ms-avontuur.reismee.nl van Tineke en Ad.

Na 2000 km terug in Amersfoort

Op marktplaats staan wrijfhouten voor een leuk prijsje te koop, af te halen in Drimmelen. Laten we daar nou net langskomen! Na gedane zaken zoeken we aan de overkant (De Biesbosch) in “het Gat van de Kerksloot” een ligplaats aan een steiger, om van de natuur en de rust te genieten.

1 oktober. Vertrek 9.00 uur. De Bergse Maas wordt Amer, die weer uitmondt in het Hollands Diep. We overnachten bij de wachtsteiger voor de Volkeraksluizen, vlakbij het Hellegat en maken de volgende dag onze opwachting bij de oude haven van Numansdorp, om onze afspraak met de verwarmingsmonteur na te komen op 3 oktober. Een uitgebreide reparatie vindt plaats (kassa!) en na een gezellige babbel met de havenmeester, bezoekjes van dochter en echtgenoot en oude bekenden, vertrekken we weer naar de overkant bij de sluizen.

4 oktober. Vertrek 8 uur voor een lang traject: Hollands Diep, Dortsche Kil, Oude Maas, de Noord, Lek, Hollandse IJssel en via de Julianasluizen te Gouda, de Gouwe op. Doordat we veel stroom mee hebben, arriveren we, sneller dan gedacht, laat in de middag al in Alphen aan den Rijn, waar zich bij de wijk Berendrecht een mooie vrije ligplaats bevindt met walstroom en vlakbij dochter, man en kleinkinderen. Een leuke plek om te verblijven, om te genieten van gezellige avonden en het samenzijn met de kinderen.

11 oktober. Met als afsluiting een heerlijke barbecue aan de Oude Rijn, vertrekken we om half 1 richting Braassemermeer om in een rustige hoek, nog een keer te genieten van de natuur, sauna en het prachtige weer.

12 oktober. We meren nog even af, voor een paar dagen , in Oude Wetering, voor de deur van een vriend. Daar we, toen we nog landrotten waren, in deze regio hebben gewoond, speelt de Avontuur hier even voor de “zoete inval”.

15 oktober. 9 uur vertrek. De Wetering uit, de Ringvaart van de Haarlemmermeer op. Ter hoogte van Aalsmeer, Bosrandbrug, laten we de “Panta Rei” (beroepsschip) passeren, hetgeen ons enorme tijdwinst oplevert, want voor de binnenvaart draaien de bruggen sneller. We arriveren om 11.30 uur bij de Nieuwe Meer sluizen voor Amsterdam en dan volgt een ware race door de stad. Met 11 km/uur achter de Panta Rei, alle bruggen draaien snel na elkaar, komen we om 12.30 uur hijgend aan op het IJ. Vervolgens bakboord uit, het Noordzeekanaal op en aan de Voorzaan moet er diesel gebunkerd worden.

16 oktober. Na een overnachting te Zaandam, varen we terug en via de Oranje sluizen de Hoek van het IJ op, bij Durgerdam. In de “baai” laten we palen zakken. En terwijl een constante zachte ruis de nabije aanwezigheid van de Hoofdstad doet vermoeden, en de binnenvaartschepen in de verte af en aan varen, genieten we op de Avontuur van een zonne-, sauna-, bubbel- en dompelbad (in die volgorde)

17 oktober. 10.10 uur palen omhoog en vertrek naar de laatste stop vóór onze overwinterplek: de Eemmonding , één van onze favoriete ligplaatsen. De auto is inmiddels van stal gehaald, makkelijk voor allerlei doeleinden. We poetsen, klussen, laten de auto keuren, wisselen zomer- voor winterkleren, zodat bemanning en schip winterklaar zijn. Maar ook genieten we hier weer van het eindeloze uitzicht, prachtige zonsop-en ondergangen , het geluid van de weidevogels en de bijzondere najaars wolkenluchten.

En hiermee eindigt de verslaggeving van ons reisje 2018, waarbij we ca. 2000 km te water hebben afgelegd.

Uiteraard wensen we al onze trouwe volgers een warme winterse winter toe en de daarbij behorende feestdagen in goede gezondheid en harmonie.

Tot het volgende seizoen in 2019. Groetjes van Ad en Tineke

Recreëren aan en langs de Maas, Nederland

De CV ketel moet gerepareerd worden, in Numansdorp aan het Hollands Diep. Onze planning was eind september, maar helaas, dat wordt 3 oktober. Dus besluiten we om nĂłg langzamer het traject af te leggen naar voornoemde plaats. Via het Julianakanaal allereerst een overnachting op de plas Koeweide, nabij Thorn. Na een bezoek aan onze vrienden die vaste ligplaats hebben in Maasbracht, gaan we verder de Maas af.

11 september. Vertrek 11.15 uur. Via sluis Linne naar de Zuidplas nabij Roermond. Een mooie ligplaats, waar regelmatig een kudde koeien en paarden langswandelen met een duidelijk verzoek om aandacht. Een mooie locatie om fietstochtjes te maken, de stad Roermond te bezoeken en weer bezoek te verwelkomen. 2 Zonen met vrouw en ons kleindochtertje, stappen na elkaar aan boord, zodat wij een kleine week kunnen genieten van gezellig gezelschap, met als hoogtepunt de kleine meid, die in grote verwondering alle dingen op onze Avontuur in zich opneemt en daar vragen over stelt. We bezoeken met hen de stad en worden weer verwend met lekkere etentjes.

