, is gericht op deze publiekstrekker. Mede door het prachtige weer trekt nu een konstante stroom van honderden gezinnen met kindertjes voorbij, met daar doorheen worstelende auto’s en vele (brullende) motoren.

3 oktober. Nog s’avonds 20.00 uur, na het afscheid van onze visite, kleinkindertjes met pa en ma, vertrekken we dan ook , zonder al teveel spijt, naar een mooie aanlegsteiger buiten Harderwijk,  vlakbij het aquaduct, dat voor de recreatievaart de verbinding vormt tussen Veluwemeer en Wolderwijd. Vandaar hebben we mooi uitzicht op Harderwijk, op passerende schepen van allerlei formaat en horen we de zeehonden blaffen……

5 oktober. Het mooie weer is over, het is nu echt HERFST. Met de deuren dicht en de verwarming aan vertrekken we om 10.15 uur met als doel: Nijkerk. De wind wakkert aan en al snel zien we een regenfront naderen, als we ter hoogte van Zeewolde varen. Ons besluit wijzigt zich ogenblikkelijk: we varen de Aanloophaven binnen. Zeewolde is nieuw, niet aantrekkelijk, maar onze ligplaats  is prima, goed voor boodschappen en de was. Mooi vrij uitzicht over het Wolderwijd en een net gemaaid gazonnetje als tuin. We blijven hier 2 dagen wonen.

7 oktober. 10.15 uur. Het ziet er rustig uit, dus we vertrekken, stuurboord uit het Nijkerker Nauw op. Intussen zien we ongelooflijk spannende wolkenformaties, en horen we hetgeen er af en toe uitvalt. Om 11.05 uur is de Nijkerkersluis in zicht en gelukkig is het droog wanneer er in de sluis gewerkt moet worden. Direkt vanuit de sluis, aan bakboord, ligt de ingang naar de Arker vaart, waar tegenover de jachthaven Zuidwal, een groot aantal ligplaatsen zijn gesitueerd. Hier meren we af  en als we s’middags naar Nijkerk fietsen, gaan we langs de sluiswachter/havenmeester om ons te melden bij de Arkersluis. “Slecht weer, mevrouw, kost niks hoor, blijf maar lekker aangemeerd!!” En als dan tegen de avond plotseling onze vaste bezoeker aan boord stapt, dan is het weer verder niet belangrijk.

8 oktober. 10.00 uur vertrek. Met flinke harde wind het Eemmeer op. We willen naar Spakenburg, maar om daar aan te kunnen leggen , moeten we achteruit de haven in. Na verschillende pogingen, waarbij de schroefwerking en de harde wind ons steeds weer wegzetten, geven we maar op, en varen richting Eem. Na een prachtige tocht arriveren we om 13.00 uur bij Km. 4,5 vlak vòòr de Male(fiets)brug, waar zich een prima ligplaats bevindt. Vlakbij Hoogland, dus mooie fietsroutes gegarandeerd.

9 oktober. Na telefonische melding opent de Malebrug om 10.10 uur en vervolgen wij onze tocht, richting Amersfoort. Note: Eem heette in vroeger tijden Amer, een Voorde is een doorwaadbare plaats in een rivier = Amersfoort…… We informeren bij de brugwachter ter plaatse of er gemanoevreerd kan worden in de passantenhaven, hetgeen ze bevestigt. Maar al gauw blijkt e.e.a. wel heel erg spannend en smal te worden. Angstvisioenen van het hele stuk achteruit varen, doemen op, maar door de stuurmanskunst van de schipper, die de boeg (met een stootwil ertussen) strak tegen de wal zet,  draait de Avontuur keurig om de voorste, neergelaten, spudpaal, met een tussenruimte van een halve meter, onder de bewonderende blikken van het, zich verzamelende, publiek. Om 11.30 liggen we dan aan de mooie nieuwe steiger van de Eemhaven, vlakbij het   oude centrum van Amersfoort, met uitzicht op een land- en waterpoort uit 1425, de Koppelpoort. De stad  met zijn oude poorten, stadsmuren, muurhuizen, de toren Lange Jan en de “Kei” kreeg in 1259 stadsrechten. Het middeleeuws stratenpatroon is nog grotendeels in tact en leent zich uitstekend voor vele omzwervingen en stadswandelingen (als het tenminste niet regent!!) Verschillende bezoekjes aan boord, verhogen de sfeer op de Avontuur, zodat het verblijf hier nog wat langer duurt als gepland.

14 oktober. Om 10.00 uur opent de brugwachter de bruggen en varen we weer de Eem op. Met een stralende zon aan de hemel, genieten we nogmaals van dit 18 km lang slingerende riviertje en nemen ligplaats aan de monding, een mooie, bekende plek. Niet echt makkelijk te bereiken, maar toch goed genoeg voor een invasie van 4 jonge mensen (incl. zoon) , die benieuwd zijn naar het leven op de Avontuur. Via een plankje over de sloot en gewapend met een tas Chinees eten, lukt allemaal wel!

En wat brengt de volgende dag?? We zien het wel. Voorlopig genieten we weer van het prachtige herfstweer…….

Tot de volgende keer!!

Reacties

Reacties

Joke Eijgenbrood

Lieve Tineke,

Wat is het toch leuk om telkens weer bijgepraat te worden door middel van je beeldende en goed geschreven reisverhalen. Het voelt alsof ik er zelf een beetje bij ben. Je mooie foto's zetten zoals altijd de puntjes op de i. Complimenten! Wíj blijven wel thuis hoor...

Groetjes en liefs van Joke

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!