ms-avontuur.reismee.nl van Tineke en Ad.

Avontuur met de MS Eigenwijs

Na een zorgelijke winter, daarbij liefdevol ondersteund door het varend volkje uit de Eemhaven te Amersfoort, wordt de Avontuur met crew door de oudste zoon op vakkundige wijze naar Terherne gevaren. Op 1 april vertrokken, via het nogal woeste IJsselmeer (info bij red.) arriveren we op 2 april op onze "zomerligplaats". Nog steeds aan de Terhernster Puollen voelen we ons thuis en kruipen stap voor stap uit het diepe dal. Na een paar "try-outs" in de vorm van etentjes en bezoekjes, met goed gevolg, besluiten we toch weer te gaan varen, zij het met een varende bed and breakfast m.n. MS Eigenwijs, die plannen heeft in de richting van Noord-Frankrijk te gaan varen. Wij hebben aangegeven vanuit Givet te willen starten, een traject, dat wij 1 x eerder hebben gevaren en het nogeens willen meemaken.

9 juni. Vertrek naar een hotel nabij Valkenburg, daar wij de reis van ca. 5 uur niet in 1 x willen doen (met dank aan de passagier).

10 juni. Vertrek 10.15 uur na een heerlijk ontbijt. Om 12.15 uur aankomst te Givet, waar de ms Eigenwijs rustig ligt aangemeerd, wachtend op haar opstappers. We stallen het autootje en de gastvrouw- en heer helpen ons met het inschepen. Direct “klikt” het met Monique en Peter en na een echt Franse lunch, brengen we de middag al pratend door over er”varingen” tijdens onze rondzwervingen over de wateren. Het is voor hen de eerste echte reis met b&b gasten. Het gastenverblijf is mooi en compleet ingericht, waarbij er niets ontbreekt. Dat laatste geldt ook, blijkt al gauw, voor de zorg van beiden voor hun gasten. Na het diner wandelen we even door Givet, het dorp dat in verval dreigt te geraken door de vertrekkende middenstand, maar blijft gedomineerd door het prachtige citadel, gebouwd in 1555 i.o.v. Keizer Karel V.

11 juni. Mooi weer. Vóór het vertrek wordt de stuurhut verlaagd om doorvaart door de tunnel van Ham (voor ons nachtmerrie-achtige herinneringen) mogelijk te maken. We passeren om 11 uur sluis 3 Fontaines en verdwijnen dan in de donkere, onverlichte tunnel. Na een spannend halfuur wacht ons de sluis Mouyon, die “en panne” is. Na de snelle hulp van een technische man van de VNF, varen we de sluis uit, het Canal de la Meuse op. We meren af te Vireux Wallerand om 14.15 uur waar de stuurhut weer wordt opgebouwd. Een heel goed uitgedachte klus, eigen ontwerp van de schipper. NOOT: Gegevens ms Eigenwijs, 29,85 m x 5.07 m, ingekorte Spits, in 1932 gebouwd in Groningen, en in mei 2009 verbouwd tot varend woonschip. …………..Tegenover de ligplaats staat een echt frietkot dus………..

12 juni. Half bewolkt, de Maas is een spiegel. 9.45 uur vertrek. De brughoogten op de kaart staan aangegeven op 3.70 m en de kruiphoogte van de Eigenwijs is ruim 4.10 m, dus elke brug is een uitdaging. Maar komen eronderdoor, en na 2 sluizen meren we om 12.15 uur af vóór de brug te Haybes.

13 juni. Zonnig!! Vertrek 10.00 uur. 3 Sluizen + de tunnel van Revin liggen vandaag op de route. Echter de brug over sluis 52 is te laag, helaas, zodat de stuurhut weer verlaagd moet worden, hetgeen redelijk vlot verloopt. Om 12.15 varen we de sluis in en na 51 en 50 volgt de tunnel van Revin, een goed verlichte, brede tunnel, zelfs geflankeerd door een fietspad. Het was een drukke, lange dag, dus afmeren! Even puzzelen met het grote schip maar met vriendelijke hulp, lukt het prima. Een mooie ligplaats met veel mogelijkheden, zoals een park, supermarkt, tennisbanen en de stad Revin.