17 september. En verder brengt de rivier ons naar de mooiste plekjes. Genietend van de natuur en de enorme rust op de grintgaten, zoals Asseltse plassen, Leukermeer en Gouden Ham, telkens weer overwegend of de sauna gebruikt wordt en er gezwommen kan worden. Door de warme zomer is er veel blauwalg ontstaan en dus niet raadzaam, helaas!

21 september. En weer, deze keer op de Gouden Ham, krijgen we bezoek van dochter met echtgenoot. Ook zij blijven overnachten zodat we een gezellige avond kunnen vieren. Helaas is het weer niet echt aanlokkelijk, dus met een auto in de buurt, is vermaak op de wal gauw geregeld.

24 september. Vertrek 10.00 uur richting de Maxima sluizen van Lith, vervolgens overnachting op de plas bij sluis St. Andries en dan weer terug naar de Maas. We hebben Den Bosch als doel, mooie uitvalsbasis voor een verjaardagsfeest in Alphen aan den Rijn per OV. Ook een schippersbijeenkomst te Wijk bij Duurstede is op die manier goed te bereiken. Dus vanaf 26 september, ligplaats aan de Diezekade te Den Bosch.

29 september. Na het bezoek aan de schippersbijeenkomst vertrekken we om 17.30 uur richting Sluis Engelen, waar we vervolgens beneden de sluis afmeren voor overnachting. Zodoende kunnen we direct vertrekken voor een van de laatste trajecten vóór onze winterslaap.

Tot de volgende keer….. Groeten Ad en Tineke

Water b&b de Avontuur

Jarige kleindochter bezocht, en dan nog een dagje toerist spelen in Dinant. De stad van Aldolphe Sax (1814-1894) uitvinder van de saxofoon; het citadel, schildwacht over de Maas sinds 1000 jaar, door ons bereikt per kabelbaan. Van terrasjes aan de Maas waar af en toe een blaasorkestje voorbij wandelt en daartegenover de indrukwekkende collegiale kerk van OLVrouw, maasgotiek 13e eeuw, die je vele eeuwen mee terugneemt in de tijd. Voordat we de huurauto terugbrengen naar Namen, nog even gebruiken om flink te foerageren, en dan op weg naar de verhuurder, inleveren en met de trein weer terug, waar de Avontuur al ongeduldig ligt te wachten om te gaan varen.

20 augustus. 15.30 vertrek richting Freijr, dat we via sluis Anseremme bereiken. Vóór het prachtige Renaissance kasteel Freijr (ook wel Klein Versailles genoemd) is een mooie ligplaats, die gebruikt kan worden, als er geen rondvaartboten aanmeren. Momenteel dus voor ons! We bezichtigen het 15e eeuwse kasteel met zijn prachtige tuinen, waarin oranjeboompjes al 350 jaar in het gelid staan.

21 augustus. Vertrek 14.30 uur, via sluis Waulsort, afmeren te Hastière, een lieflijk Ardennen dorpje, ook weer bij een aanlegplaats voor rondvaartboten. We wandelen rond en bekijken een prachtig Romaans abdijkerkje, in de 11e eeuw gesticht door monniken van Ierse komaf.

22 augustus. Om 10.45 uur vertrekken we voor het laatste stukje België en tevens verste punt van ons reisje. We varen om 12.00 uur België uit en Frankrijk in. 2 Sluizen, 1 Belgische en 1 Franse brengen ons naar Givet: Plaats in de Noord Franse Ardennen, met het bekende fort Charlemont, dat hoog boven de Maas uittorent. De enige plaats in Frankrijk, waar men Waals spreekt. Een klein maar fijn dorpje.

23 augustus. En dan gaan we weer terug via dezelfde wateren. Vertrek om 9.40 uur. Hetgeen nu volgt is in feite een korte samenvatting van de terugreis, waarbij zoveel mogelijk opmerkelijke en leuke belevenissen vermeld zullen worden.

Tot Huy (Hoei) passeren we 12 sluizen, dalen we 32 m af en arriveren op 25 augsutus te Huy . Afmeren naast de Aldi voor de noodzakelijke boodschappen en dan krijgen we, op weg naar sluis d’Ampsin een melding van MY Kir Royal, dat de sluis tot as. maandag gestremd is. Rest ons een plek te zoeken voor het weekend met zo min mogelijk (verkeers) lawaai, wat we in feite pas vinden op

26 augustus bij de Pont Roi Baudouin (met/zonder toestemming?) Die avond ervoor worden we getrakteerd op een schitterend staaltje vuurwerk, waar we op afstand van genieten. Huy is een mooie oude stad, waarbij de collegiale kerk van OLVrouw en Domitianus en een historische stadwandeling zeer de moeite waard zijn. Evenals een gezellig dinertje op een terras met “live” muzikale omlijsting.

27 augustus. 9.10 uur verlaten we Huy. 2 Sluizen van samen ca. 10 m verval , een overnachting bij Haccourt, en dan volgt de sluis Lanaken. Aanwezig 4 sluizen waarvan 2 kleine, niet meer in gebruik, 1 grote, waarvan de deur is kapot gevaren, 1 grote nieuwe, die geĂŻnspecteerd moet worden. De voorspelling is een halve dag wachttijd, maar het valt mee en om 12.00 uur verandert het dubbel rood naar groen licht. Nog even probeert de sluiswachter de invaart in banen te leiden, maar dat was een leuke poging. 6 Binnenschepen en 3 plezierjachten proberen de vage instructies op te volgen en tenslotte zakken we dan ge-allen 14 m naar beneden. Na deze belevenis meren we af aan de kademuur in de Maas te Maastricht.

