ms-avontuur.reismee.nl van Tineke en Ad.

Nederland in of uit?? Feestje in Mechelen (B)

25 juni. Na een fijne tijd op het Polderveld nabij Heel, vertrekken we om 9.40 uur richting sluizen van Panheel, waar we 7 m omhoog schutten, gelukkig m.b.v. drijvende bolders. Via Kanaal Wessem-Nederweert (saai) arriveren we rond de lunch bij de Zuid-Willemsvaart, waar sluis 15 ons weer 4.90 m omhoog  schut. We meren af aan de kade te Weert, voorbij de stadsbrug, een bekende, vertrouwde ligplaats. De komende periode staat in het teken van het organiseren van bezoek aan o.a. Maastricht en per huurauto of OV  feestelijke gebeurtenissen bijwonen bij onze kinderen en kleinkinderen . Daartoe is het handig om vertrouwde ligplaatsen te vinden en toch ook in staat te zijn een aangenaam traject te volgen. Allereerst Maastricht, via de Zuid-Willemsvaart (gedeeltelijk door België) sluizen 16, 17 en 18. Bij de laatste kopen we een vaarvignet voor 3 maanden. De sluisdeuren gaan echter pas open, als de sluiswachter daadwerkelijk getuige is geweest van het aanbrengen van de sticker, op de juiste plaats op het schip! We overnachten in Bree, waar we ook prima water kunnen tanken en de volgende dag, na 40 km Z.W.vaart, aan de grens bij Smeermaas.

28 juni. Vertrek 9.30 uur, met als doel de kademuur tussen de bruggen van Maastricht , meestal een gewilde ligplaats. Via sluis Bosscherveld arriveren we daar om 10.30 uur en hebben alle ruimte (!?) voor een prima plek. Inmiddels zijn we 21 m omhoog gegaan. We genieten van Maastricht: een mooie film, een “lazy Sunday” concert met een klarinettrio in het Grand Café aan het Vrijthof, een prachtige Hoogmis in de Servaaskathedraal m.m.v. Cappella Santi Servatii. We huren een autootje voor bezoek aan onze jongste kleindochter (1 ½ maand) en de oudste (23 jaar) . De laatste i.v.m. eindexamenfeestje.

4 juli. 12.00 uur trossen los. We varen terug naar Weert, dalen weer 21 m af via de bekende sluizen, overnachten o.a. in het historische dorp Oud-Rekem en bij Tongerlo. Dit keer genieten we onderweg van prachtige natuurparken zoals de Hoge Kempen en Lozense heide, per fiets of benenwagen.

9 juli arriveren we om 11.15 uur weer aan de kade te Weert, waar vandaan we per NS voordeeldagretour naar Eindhoven treinen, voor de verjaardag van een kleindochter. En s’avonds worden we , lekker lux, met de auto teruggebracht…..

12 juli. 10.00 uur vertrek. Nog even wat gewinkeld in Weert en dan gaan we echt Nederland uit, te beginnen met het bekende traject (waar men ons al herkent). Nadat we even naar Bree zijn gevaren om de watertank  weer bij te vullen, gaan we terug het Kanaal Bocholt – Herentals op. We meren af bij km 280, aan een oud laadstation. Lunchen, was drogen, een stevige wandeling en dan verder. Om 16.30 uur arriveren we bij de passantensteiger van St. Huibrechts-Lille, een uitstekende overnachtingsplek.

14 juli. We vertrekken om 13.45 uur. 2 Uur later vinden we , vòòr sluis 1, t.o. jachthaven De Blauwe Kei (km 26.50) een uitstekende  ligplaats (om te onthouden) als uitvalsbasis voor wandelingen door het prachtige natuurgebied rond Lommel. Ook een ideale plek voor het parkeren van de auto van zoon en schoondochter, die met de kleine meid een weekendje komen logeren. Zo kunnen we even intens genieten van onze jongste kleindochter, die zich nu heel snel ontwikkelt en groeit. Bovendien past ze nog in de gootsteen met haar badje…….

18 juli. Helaas moeten we afscheid nemen na een heel fijn weekend. Dus 9.55 uur trossen los en na een half uur zijn we al 3 sluisjes door en bijna 13 m afgedaald. Na overnachting bij het kruispunt Kanaal Bocholt-Herentals en Kanaal Dessel Kwaadmechelen volgen we verder het kanaal richting Herentals. De natuur is hier prachtig, overal bossen  en meren en dan ook mooie  fietsroutes. Maar niet voor ons, daar de achterband van één van de fietsen kapot is en er geen fietsenmaker in de buurt is. Dan maar lopen en gelukkig veel zwemmen. Dat laatste kan goed, want het water is redelijk helder. Vandaag dalen we nog verder af. 6 Sluizen met gemiddeld 2 m verval. We meren af nà sluis 9 aan bakboordzijde, om te zwemmen, wandelen en overnachten.