14 juni. Het is wat regenachtig. We fourageren en na het Franse ontbijt vertrek om 11.30 uur. Over de2e sluis ligt een noodbrug, waaronder het stuurhuis bij omhoog gaan (3.10 m) klem komt te zitten. Dus zijn we genoodzaakt het schip te keren en achteruit de sluis in. Gevolg: achteruit de sluis uit, en 3 km op een smalle rivier achteruit varen (met een defecte boegschroef), hetgeen de schipper goed afgaat! Chapeau!! Nog 2 spannende bruggen en dan is er ruimte om te keren en varen we, recht zo die gaat op een ligplaats af bij Laifour. Op de spudpalen, want te ondiep, maar de luxe loopplank weerhoudt ons niet om even de benen te strekken door dit schattige dorpje. Sávonds worden we verrast met een maaltijd van de grilplaat! Terzijde: Aan dezelfde steiger ligt de EVA, door de eigenaren aangekocht in Terherne (onze zomerligplaats!) en bij zo’n toeval hoort natuurlijk een drankje!

15 juni. Mooi weer. Vertrek 11.20 uur. Na 2 sluizen arriveren we in Monthermé om 13.30 uur. We besluiten, met het oog op de komende weersvoorspelling om hier ons reisje te stoppen. Een prima ligplaats, ook weer voor de opvarenden van de Eigenwijs bereikbaar d.m.v. haar loopplank zodat een wandelingetje goed mogelijk is.

16 juni. Na de aanschaf en het consumeren van het onvermijdelijke stokbrood, gaan we het optakelen van de auto uit de buik van het schip aanschouwen en alweer een indrukwekkend staaltje techniek. Wat te doen als het inmiddels regent? Een sightseeing ritje maken in de omgeving met als kers op de taart een lunch bij een klein lokaal eetcafeetje Café de Blossette in Tournavaux .En de avond wordt, na het heerlijke galgenmaal, afgesloten met een gezellig kaartspel.

17 juni. Laatste baquette en dan inpakken. De auto inladen en vertrek naar Givet, waar we om 12 uur arriveren. Ons brave rode autootje wacht ons op en we nemen afscheid van Monique, een lieve gastvrouw en goede kokkin, en Peter, een vakkundig schipper, kortom een fijne crew, waarbij we ons thuis hebben gevoeld. Via een hotelovernachting in Thorn arriveren we op 18 juni in de loop van de middag bij onze Avontuur, waar onze vrienden/tijdelijke buren , die over ons schip hebben gewaakt, ons welkom heten.

Kortom, onder het motto, “als je zelf niet kunt varen, dan laat je je varen”, hebben wij een fijne ontspannen week beleefd.

Simon rn Diny Mocking

Wat een schrijftalent!! (En we worden nog gespaard óók.) Chapeau!!!

Josée Geerards

Hallo globetrotters, wat leuk om weer van jullie te horen. Stuurhut naar beneden en weer naar boven. Zo ook de auto, sluizen en andere ongemakken overwinnend. De reis-en trekhormonen blijven actief. En genietend onderweg van natuur en culinaire geneugten. Het houdt jullie actief en zo gezond mogelijk. Ik wens dat jullie nog veel mooie vaarreizen mogen maken. Lieve groet van Josée

Maaike

Wat leuk om te lezen en wat heerlijk dat jullie een fijne vaarvakantie hebben gehad. We zien elkaar snel.

Jeannette

Wat super dat jullie dit weer samen hebben kunnen doen. Dit keer de tunnel van Ham zonder stress, ook fijn. Nu weer heerlijk van de zomer genieten in Terherne. Pluk de dag.

Peter en Monique

Wat fijn dat jullie genoten hebben, we zijn nu afgemeerd in Mouzon en gaan zo nog een stukje verder. Dinsdag nieuwe gasten aan boord hopelijk klikt het zo net als met jullie. We hopen jullie nog snel weer eens te zien, en succes met de gezondheid. Liefs en groeten van Peter en Monique.

Femke

Wat fijn dat het zo goed bevallen is! Heerlijk om te lezen 🫶🏼

Leni

Wat een fantastisch reisverhaal. En erg fijn dat jullie hiervan hebben genoten.
Lieve groet, Aad en Leni

Iris Meijer

Wat heerlijk om zo met jullie mee te reizen. Wij hebben de Maas in 2018 bevaren met onze vorige boot. Het was toen een hele hete zomer met een steeds dalende waterstand. In Revin had Jos een otter gezien. Ik weet nog dat het daar heel mooi was. Jullie verhaal bracht veel herinneringen terug. Echt leuk! Heel veel liefs.

Janny van Hooff

Heerlijk ! Wat 'n mooi verhaal en prachtige foto's van jullie avontuur op het water in voorjaar 2024,. en we reisden mee .. Weer genoten.
Lieve groet, Janny