29 augustus. We moeten helaas afscheid nemen van onze vriendin, waarmee we een gezellige tijd hebben doorgebracht. Leuke dingen meegemaakt, verschillende bezienswaardigheden bezocht en vooral vele terrasjes gezien. We zwaaien haar uit op het NS station en s’avonds hebben we alweer bezoek van de eigenaren van MY Kir Royal, die ons zo vriendelijk waarschuwden voor de stremming vóór Huy.

30 augustus. Saunadag op het grintgat Oost Maarland/Pietersplas en dan verder naar Rekem (Zuid Willemsvaart) om op

2 september de oudste dochter te verwelkomen, die een kleine week opstapt. Te Maasmechelen voegen zich daarbij nog een dochter, 2 kleindochters, achterkleinzoon + papa. Dan volgt een toertje voor de “fun” en ook om water te tanken in Bree, waar je heel leuk kunt eten bij het fietscafé De Spar (Tolhuys). Na gezellige, drukke dagen vol plezier, spelletjes doen, shoppen en genieten van de kleine man, gaat alles weer van boord op

7 september. Rust!! S’Avonds gaan we naar de film in Maasmechelen en voordat we echt de Maas verder afvaren, zoeken we nog even een rustig saunaplekje. Ook al om ons weer voor te bereiden op de volgende bezoekers.

We laten het nog weten. Groeten vanaf de varende WaterB&B de Avontuur. Ad en Tineke.

Avontuur in historisch kanaal

Na een verblijf van 3 dagen op het Grande Large (op de palen) waar we wat poetswerkzaamheden, in de schaduw verrichten en via het (veer)bootje wandelen rond het meer, vertrekken we op

5 augustus, 10.00 uur. Achter een woonschip aan naar de sluis, Maubray Peronnes 1, die een verval heeft van 12.50 m. Een enorm hoog donker gat staart ons aan, maar drijvende bolders stellen ons gerust. Slechts 10 min. duurt de schutting en dan varen we het Canal Nimy Blaton op om 10.40 uur. 4 Uur later laten we de palen weer zakken op het Grande Large te Mons (Bergen) om boodschappen te gaan doen. We weten nog goed de weg van het voorjaar. Helaas is er deze keer geen plaats in de haven voor onze grote dame.

6 augustus. Vandaag wacht ons een groots Avontuur: het bevaren van het historische Canal du Centre. Maar eerst moet er gezwommen, (ken nèt) , gefoerageerd en gepoetst worden. Het zwemmen wordt met deze tropische temperaturen steeds risicovoller. Op breed, diep en stromend water gaat het nog wel. Vertrek, 10.30 uur. 2 Sluizen en 15 m hoger arriveren we bij sluis(je) Thieu, die volledig en zelf te bedienen is, met een verval van 6 m. wat kennelijk met emmertjes tegelijk wordt volgegooid. Na ca. 3 kwartier gaan de deuren open en in de kom, vòòr lift 4, breekt dan de wachttijd aan. De 4 hydraulische scheepsliften op het oude Canal du Centre, gebouwd tussen 1888-1917, overbruggen een verval van 68 meter. Ze zijn dubbel uitgevoerd en hydraulisch met elkaar verbonden, waarbij het gewicht van de ene bak, het gewicht van de andere compenseert. Toegevoegd aan de werelderfgoedlijst UNESCO, een prachtig staaltje techniek. Wij zijn de eerste vandaag, dus alles moet (met de hand) op gang gebracht worden, dus geduld!! Om 13.15 uur varen we de bak in en worden we 16 m omhoog gebracht. Wat een geweldige ervaring. Hoog boven het landschap varen we dan het Canal op, een prachtig, door veel dorpjes en groen omzoomd kanaal, waar ca. 3 km/u gevaren mag worden. Kleine bruggetjes worden met de hand bediend, alles is keurig geregeld met een heel team, zodat er nauwelijks wachttijden ontstaan. (Dat is natuurlijk een koud biertje of een koffietje waard!). Deze hele procedure herhaalt zich nog 3 x en om half 5 varen we de laatste lift uit. Doodmoe, maar helemaal voldaan dit te mogen meemaken. We laten bij kp. 24.15 op het kanaal Charleroi-Brussel de palen zakken, even zwemmen en dan de welverdiende rust. Dekmaatje heeft met heen en weer lopen aan boord, de 6 km gehaald!!

7 augustus. In de relaxstand, dus 12.50 uur vertrek. Afmeren vòòr de sluis Viesville om 14.35 uur. Eveneens aan de kade een bekende van de Friese televisie, de narrowboat The Puzzeler uit Norfolk. Een werkelijk prachtig beschilderd scheepje met op het dak weelderig bloeiende bloembakjes en aan boord een vriendelijk schippersechtpaar, waarmee we de avond doorbrengen op de Avontuur.