20 juli. 9.40 uur Vertrek, richting sluis 10 Herentals. 1 Uur later en 7.50 m lager varen we het Albertkanaal op. Om 12 uur bakboord uit het Netekanaal op en via sluis Viersel arriveren we na de lunch bij een woon botenligplaats vlakbij Lier. Het blijkt niet écht de bedoeling om hier te verblijven, maar ach, brutalen hebben de halve wereld……

21 juli. Het doel Mechelen voor de komende dagen, komt in zicht!! 10.30 uur vertrek, op naar de getijdesluis Duffel en de Beneden Nete. Na telefonisch overleg kunnen we meevaren met een “collega”, de Klinkaert uit Boom, die ter plaatse zeer bekend is en die al in de sluiskolk is aangekomen.   De vriendelijke sassenier (sluiswachter) wacht echter met schutten totdat wij arriveren.  We hebben stroom mee en de rivier meandert door een vriendelijk landschap bij zeer laag water. Wel een beetje spannend. Afgesproken is, dat we doorvaren tot Boom (aan de Rupel) om aldaar hoogwater af te wachten, zodat we stroomopwaarts de Dijle kunnen bevaren naar de Benedensluis te Mechelen. Om 15.00 uur is het zover: we varen achter elkaar aan, de sluis staat al gereed en als de boegschroef het niet had opgegeven op het laatste moment in de sluis, was het allemaal perfect gegaan. Maar ja, ook dat kan gebeuren. We varen rechtstreeks naar de passantenplek, niet eerst gedraaid, zoals we oorspronkelijk van plan waren.  Mooie plek, vriendelijke omgeving en Mechelen is reuzegezellig. Ideaal om je verjaardag te vieren…..

22 juli. Een gepavoiseerde boot, schoondochter, dochter + man (het hele weekend) op bezoek. Een heerlijke dinertje, afgesloten met een ijsfontein en gezang en als klap op de vuurpijl: de onverwachte aankomst van 2 kleindochters met hun moeder.  De jarige kon heel blij en tevreden zijn…….

Het nieuwe jaar is begonnen.

Tot de volgende keer. Groetjes van Ad en Tineke

De Maas, tegen de stroom in.

27 mei. Vertrek 8.45 uur. We tekenen op de waterkaart aan, dat dit een heel fijne ankerplek is, die we na 2 overnachtingen weer verlaten. Via de Andelse Maas, Heusdens kanaal en Bergse Maas arriveren we om 10.45 uur bij sluis Engelen, die ons 2 m omhoog schut. Het Diezekanaal op en om 12.00 u meren we af aan de Diezekade te Den Bosch. We gaan een aantal dagen genieten van deze gezellige stad, momenteel nog helemaal in de ban van Jheronimus Bosch, de beroemde schilder, die hier leefde en werkte van 1450 – 1516. Na de onvermijdelijke Bossche Bol, kijken we s’avonds  op de markt naar Bosch By Night, een spectaculaire lichtshow, vol wonderlijke gedrochten en tijdloze symboliek, geprojecteerd op de hier aanwezige historische panden. Verder vullen we onze tijd met een ontdekkingstocht in het teken van de Bosch Experience, een bezoek aan musea w.o. het Jheronimus Bosch Art Centre. We maken een plechtige mis mee in de St. Janskathedraal, opgedragen door de nieuwe progressieve bisschop Gerard de Korte, daarin bijgestaan door tientallen misdienaars, acolieten, leden van het aloude broederschap van Zoete Lieve Vrouw, het O.L.Vrouwegilde, en als begeleiding van de daaropvolgende processie:  vaandeldragers, vaandelzwaaiers en trommelaars.  Detail: Op zeer mysterieuze wijze zijn we bij het verlaten van de kerk de hele processie kwijtgeraakt!! Maar dat wordt later (in dit verslag) ruimschoots goedgemaakt. Nadat we nog een dag op pad zijn  geweest met een huurautootje voor een bezoek aan onze kersverse kleindochter en een jarige schoonzoon, vertrekken we op

31 mei. 10.00 uur terug naar sluis Engelen, om na schutting (11.15) stuurboord uit te gaan, nog steeds een doel in het zuiden voor ogen hebbend. Door de enorme regenval wordt de Maas steeds bozer en kampen we nu met 3 km stroom tegen. Sluis Lith schut om 13.45 uur 4.25 m omhoog en vervolgens zoeken we bij de Gouden Ham een walplekje, o.a. goed voor een lekkere wandeling. Wanneer blijkt dat tegen een kleine vergoeding water en stroom beschikbaar zijn bij de jachthaven Maasland aan dezelfde plas, dan maken we daar, s’avonds nog, graag gebruik van, zodat we weer vroeg kunnen vertrekken.

1 juni. 10.15 uur vertrek, terug naar de Maas. Bij 1500 toeren halen we nu 7,5 km/uur. Bijna 2 uur varen voor 10 km lijkt op “tegen de stroom in vechten”. We meren om 12.00 uur af bij de laad- en losplaats van een graanfabriek (km 185) te Ravestein, met toestemming van de havendienst van Oss. Blijkt later ten onrechte, maar we worden toch gedoogd. Vanaf dit prachtige oude stadje vertrekt een trein naar Eindhoven. Goed voor een bezoek aan onze kleindochters aldaar. En s’avonds brengt hun lieve vader ons terug naar de silo’s.