8 augustus. Half 9 vertrek, allereerst 3 sluizen, om bij Charleroi aan te komen en de Sambre op te varen. Dan nog 3 sluizen voordat we, ca. 30 m lager, afmeren aan de hoge kade vóór de Pont de Tamines. Bij de 5e sluis Montignies sur Sambre, mogen we water tanken. “Doe maar rustig aan, ik schut pas wanneer jullie het sein geven klaar te zijn”, zei de vriendelijke sluiswachter. Jawel, bij deze ligplaats hebben we een Aldi en een Carrefour vlakbij, dus even flink foerageren. Als we later nog even een wandelingetje maken, wordt ons, door de inmiddels aangekomen Italiaanse campers, een Grappa aangeboden. Een gezellige groep 50-ers, waarvan er 1 Frans , 1 Duits en de rest alleen maar Italiaans spreekt, in welke talen we uitgebreid worden geïnterviewd over ons schippersleven. Het is een zodanig gezellige ontmoeting, dat we de volgende ochtend, uitbundig van elkaar afscheid nemen.

9 augustus. Na al deze internationale ontmoetingen, weer verder naar ons voorlopige doel: Namen, waar onze vriendin op zal stappen. Via sluis Auvelais, meren we af vóór sluis Mornimont, op instructie van de sluiswachter t.o. de officiële wachtplaats. Het wordt “schipperen” met autobanden en wrijfhouten laag etc. en steeds het gevaar op de stenen bodem te stuiteren. Géén rustige nacht maar wel een gezellige babbel met de eigenaar van een heel bijzondere boot met een crimineel verleden.

10 augustus. Gelukkig zonder schade de nacht doorgekomen, vertrekken we om 10.30 naar de sluis. Aldaar krijgen we bericht dat we vóór 16 uur door de sluis van Namen, Salzinnes moeten schutten. Na die tijd worden alle sluizen rond Namen afgesloten i.v.m. de plaatsing van het brugdek van de nieuwe Enjambée , voetgangers- en fietsbrug die Jambes zal verbinden met Namen, Grognon. Ook stuurboord uit is de doorvaart naar onze bekende ligplaats afgesloten. Dus dan bakboord uit de Maas op, een ligplaats gevonden aan de kade tussen de spoorbrug en de Pont des Ardennes. Dit is de plaats waar we onze opstapster verwelkomen, die per trein naar Namen is gereisd. We brengen gezellige dagen door in de stad, terrasje pikken, hapje eten en slenteren over de zondags brocante van Jambes. Maar dan ontvluchten we de drukte van de stad; de doorvaart op de Maas is weer open en op

13 augustus vertrekken we om 10.55 uur. Via 2 sluizen, komen we om 13.30 uur aan te Profondeville. Een prettige ligplaats. Tegenover de hoge rotsachtige heuvels, die s’avonds prachtig worden verlicht. De ergste warmte is voorbij en er kan hier heerlijk gezwommen worden.

15 augustus. Eigenlijk voor onze volgers een bekend traject: de Maas tot aan de Franse grens. Wat te denken van de ligplaats te Anhée t.o. de ruines van Poilvache, bekend ook bij allen die de Maas bevaren, en dan vervolgens naar Dinant. Altijd gezellig, mooi en vreselijk druk.

17 augustus. In de nacht breekt de hel los in dit deel van België. Een minitornado beukt erop los, gepaard gaande met enorme hagelbuien. Door de openstaande kier in ons dakluik slaan enorme hagelstenen naar binnen zodat we bijzondere sensatie meemaken te slapen onder een dekbed met hagelstenen ( niet “knielen op een bed violen”). We vertrekken en arriveren voor de middag, via 2 sluizen in Dinant, dat een uitvalsbasis wordt voor ons bezoek aan een jarige kleindochter te Eindhoven, dat we via trein en huurauto hopen te bereiken. En onze opstapster waakt intussen over de Avontuur. …….

En verder door Maasvallei……. Tot de volgende keer. Groeten Ad en Tineke

Adieu la douce France

Allereerst excuses voor de vaak slechte kwaliteit foto’s. …..Sssst:… ik had de camera op de verkeerde instelling.

Lille/Rijssel is een geweldige stad, onze ligplaats enigszins rumoerig, maar verder ideaal. Naast het mooie Parc Vauban, aangelegd in 1863 in typisch Engelse stijl, t.o. het citadel i.o.v. Louis XVI v.a. 1667 gebouwd, dat zich bevindt in een groot recreatiepark met heuse dierentuin. We wandelen in het oude centrum met de neus in de lucht, om de smalle straatjes en huizen, met hun rijk gedetailleerde versieringen vanuit de 17e eeuw te kunnen bewonderen. We slenteren o.a. over de Place de Gaulle (z’n geboortestad) met het prachtige oude Beursgebouw, lopen langs de statige Porte de Paris, het Belfort van het stadhuis en genieten uiteraard van de eindeloze hoeveelheid terrasjes. Kortom, we besluiten hier, naast een gezellig cafeetje te blijven, om de kinderen en kleinkinderen te verwelkomen, die t.g.v. de verjaardag van de verslaggeefster met 7 personen de Avontuur komen bezetten. En weer zijn alle bedden bezet en staat de Avontuur bol van de bezigheden. Wat volgt is dierentuinbezoek, stadswandeling, terras pikken, draaimolen in (kleindochtertje), shoppen, vissen, spelletjes doen, slapen in het park en s’avonds aan de borrel!! Ter viering van de verjaardag met zijn allen een etentje bij de buurman, het Griekse café, terwijl de kleine meid lekker aan boord ligt te slapen bewaakt door de babyfoon. Met een feestelijk ontbijt op de echte geboortedatum sluiten we dit fijne weekend af (aan boord van een gepavoiseerde Avontuur) en na lunchtijd is de rust weergekeerd en denken we met plezier terug aan dit gezellige weekend.

We vertrekken om 14.30 uur. Achteruit, keren en “en route”!! Bij Wavrin vinden we een rustige kade (kp 8.2) midden het natuurgebied Parc de la Deule a Santès, iets voorbij het prachtige riviertje de Seclin. Het is 16.00 uur en we gaan lekker uitrusten en besluiten hier te blijven om te genieten van mooie wandel- en fietsroutes. De stilte is oorverdovend!!

25 juli. Doel voor vandaag: Douai, dat we via sluis Don om 13.45 uur bereiken. We meren af aan het eind van een zgn. Garage de Bateaux, waar zeker 50 tot woning of b&b omgebouwde spitsen liggen afgemeerd. Voor een bezoek aan de mooie oude stad gaan we met de bijboot een stukje de Scarpe op, die voor ons onbevaarbaar is (te ondiep, te smal). Douai heeft zich vanaf de 12e eeuw ontwikkeld langs de Scarpe, dus ook hier weer veel historische hoekjes, straatjes en gebouwen te bezichtigen. We lunchen met een “plat de jour” bij een typisch Frans cafeetje. S’Avonds helpt een van de spits-bewoners ons met water tanken!!

27 juli. We vertrekken om 9.15 uur en via 3 sluizen met een verval van gem. 5 m (gelukkig drijvende bolders) arriveren we om 11.30 uur te Arleux, waar we ligplaats vinden op de grote kruising van het Canal du Nord en het Canal de Sensée. We moeten wat improviseren met afmeren: 1 bolder + 1 spudpaal i.v.m. de grote afstanden tussen de bolders, afgestemd op spitsen (vrachtscheepjes) . Wil je een gratis en vooral rustige ligplaats, dan is het gebruik van spudpalen bijna onontbeerlijk.

28 juli. En verder gaan we, Canal de Sensée op. We willen op 31 juli in de buurt zijn van Valenciennes waar een kleindochter, op vakantiedoorreis, haar vriendje aan ons wil komen voorstellen. We overnachten bij Féchain/Hem-Lenglet (kp 6) , waar we s’morgens over een grote brocante slenteren en prachtige knoflook en sjalotjes scoren. De volgende ligplaats is dan naast het Bastion de Forges, te Bouchain en, inmiddels varend op de Escaut (Schelde) belanden we op 30 juli bij Wavrechain/Denain, geschikt om ons bezoek te verwelkomen.

1 aug. Na een gezellige maaltijd en dito gesprekken, kunnen we, tevreden met de keuze van kleindochter, weer rustig vertrekken. Ze zijn gisteravond weer verder gegaan met hun rondreisje, en om 9.50 vertrekken wij ook. Na 4 sluizen die ons 13 m laten dalen, meren we af op de kruising van de Scarpe Inferieure en de Escaut, langszij een woonschip in aanbouw. Een jong, idealistisch stel: docente Franse literatuur met haar architect zijn al 2 jaar, buiten werktijd, aan het ploeteren om het schip van 24.50 m bewoonbaar te maken. Zij wil graag onze ervaringen horen en s’avonds, met het door haar meegebrachte bier en brood + kaas, geven we haar bruikbare tips.

Terwijl er een kudde prachtige grote geiten en bokken worden uitgeladen op de oever, vertrekken we en varen om 11.10 België binnen. Het korte Franse avontuur is voorbij. We verlaten de Schelde en via sluis 2 Peronne, varen we 5.90 m hoger het Grande Large op. Een prachtig meer, gecreëerd als overloopgebied voor de Schelde en het kanaal, ideaal voor recreatie. We laten om 12.15 uur de palen zakken en genieten van het ondergeschikte doel van dit meer, recreatie.!! Het weer is nog steeds sub Tropisch!!

Dus nu weer verder in het ons bekende België. Groeten van Ad en Tineke

Op weg naar het WK Voetbal 2018

27 juni. We vervolgen onze route op het kanaal van Bocholt-Herentals. Nog 2 sluisjes te gaan: nrs. 9 en 10 en via de laatste, die ons 7.50 m laat afdalen in het landschap, gaan we stuurboord uit het Albertkanaal op. T.h.v. Viersel gaan we bakboord uit de sluis in, de Kleine Nete op. Rond lunchtijd arriveren we aan de steiger te Lier. We bezoeken de , verrassend mooie stad, even zwemmen en dan naar de kade van Sluis Duffel (1 bolder + 1 roestige oude bout) om de volgende morgen op de Schelde het tij mee te hebben.

28 juni. 8.40 uur. Via de Rupel, de Boven Zeeschelde op die zich meanderend en snelstromend een weg zoekt door het Vlaamse landschap. T.o. Dendermonde aan de watersportsteiger worden we hartelijk verwelkomd (14.45 uur) en drinken s’avonds een pintje in het havencafeeke.