2 juni. Vertrek 8 uur, en nòg meer stroom tegen……..via een rivier, die inmiddels 2 x zo breed lijkt, sluis Grave en sluis Sambeek, arriveren we, inmiddels 5 m hoger bij een bekende ankerplek aan het Leukermeer. We laten de palen zakken om 15.45 uur en wonen weer midden in de natuur, waar het water nog steeds langzaam stijgt.

3 juni. Doel vandaag: Venlo,  jachthaven De Maas. Vertrek 9 uur, aankomst 13 uur, 25 km overbrugd. Mooie uitvalsbasis voor boodschappen, water bunkeren en een gezellig dinertje. Ook kunnen we hier vandaan per fiets en OV weer even een rondje kinderen/kleinkinderen doen.

5 juni. Vertrek 11.45 uur. Bij sluis Belfeld wacht ons een bijzondere sensatie: Doordat het water 3,50 m is gestegen hoeft er niet geschut te worden en varen we door een openstaande stuw. Het water kolkt hier langs de pijlers van de stuw en onze snelheid komt niet boven de 4,5 km/uur. We wisselen elkaar steeds af met sturen want de Avontuur wil alle kanten op. Om 16 uur arriveren we op de Asseltse plassen. De hier aanwezige steigers zijn geheel onder water verdwenen, zodat we de palen moeten laten zakken. Eindelijk, voor het eerst dit seizoen, kunnen we ZWEMMEN. We blijven hier een week wonen, voor gebruik van de sauna, per bijboot naar de wal om te kunnen fietsen c.q. wandelen. En onze wens, een echte katholieke (nostalgie!) processie mee te maken, wordt hier ruimschoots vervuld: Het 11e eeuwse Dyonisus kerkje is alleen te bezichtigen tijdens de Eucharistievieringen volgens de pastoor (opgespoord via Sint Google) . Aldus wonen we op zaterdagavond om 6 uur een H.Mis bij en horen na afloop dat de volgende ochtend na de plechtige Hoogmis, een heuse processie gaat plaatsvinden. Strak georganiseerd lopen er vele mensen mee, w.o. een fanfare, het door 8 mannen in klederdracht, gedragen beeld van St. Dyonisus, de pastoor onder een baldakijn met de monstrans, koorleden, tientallen vaandeldragers en misdienaars, zwaaiend met wierookvaten. De lange stoet, die zich langzaam door het glooiend Limburgs landschap voortbeweegt, stopt halverwege de route, om op een kruising van wegen, waar zich een kruisbeeld bevindt, aan een geïmproviseerd altaar te bidden en te zingen. Het geheel is prachtig versierd, o.m. met een enorm tapijt van rozen in vele kleuren. Na afloop rest ons, naar goed Limburgs gebruik een stuk vlaai bij de koffie te nemen. Er was in de hemel rekening gehouden met de processie, want later die dag kwam het hemelwater met bakken tegelijk naar beneden en konden we genieten van prachtige onweersbuien.

13 juni Als na al het regengeweld de zon weer gaat schijnen, vertrekken we om 11 uur. Bakboord uit de Maas op, richting sluis Roermond. Vervolgens varen we Roermond voorbij om de Zuidplas op te gaan. Aan de westelijke wal, meren we af c.q. ankeren we, i.v.m. het gebrek van stevige bolders op de kant. Weer een mooie rustige plek, uitzicht op de stad, 2 prachtige paarden, die steeds even komen buurten, goede fietsafstand naar de stad.  We bezoeken de markt, shoppen, terras en via fiets en trein weer naar kinderen/kleinkinderen , ook i.v.m. eindexamenfeest voor een geslaagde kleinzoon. Met vaderdag is het ook leuk, als dochters hun vader kunnen bereiken. Ze blijven gezellig een nachtje slapen en na ontbijt en uitzwaaien, gaan we maar eens plannen maken voor de rest van het seizoen.

21 juni. Trossen los om 10.15 uur. Ons doel is:  een van de grintgaten bij Heel, het Polderveld. Hier zijn we bekend en kunnen we ons gestaakte dagelijkse zwemritueel (i.v.m. kou) weer oppakken.  Tijdens ons verblijf krijgen we bezoek van vrienden uit Maasbracht, die ons met hun bootje komen opzoeken. Dat wordt natuurlijk weer een gezellig drankje en etentje en leuk-om-elkaar-weer-te-zien !! Onze volgende belevenissen kun je binnenkort weer lezen….. Groetjes van Ad en Tineke.

Er is een kindeke.....

Als je tegen de Provincie zegt, dat je op een geschikte ligplaats bent afgemeerd om op de komst van een kleinkind te wachten, dan gaan alle deuren open en wordt je gedoogd, en niet slechts 3 x 24 uur.

10 mei . Het is zover: LEAH CATHELIJNE is geboren. Een lief klein meisje van 2540 gram. Zo mooi en zo welkom !! We bekijken en genieten van dit kleine wondertje en blijven nog even in de buurt.

11 mei echter , tegen de avond, nadat we nog even in de wieg hebben gekeken,  vertrekken we, i.v.m. een onverwachte, belangrijke afspraak in Dordrecht op 13 mei. We voelden ons thuis aan de Eem: de auto vlakbij, bezoek verwelkomd, een hartverwarmende moeder/omadag gevierd (met barbecue), veel gelopen, gefietst, geklust en ons saunaatje weer eens gebruikt. Door het koude weer, een unieke gebeurtenis. 17.00 uur trossen los! Achtereenvolgens Eem-, Gooi- en Markermeer op en vòòr Pampus bij Muiden de Vecht op, via de Grote Sluis. We overnachten iets voorbij de nieuwe Vechtbrug aan meerpalen, onder begeleiding van de constante ruis van de A1.

12 mei. 9.00 uur vertrek. Bij een bekende werf aan de Vecht, water gebunkerd en om 10.30 uur verder langs Weesp. Voor het passeren van de Lange brug, zorgt een klein moment van onoplettendheid voor wat sensatie: de bijboot raakt vast in de remmingswerken en wordt opgetild en omgedraaid. Een snelle manoeuvre maakt een einde aan dit lastige moment en eenmaal onder de brug door halen we de ronddrijvende spullen uit de bijboot weer op en vervolgen onze weg over de prachtige Vecht. 12.20 uur. Bij Nigtevecht draaien we bakboord uit het Amsterdam Rijnkanaal op, vervolgens via de Beatrixsluizen bij Nieuwegein, de Lek op en om 18.15 uur meren we af in de jachthaven van Streefkerk. Een mooie ligplaats, waar vandaan het heerlijk fietsen is.

13 mei. Record: 6.20 uur vertrek!!!! Daar onze afspraak in Dordrecht   om 9 uur is gepland, moeten we vroeg uit de veren. Route: Lek, de Noord, Rietbaan, Beneden Merwede en dan zijn we keurig op tijd aangekomen. Er is voor verblijf een plek in de Wolwevershaven gereserveerd, maar de toegangsbrug is defect, dan maar naar de Riedijkhaven. Prima bekende ligplaats.  Van daaruit kunnen we ingewikkelde, noodzakelijke  plannen gaan uitvoeren.  Auto ophalen vanaf Eemnes, jongste kleindochter knuffelen, overnachten bij dochter en gezin, auto naar de stalling en logees ophalen met hulp van een vriend.

14 mei. Alles is gerealiseerd en onze logees zijn opgestapt. Ze blijven gezellig een weekje meeschipperen. In de komende dagen bekijken we Dordrecht en varen met de gehate Waterbus (vanwege giga golven!) naar Rotterdam, met als doel de nieuwe markthal te bezoeken. Leuke belevenissen allemaal, waarbij humor ook aan bod komt. Als je door een trambestuurder wordt uitgenodigd om alvast in de klaarstaande tram 7 te stappen en eerstgenoemde rijdt vervolgens weg met een soortgelijke tram, terwijl je de passagiers het nakijken geeft, kun je alleen maar glimlachen.

17 mei. 11.00 uur Trossen los. We gaan de natuur en de rust weer opzoeken. Dordtse Kil op, Hollands Diep, Amer en om 13.50 uur meren we af in de Biesbosch, aan een ligplaats bij KM 257. Hoewel de koekoek vreselijk zijn best doet, om ons te irriteren, genieten we hier van de rust, de vele vogelgeluiden en een ballet vòòr de boot van een groep grote vissen, waarschijnlijk Diklipharders.

19 mei. We hebben beloofd een bevriend watersportbedrijf te helpen bij de Open Havendag te Gorinchem. Vandaar ons vertrek: 10.45 uur op weg naar een geschikte ligplaats voor de komende dagen. We slingeren door de prachtige Biesbosch een aangekomen bij de gelijknamige sluis heeft deze middagpauze tot half 3. Even dus wat geduld voor we , stuurboord uit, de Boven Merwede opdraaien, oversteken bij Gorinchem en via de Grote Merwedesluis het Merwedekanaal opvaren.  We zoeken en speuren  en op advies van collega schippers meren we om 17.30 af bij Meerkerk KM 12. Een wereldplek voor 7 dagen, alles bij de hand, rust, OV , winkels, wandel- en fietsmogelijkheden.  En de bewoners alhier krijgen de 1e prijs voor vriendelijkheid. 

21 mei. Open Havendag in Gorinchem. Prachtig weer, leuk werk, gezellige mensen en vriendelijk publiek. Reuze succes!!

22 mei. Vandaag worden onze vrienden weer opgehaald. Helaas!! Het waren dagen vol warmte en harmonie. Wij blijven nog even op deze ligplaats om de kleine nogmaals te bezoeken, schoon schip te maken en te foerageren.