29 juni. Vroeg uit de veren: vertrek 6.10 uur bij halftij. De Avontuur geniet er van de stroom mee en vliegt met 15 km/u over de Schelde. 2 Uur later arriveren we al aan de Ringvaart bij Gent en via sluis Merelbeke (8.35 uur) varen we al vroeg de stad Gent in, nadat we eerst 3 buitenhavens hebben geprobeerd. Alles is vol dus gaan we meteen naar de gereserveerde plek aan de Ketelvest, i.v.m. de komst van kinderen en kleinkinderen èn, allerbelangrijkst onze achterkleinzoon. Het weer is prachtig, de stad mooi maar overvol, de sfeer aan boord uitstekend! Alle hutten bezet, maaltijden in buffetvorm, genieten van de kleine man, een spel doen, kortom een geslaagd weekend. Het weekend waarin we ook bezoek krijgen van "overwintervrienden" die ons een geweldige tip geven........

2 juli. Rond lunchtijd gaan onze bezoekers weer naar huis, behalve 1 dochter, die nog even blijft meevaren. 14.30 uur vertrek. Aan het eind van de Ketelvest keren en dan kalm aan de stad uit. Via de Ringvaart, Kanaal van Gent naar Ostende op een aan de wachtsteiger van het sluisje Schipdonk meren we af. Heerlijk midden in de natuur, fijn na de drukte van de stad!!

3 juli. 11 uur vertrek, het afleidingskanaal van de Leie op. En hier dus Dè tip: via de Leie Deinze door en aan het ponton van Astene, vòòr de oude sluis meren we af, daarbij geholpen door Wim, een supergezellige brugwachter/kroegbaas van het café ’t Oud Sashuis, die zijn beroep als entertainer gemist heeft! Het is een gezellige, maar ook rustige ligplaats in een prachtige omgeving, waar we heerlijke wandelingen maken, fietsen, boodschappen doen en met bijbootje een stuk van de Oude Leie verkennen. We mogen blijven tot zaterdag, wanneer hijzelf een schip daar wil afmeren……..maar dan heeft hij wel een brugwachter nodig???? Inmiddels nemen we dan ook afscheid van de dochter, na een heel gezellige week. We hebben een fijne dagen beleefd die we meestal afsloten met een pintje bij Wim zijn café.

7 juli. Nadat de schipper zijn talenten als brugwachter heeft kunnen uitleven (alles met hand, ook de bomen voor de weg) vertrekken we , terug richting Leie. Ons voorlopige doel is Lille, dat we rond 20 juli willen bezoeken. Dus heel rustig aan: de sluis St. Baafsvijve door(4 uur vertraging) en te Harelbeke overnachten we , na de sluis aan de kade.

8 juli. 11.30 uur vertrek, naar Kortrijk. Het ponton aan de Handelskaai t.o. het Budaeiland wordt onze ligplaats, met water en stroom. Wat een verrassing, Kortrijk is een mooie stad, vol historische gebouwen, verborgen plekjes en een bruisende sfeer. Kortom , shoppen in de grote winkelwandelbuurt, en stadswandelingen o.a. langs het prachtige begijnhof en de beroemde Broeltorens, restant van de oude stadsvesten.

11 juli. We verlaten Kortrijk om 10.30 uur en zachtjes glijdt ons bootje (!) dan weer verder. Een afmeerplaats in een zijarm van de Leie bij Menen, wordt onze overnachting, tevens goed voor foerageren en kapperbezoek.

13 juli. Na een dagje recreëren in deze omgeving, vertrekken we rond 10.00 uur naar sluis Menen. En dan varen we Frankrijk binnen en voorbij sluis Comines zoeken en vinden we een ankerplek, die zo ondiep is, dat we bij passeren van geladen schepen bijna droogvallen. Dan verkassen we en ankeren vòòr Warneton, aan de ingang van een oude Leie arm, uitstekende zwemlocatie!! We zien het vuurwerk, dat de 14e juli inluiden aan de ene kant van de rivier (Frankrijk) en aan de andere kant (België) is het stil.

14 juli. 10.20 uur, langzaam achteruit, loskomen uit de modder en de planten en dan de Deule op, richting sluis Quesnoy, die gestremd is vanwege het grote feest vandaag. We horen overal vuurwerk maar zien helaas niets…

15 juli. Inmiddels is het aantal wachtende beroepsschepen opgelopen tot 7, die een ware dans uitvoeren als de sluis weer gaat draaien om netjes op volgorde binnen te kunnen varen. Zo ook de Avontuur, we mogen de 2e ronde mee, en vervolgens via de sluis Grande Carré, varen we Lille binnen. Een mooie ligplaats was ons aangeraden t.o. het parc Vauban, een gezellige “Parijs” aandoende Avenue, met 2 kroegjes, waar enorm gefeest wordt na de overwinning van het WK voetbal 2018. We blijven hier, een leuke locatie om de volgende ploeg kinderen en kleinkinderen te verwelkomen en om de prachtige stad te bezichtigen. Alles over de stad en het heerlijke weekend wordt beschreven in ons volgende verslag… Halverwege ons verblijf komt een gendarme voorbij om te vragen of alles naar wens is, geen problemen zijn en of we genieten van de stad?

Dat is nog eens charmant……..

Tot de volgende keer, groeten van Ad en Tineke

Positieve uitslag. Avontuur weer op dreef.

Dan zijn we dus in Maastricht. Overbodig bijna om te schrijven dat het fijn is om er te verblijven. Leuke binnenstad, fijn om te shoppen en een goede uitvalsbasis om bezoek te ontvangen of op bezoek te gaan. Hoe heerlijk is het om s’avonds met een wijntje in de hand vanaf het achterdek over de Maas uit te kijken met overal de lichtjes om je heen.