25 mei. 10.45 uur. We vertrekken, verder door naar het zuiden, in slow motion. Terug via het Merwedekanaal, de gekanaliseerde Linge en de Grote Merwedesluis. Om 12.25 varen we de Boven Merwede weer op, richting Woudrichem. Via de Wilhelminasluis arriveren we op de Andelse Maas, waar vele mooie ankerplekken te vinden zijn. En jawel, om 14.25 uur laten we de palen zakken bij de ingang naar het Esmeer, KM 239. Een heel mooie plek, klein steigertje voor de bijboot, om wandelen mogelijk te maken. Te mooi hier om meteen weer weg te gaan, dus blijven we nog 1 nachtje. Morgen naar Den Bosch…….

Tot later maar weer, groeten van Ad en Tineke

Voorlopige opening vaarseizoen 2016

Zoals gewoonlijk hebben we weer van alles ondernomen, wat tijdens onze omzwervingen lastig te doen is: bezoek aan en van kinderen, kleinkinderen en vrienden. Wat cultuur, wat vrijwilligerswerk, wat klusjes en dan is zomaar de winter voorbij.

Eerst 2 heerlijke maanden in Utrecht verbleven, vlakbij het centrum, waar we genoten hebben van het stadse leven, en zeker van het knooppunt van OV. Daarna, rond Kerstmis, zijn we naar de Braassemermeer gevaren.  Een, voor ons bekende omgeving, waar we, nog als landrotten, jarenlang hebben gewoond. Sociale leven weer opgepakt, w.o. de spelletjesavonden, een goede sportschool gevonden, supermarkt om de hoek. Een zeer goed geoutilleerde jachthaven met vriendelijke havenmeesters. Dat alles maakte onze winter zeer aangenaam. Het was een goede ligplaats, hoewel de plek aan de buitenkant, i.c.m. de vele Oostenwinden, ons zeker parten heeft gespeeld. Maar als dan de temperatuur gaat stijgen en de zon steeds warmer schijnt, dan willen we wel weer op Avontuur. Eerst nog even een proefrondje: Nagezwaaid door de havenmeesters varen we de Oude Wetering in en meren na 500 m weer af. Een mooie plek, voor de deur van een vriend, om de laatste boodschappen nog het schip in te sjouwen en de auto achter te laten, zij het voor korte tijd.

21 april. Trossen (echt) los!! Onder het geluid van een klikkende camera (telefoon), verlaten we de ligplaats aan de kade van Oude Wetering en varen stuurboord uit de Ringvaart op, waarbij we weer onze bouwplaats in Weteringbrug passeren. Alles verloopt vlekkeloos, om 12.15 uur hebben we de Nieuwe Meersluis en varen dan Amsterdam binnen. Altijd weer een gezellige ervaring en een heel prettig team van brugwachters. Om 13.35 uur opent de laatste brug en varen we bakboord uit het Noordzeekanaal op. Richting Zaandam voor een noodzakelijk bezoek aan de bunkerboot. Om 14.35 uur varen we, voorzien van de nodige brandstof via het Binnen IJ richting Oranje sluizen. Er staat een Noord Oostenwind kracht 4, nèt niet teveel om onder Pampus langs het Markermeer te overbruggen richting Gooimeer. Inmiddels hebben we besloten, door te stomen naar ons doel, de bekende ligplaats aan de Eemmonding, waar we voorlopig een groot feest afwachten: de geboorte van onze 8e kleindochter. Haar toekomstige woonplaats is hier niet ver vandaan en als we dan de auto erbij halen, dan is bereikbaarheid geregeld. We arriveren om 19.30 uur en dat is tevens de afsluiting van de eerste en voorlopig enige vaardag. Hier, midden in de natuur kunnen we heerlijk wandelen en fietsen (en klussen). Het vervolg hangt nu even af van een heel klein nieuw wereldburgertje, en daar wachten we graag op. Dat het inmiddels kouder is dan tijdens de Kerstdagen, deert ons niet. Bezigheden genoeg en binnen , aan boord van de Avontuur is het lekker warm en behaaglijk !!

Tot de volgende keer….. Groetjes van Ad en Tineke

Kerstgroet 2015

Lieve volgers,

We hebben 2 heerlijke maanden doorgebracht in de Veilinghaven van Utrecht en op 19 december moesten we deze ligplaats weer verlaten.

Vanaf onze nieuwe ligplaats aan de Braassemmermeer Oude Wetering,  willen wij jullie  nog een fijne Kersttijd toewensen met veel warmte en harmonie.

Maar ook een goed en gelukkig 2016, met veel liefde, gezondheid, plezier, met als doel er een vredige wereld van te maken , waar plaats is VOOR IEDEREEN !!!!!!

Warme groet vn Ad en Tineke

Laatste traject, òp naar de feestdagen.

Nadat we onze werkzaamheden aan de wal hebben afgerond, vertrekken we weer, om langzaam, via allerlei gezellige stops, richting Utrecht te varen, waar ons een plek is toegewezen voor 2 maanden in de Veilinghaven. Er stond bij vrienden een gigantische verhuizing vòòr 1 oktober op de planning. We er hebben er hard gewerkt, waarbij ons dagelijkse portie beweging goed werd ingevuld. Geheel voldaan vertrekken we dan op

7 oktober, 11.00 uur. Vanaf de Oude Wetering in noordelijke richting, dan stuurboord uit, de Drecht op. Een wat klein vaarwater voor de Avontuur, maar wel erg schilderachtig en momenteel de enige mogelijkheid om in Alphen aan de Rijn te komen. De bruggen in Leimuiden en Bilderdam zijn pittoresk, maar smal en de bochtjes ervòòr en erachter lastig te nemen. Maar met veel rust en goede stuurmanskunst komen we erdoor en zonder schade. Om 12.20 uur draaien we het Aarkanaal op en is het leed geleden!! D.m.v. de voortreffelijke medewerking van brugwachters meren we al om 13.45 uur af bij onze geliefde ligplaats te Alphen aan de Rijn, t.o. wijk Berendrecht (mèt stroomvoorziening). Het blijft een plezierige ervaring om binnen 5 min. bij de kinderen  binnen te kunnen lopen, evenals winkelen op loopafstand.

10 oktober. 14.30 uur vertrek. De opruimwerkzaamheden , na het ongeluk met het brugdeel in Alphen, maken we nog van dichtbij mee. Gigantische transporten passeren ons vlakbij: een indrukwekkend gezicht. We varen via de Gouwe naar Gouda. Passeren Boskoop en Waddinxveen, en meren om 16.00 uur af aan een rustige overnachtingsplek vòòr de spoorbrug.

11 oktober. 10.00 uur trossen los. We varen richting Julianasluis en zoeken onderweg naar opstapmogelijkheden voor dochter en kleindochters, die zich plotseling aanmelden voor aanmonstering. Pas in de sluis gaat dat lukken, maar niet voordat ze zich onder, over en langs allerlei versperringen een weg moeten banen en tenslotte via de sluistrappen aan boord moeten klimmen. Een heel avontuur om bij de Avontuur op te stappen. Het traject via de Hollandse IJssel, Maas en Lek is heel aardig om mee te varen, zeker als de woonplaats Schoonhoven is, ons doel voor vandaag.  En wat te denken van vaarinstructies van je opa. Onze kleindochter doet het goed en met haar hulp meren we om half 3 af in de Noodhaven, nadat schoonzoon van tevoren heeft gecheckt of deze toegankelijk is. Een prachtige, rustige plek, vlakbij het historische stadje en ook hier, 5 min. lopen  naar de kinderen. Na een paar dagen vol gezellige bezoekjes en dinertjes over en weer, een middagje winkelen in Gouda, vertrekken we weer, volgeladen met haardhout voor ons haardje, om tijdens de koude winteravonden te kunnen stoken.

14 oktober, half 2. Achteruit varend vanuit het smalle haventje de Lek op, is een uitdaging, die we inmiddels  wel aankunnen. 15.45 uur, het is somber en regenachtig weer, als we ligplaats nemen op de passantenplek vòòr de Grote sluis te Vianen (een heel leuk stadje!)

15 oktober. Vandaag , rond 12 uur, worden we verwacht in Utrecht, dus 10.45 uur vertrek naar de grote en drukke Beatrixsluizen te Vreeswijk (overkant van de Lek), het Lekkanaal op. We worden een beetje heen en weer gestuurd, Want met zoveel beroepsvaart is het passen en meten. Om 11.30 uur verlaten we, 1 m lager de sluis. Via een klein stukje Amsterdam-Rijnkanaal varen we om 11.50 uur stuurboord uit de Noordersluis en tevens ook Utrecht binnen. Vanaf hier worden we heel vriendelijk begeleid bij de bediening van sluis en bruggen. Alles was al van tevoren afgesproken en dat was duidelijk te merken. Een leuk stukje over het Merwedekanaal dwars door Utrecht, brengt ons om 12.45 uur de Veilinghaven in, onze besproken ligplaats voor 2 maanden.

Wij zijn op de plaats van bestemming, dus voorlopig geen avonturen meer.

Na een kort, maar heel fijn zomerseizoen, sluiten we nu af.

We wensen onze “volgers” een liefdevolle en warme winter en fijne feestdagen.

Groetjes van Ad en Tineke

Boat and breakfast Avontuur

18 augustus. Leukermeer wordt toch nog leuk!!

Was het afmeer-technisch niet echt interessant, nu ontdekken we dat de toegestane ligplaatsen bestaan uit stukjes grond, waar je je vaartuig gewoon tegenaan kunt schuiven en dan verankeren. We nemen een dergelijk plekje in en met de bijboot als loopplank zijn we hier gemakkelijk in staat om de wal te bereiken. Het meer, dat in de jaren 70 ontstaan is door zand- en grintwinning, ligt in het Nationaal Park de Maasduinen, genoemd naar de rivierduinen die na de laatste ijstijd zijn gevormd. We maken een prachtige wandeling om het meer en belanden in het bezoekerscentrum, gebouwd in een voormalige sluis. Kortom een locatie om te onthouden. Na 1 ½ dag vertrekken we, op zoek naar een afmeermogelijkheid mèt camperplaats, want we verwachten bezoek, o.a. mèt camper.