5 juni. 9.00 uur vertrek naar sluis Bosscherveld. Na de melding: sluis tot nader order gestremd, varen we gezusterlijk weer terug en roepen onze voormalige steigergenoten: “welkom terug!”

6 juni. Na wat telefoontjes komt dan toch het bericht: sluis weer toegankelijk! 12.45 uur vertrek. Aangezien we om redenen van medische aard op 14 juni weer in Maastricht willen zijn en per huurauto een afspraak moeten nakomen, maken we toch even een rondje Zuid-Willemsvaart, om de plaatsjes Rekem (prachtig dorpje als openluchtmuseum), Maasmechelen, Tongerlo en Bree te bezoeken. In Bree doen we gezamenlijk boodschappen , nemen water in en na een captainsdiner aan boord van de Avontuur, nemen we afscheid van de Inevitable. Het was een fijne tijd, met veel gezelligheid en leuke gezamenlijke belevenissen.

11 juni. Om alles af te werken wat op de, inmiddels volle agenda staat, gaan we weer terug naar onze favoriete plek aan de kade te Maastricht, tijdelijke langszij een goede bekende uit Namen, die ons een warm welkom bereidt. Hoogtepunt rond de 3e zondag in juni: Het vaderdagweekend. 2 Dochters komen logeren. Ook voor hen een favoriete stad, om te winkelen en te slenteren over rommelmarkten. Na een gezellig weekend vol lekkere hapjes, drankjes en vele gesprekken, nemen we afscheid van hen en varen op

17 juni om 15.00 uur via sluis Bosscherveld weer de Zuid-Willemsvaart op. De laatste keer, want de medische uitslagen zijn redelijk positief, dus we gaan maar weer eens op Avontuur. Eerste aanlegplaats Maasmechelen, waar we nog een dochter + echtgenoot op bezoek krijgen, die hun camper naast ons schip parkeren, om nog een beetje vaderdag te vieren. Natuurlijk ook weer met de nodige versnaperingen!! Als ook zij de volgende dag weer zijn vertrokken, nemen we wat tijd voor klusjes en schoon schip maken. We wandelen het Kruinenpad, een hangende brug door de toppen van de bomen waar je getuige kunt zijn van de merkwaardige gevolgen van mijnverzakkingen.

21 juni. 9.30 uur vertrek. Verblijf in Tongerlo (bekend van het gelijknamige bier!)

22 juni. Vertrek naar Bree, landing bij het waterstation en als we dan om 11.30 uur het Kanaal Bocholt-Herentals (vh Kempens kanaal) opvaren, zijn we pas echt weer op weg. Halverwege passeren we onze vaarvrienden van ’t Majeur, maar er zijn geen mogelijkheden om samen af te meren, dus dan maar babbels via kan. 77 en zwaaien: Doei, Leuk!! Tot van de winter!! Om 12.30 uur meren we af aan de steiger bij St. Huibrechts-Lille, een mooie rustige plek, prachtige wandel- en fietsomgeving.

23 juni. Vertrek 9.00 uur. 11.15 uur aankomst bij de Blauwe Kei te Lommel. Op advies van de sassenier ankeren we naast een dekschuit onder de bomen, op 300 m voor de sluis. Prachtig, rustig, mooi zwemwater en veel fiets- en wandelroutes in een bosrijke omgeving. Wanneer ook wij gaan wandelen: route om een meertje, raken we de weg kwijt (letterlijk!) en lopen vervolgens om een prachtig, gróót meer door bossen omzoomd. Het was echter niet de bedoeling om bijna 4 uur te lopen, zodat we bij terugkomst, nog nèt op onze knieën ons koude biertje konden pakken.

25 juni. Na een onverwachte verrassing: bezoek uit Eindhoven van onze kleindochters + ouders, vertrekken we de volgende dag om 8.45 uur. 8 Sluisjes vandaag, met als doel de kade na sluis 8 te Geel. De schuttingen verlopen razendsnel, nauwelijks wachttijden en overal vriendelijke sasseniers, die telkens 2 sluizen bedienen. Om 12.30 uur meren we, 19 m lager af, bij Geel, waar we s’avonds naar de stad fietsen, om een dinerbon, van de kinderen gekregen t.g.v. ons 10 jarig huwelijk, in te wisselen. Op de terugweg krijgen we een lekke band………..

Nu verder richting Gent, waar onze achterkleinzoon voor het eerst aan boord komt!!!

Tot de volgende keer, groeten van Ad en Tineke.

Wallonie van zuid naar oost, van hoog naar laag.

De kademuur waaraan wij ons bevinden is officieel de wachtsteiger voor de sluis van Pommeroeul, die toegang geeft tot het Canal van Pommeroeul tot Condé (Franse grens). Dit geavanceerde stukje waterwegbouwkunde, sluizen en kanaal, in 1995 aangelegd, wordt echter niet bevaren i.v.m. een verzanding, waarover jarenlange strijd loopt tussen Frankrijk en het Waals gewest. Geen van beide landen willen voor de kosten opdraaien, zodat dit miljoenenproject, tevens supersnelle verbinding tussen beide landen, ongebruikt ligt te verkommeren.