19 augustus. 11.15 uur vertrek. Via sluis Sambeek arriveren we om 14.30 uur aan de grote loswal van Cuyck, uitstekend geschikt om even boodschappen te doen, waarna we om 16.45 uur onze route voortzetten met als voorlopige doel: de Mookerplas. Bij aankomst blijkt dat er bijna nergens geankerd/aangemeerd kan/mag worden, behalve in de jachthavens. Echter na lang zoeken vinden we toch een locatie om de palen te laten zakken (18.15uur). Een beetje illegaal misschien? Maar wel prima om te zwemmen en te overnachten.

20 augustus. Gauw (9.15 uur) maar weer weg!! Palen omhoog en varen maar! We proberen de Kraaijenbergse plassen , in de omgeving van Cuyck en Grave, waar veel afmeermogelijkheden zijn. Ook deze plassen zijn ontstaan door zand- en grintwinning v.a. 1968. Na een korte speurtocht ontdekken we een ankerplek tegenover een parkeergelegenheid; een mooie combi voor camper en  boot. Het bijbootje als veerpontje verbonden aan de wal d.m.v. ankerlijn en we wonen.  Klaar om ons bezoek welkom te heten. En die laten niet lang op zich wachten. Bij aankomst installeren dochter en schoonzoon de camper recht tegenover de Avontuur. Ingrediënten voor een gezellig verblijf, incl. barbecue en overnachting, dat wel heel snel voorbij is. (dus erg leuk!) .

22 augustus. Niet getreurd: het volgende bezoek kondigt zich aan. 2 Dochters arriveren en ook deze dames worden per “veerpontje” overgezet naar de Avontuur voor een gezellig verblijf, ook slechts voor 1 nacht.

23 augustus. Als de rust is weergekeerd, begint het weer zich te roeren en voor zekerheid halen we de palen op en zoeken een plekje aan de wal. Dit is zo’n mooie plek met mogelijkheid voor een prachtige fietstocht, dat we nog een dag langer blijven.

25 augustus. 8.45 Uur vertrek, terug naar de Maas. Bakboord uit en via de sluizen Grave en Lith (totaal 7.50 m omlaag) richting Diezekanaal en sluis Engelen. Om 15.00 uur varen we, 2 m hoger naar Den Bosch, waar we afmeren aan de Diezekade, een ligplaats voor beroepsschepen, die i.v.m. de opening van het Maximakanaal hier nauwelijks nog afmeren.

26 augustus. Na een gezellig verblijf in de stad, vertrekken we om 14.30 uur. Via sluis Engelen de Maas weer op en op zoek naar een mooie plek in de natuur. Altijd een fijne afwisseling na ligplaatsen in stad of dorp. Bij het Heusdens kanaal stuurboord uit de Dode Maasarm op, waar we vinden wat we zoeken. Een plek om te onthouden.

27 augustus. 9.40 uur trossen los! Òp naar Dordrecht, zoals gepland. Andelse Maas, Wilhelminasluis. Vervolgens Boven Merwede en Merwede, waar we erg blij zijn met de PC Navigo, waarmee we het drukke verkeer om ons heen van te voren op het scherm kunnen zien.  Om half 2 meren we af in de Rietdijkhaven te Dordrecht, via internet gereserveerd en waar we zodoende al worden verwacht.

28 augustus. Dordrecht is een leuke/mooie stad. Ook leuk voor een bliksembezoek van een dochter, een bezoek aan een andere dochter en haar man, die op korte afstand hier vandaan met de trein te bereiken zijn èn om onze opstappers welkom te heten, die naar de Avontuur zijn gebracht.

29 augustus. Na een leuke wandeling door de oude stad, vertrekken we om 13.30 uur en bereiken, via de Noord om 14.15 uur de Lek. We hebben veel last van de waterbus, die van Rotterdam naar Dordrecht en v.v. vaart en enorme deining veroorzaakt. We zijn dan ook blij als we om 16.10 uur de Parksluizen van Rotterdam bereiken. Eenmaal doorgeschut zoeken we een goede ligplaats, om na enige tijd te ontdekken, dat de Lage Erfbrug (eerstvolgende) niet draait op zondagen. We hebben dan tot 20.00 uur de tijd voor brugopening, dus inpakken en wegwezen dan maar. Ligplaats nemen in Rotterdam blijkt achteraf toch verboden, dus dan maar verder. Voorbij de Hoge brug over de Schiedamse Schie is bakboord uit een plek om de palen te laten zakken. Legaal?? Niemand om aan te vragen……..Om 18.45 uur eindelijk aan de borrel!!

30 augustus. Vertrek 9.50 uur. De Schiedamse- en in Delft ev., de Delftse Schie, is een prachtig traject, midden in de Randstad en toch zo landelijk. Om 13.30 uur meren we af in Leidschendam bij een uitstekende ligplaats vòòr de sluis. I.v.m. het mooie weer is het goed toeven rond de sluis, waar de vele terrassen overvol zijn met etende en drinkende mensen. Een gezellig verblijf..