17 mei. 10.00 uur. We vertrekken via het kanaal Nimy-Blaton-Peronnes met als doel, de haven van Mons (Bergen), gelegen aan het Grande Large. De Inevitable (onze reisgenoten) houdt een plaatsje vrij en om 12.00 uur meren we af, en gaan ons melden. Een uitstekende plek voor fouragering, (Aldi, Carrefour)en voor een echte Belgische hap: De Lunchgarden.

19 mei. 11.10 uur vertrek via het grote meer naar het Canal du Centre, waar 2 sluizen (Oubourg-Warton en Havré) ons 15 m omhoog brengen. We arriveren om ca. 13.00 uur in Thieu, bekend van de grote lift van Strépy-Thieu. Het weer is prachtig, de kade staat vol campers, i.v.m. Pinksterweekend. Er wordt wat gewandeld en gefietst, in een mooie, voor ons bekende omgeving, die gedomineerd wordt door de reus van beton en staal, de 100 m hoge lift, die overal boven het landschap uit, te zien is.

20 mei. Trossen los, 9.50 uur. We gaan het weer beleven, dit enorme evenement, groots in alle facetten. De grootste scheepslift van de wereld. In 30 min. worden we in de sluisbak ruim 73 m omhoog getild. Eenmaal boven, gaan de dubbele deuren open en varen we hoog in het landschap verder over het Canal du Centre. 12.00 uur. Stuurboord uit, het kanaal Brussel-Charleroi op, waar we even worden opgehouden i.v.m. een triatlon. We wachten even (opdracht van de politie) en krijgen om 12.40 uur groen licht om verder te varen, zodat we om 14.45 afmeren aan de wachtsteiger van sluis Viesville. Een heerlijk, rustige locatie.

21 mei. 9 uur. We vertrekken, om via 3 sluizen (3 x 7 m), 21 m lager, om 11.30 uur aan te komen in Marchienne au Pont, een “Halte Nautique”. Inmiddels bevinden we ons op de Sambre, vlakbij Charleroi. De werkeloosheid in dit gebied heeft duidelijke sporen achtergelaten. Het is, in vergelijking met ons bezoek, 2 jaar geleden, sterk verpauperd, de historische gebouwen, de infrastructuur, de huizen, alles is vuil, defect, overwoekerd en verwaarloosd. Maar er is wel een hele grote Turkse supermarkt!!!

22 mei. We wisselen het natuurgebied in voor het roestige aandenken aan de staalverwerkingsindustrie van Cockerill. Deels nog in gebruik, deels in abominabele staat van instorting. 4 Sluizen brengen ons naar Mornimont, waar we om 13.45 uur afmeren vòòr de sluis (met toestemming). Een hele middag om te recreëren in deze vriendelijke omgeving.

23mei. Kort traject, dat we beginnen om 8.30 uur. Sluis Mornimont gepasseerd en om 9.30 uur doel bereikt: Halte Nautique Floreffe. Helaas te weinig plaats voor 2 schepen, zodat onze reisgenoten doorvaren: “See you in Namur!” We blijven 2 nachten, er is veel te wandelen hier en de prachtige, hoog in de heuvels geleden Norbertijnen abdij van Floreffe te bezoeken, in 1120 gesticht. Het enorme complex herbergt momenteel 4 scholen ( voor 4 – 18 jaar) met ca. 1600 leerlingen, waarvan 200 intern. We krijgen een rondleiding in het Vlaams met een enorm Frans accent, van een hoogbejaarde, dove gids! Succes verzekerd….. We lopen rond en in de 90 m lange kerk, die het beroemde Barok koorgestoelte herbergt uit eikenhout gesneden door één persoon, nl. Pieter Enderlin, die er 16 jaar aan heeft gewerkt (1632-1648).

25 mei. Als we vertrekken om 8.50 uur, valt ons een bord op, waarop “verboden aanleg” staat vermeld. Foei!! Via 2 sluizen van gemiddeld 3 m arriveren we om 11 uur in een gespreid bedje (oftewel vrijgehouden prima ligplaats) aan de kade van Namen (aan de Maas). Namen, bruisend, druk, toeristisch, gezellig én dit weekend Namur en Choers, internationaal koorevenement. Spekkie voor het zangersbekkie!! We genieten van het verblijf in de stad en vertrekken op

29 mei. Met als einddoel Maastricht 2 juni, vertrekken we vanuit Namen, met overnachtingen o.a. te Sclayn, Huy en Amay. De laatste is een mooie rustige Halte Nautique, waar we genieten van de omgeving. Dan volgt, via de grote vernieuwde sluis Ivoz Ramet, het kommetje/haventje van Haccourt aan het Albertkanaal.

2 juni. We vertrekken tenslotte om 8.45 uur richting sluis Lanaken, altijd weer een uitdaging om ca. 15 m af te dalen met of zonder drijvende bolders. Een vriendelijke binnenschipper, die verlegen zit om een praatje, laat ons langszij afmeren, zodat we keurig tegelijk naar beneden geschut worden. Vervolgens is er, ook hier weer, op onze favoriete plek aan de kade tussen de Servaasbrug en de Wilhelminabrug een plaats voor ons vrijgehouden via de al aanwezige kennissen, zodat we keurig om 11.30 uur kunnen afmeren. Maastricht, geschikt om bezoek te ontvangen en om op bezoek te gaan.

Fijne stad om even te verblijven, zeker in prettig gezelschap.

Tot de volgende keer weer. Groeten van Ad en Tineke