31 augustus. De laatste vaardag, voordat we gedurende 1 maand op onze winterligplaats zullen verblijven i.v.m. bezigheden aan de wal, begint om 11.30 uur. Via het mooie historische sluisje, de Vliet of Rijn-Schiekanaal op. De vele, te openen bruggen draaien perfekt op tijd, zodat we al om 13.30 uur via Leiden, Leiderdorp zijn  gepasseerd. Eenmaal op de Kager plassen pauzeren we o.a. om even af te koelen (zwemmen dus!) . Rond half 4 varen we verder, via de Ringvaart v.d. Haarlemmermeer, en arriveren een uur later te Oude Wetering, waar we gevieren een vriend bezoeken, die aldaar aan het water woonachtig is. Om 20.30 uur knopen we vast in de haven. Voor onze vrienden, de thuiskomst, na een paar heerlijke dagen, voor ons een pauze in ons varend seizoen, om begin oktober nog even een najaarstochtje te ondernemen.

Uiteraard volgt dan nog een verslag daarvan.

Tot dan, groeten van Ad en Tineke  

Sociaal leven op de Maasplassen

2 augustus. We vertrekken weer, om 10.45 uur en verder gaat het via het mooie groene Wilhelminakanaal, richting Limburg. 5 Bruggen worden keurig, na aanmelding, geopend en rond lunchtijd spotten we aan bakboordzijde, nà sluis 5 (openstaand) een mooie locatie, genaamd Deense Hoek, midden in de natuur! Helemaal voor ons bedoeld. We meren af en voelen ons thuis. Het weer zorgt voor een prettig verblijf, ook weer voor 2 overnachtingen. We maken tijdens dit verblijf een mooie fietstocht, deels door de Peel, in de omgeving van Helmond.

4 augustus. 9.15 uur trossen los, want we hebben een lange dag in de planning. Om 10.00 uur draaien we stuurboord uit, de Zuid Willemsvaart op , met 5 sluizen in het vooruitzicht. De 1e sluis Helmond, schut ons 5.50 m naar boven, en als we de laatste sluis (nr. 13) verlaten, zijn we totaal 13.60 m gestegen op onze waterweg. En daarmee in Limburg aangekomen! We zien aan bakboord een aardige plek om t stoppen en ontdekken pas, nadat het geluid van de motor is gestopt, dat we parallel aan de A2 ligplaats hebben te Ellbrug. Een beetje lawaaiige plek, maar binnen in ons bootje nauwelijks waarneem baar

5 augustus. Goed voor een overnachting, maar niet om langer te verblijven, dus om 9.45 uur vertrekken we. Op weg naar een van de Maasplassen bij Heel m.n. Polderveld, een bekende locatie, die in de planning ligt voor een wat langer verblijf. Na een afdaling van 7 m via sluis Panheel zijn we feitelijk alweer begonnen aan de “afvaart”, richting de lage landen. We arriveren om half 1 bij een vrije steiger op de beoogde plek. We worden daarbij op de voet gevolgd door een Duits jacht, wiens bemanning ons wel even wil adviseren bij de wijze van afmeren, op een nogal indringende manier. Een advies waar we niet van gediend zijn en terwijl we gewoon doorgaan met afmeren, vaart het Duitse jacht gepikeerd een stuk verder. (later blijkt, dat dit hun “vaste “plek was). Dit alles wordt gadegeslagen op enige afstand door collega/woon bootbewoners die de humor er wel van inzien. Wanneer zij later, voorbij zwemmend, vragen stellen over ons zwerversbestaan, nodigen wij hen uit en ontstaat er een leuk contact. Heel fijn, als we van hun auto gebruik mogen maken voor wat boodschappen, en uiteraard volgt dan ook een bezoek aan hun varend woonschip. We genieten op deze locatie, waar ook veel gedoken wordt i.v.m. de prachtige bodemvegetatie. Het water is superhelder, heerlijk om in te zwemmen, tenzij er teveel zoetwaterkwalletjes rondhangen. Wanneer de dag op z’n warmst is, bevinden zich honderden kwalletjes bij de boot, een fascinerend gezicht. Vanwege het prachtige weer besluiten we hier om te beginnen met het bijhouden van het lakwerk. Een nuttig tijdverdrijf. Verder gaan we herhaaldelijk met de bij boot naar de wal om te fietsen en te wandelen.

10 augustus. We besluiten weer wat verder te gaan, de Maas af. Maar eerst even naar Maasbracht, waar in de passantenhaven  water gebunkerd kan worden. Aldaar worden we zo vriendelijk behandeld, dat we een overnachting  boeken. Een prachtige ligplaats met alle voorzieningen, supermarkt op loopafstand en wederom een gezellige ontmoeting met vaar-vrienden.

11 augustus. Na wat huishoudelijke noodzakelijkheden,  vertrekken we om 10.50 uur. Vòòr sluis Heel bakboord uit, het Lateraal kanaal op, dat bij Buggenum weer samenkomt met de Maas. 7 M lager en ruim 2 uur later meren we aan een steiger aan de Asseltse plassen, ook weer een bekende, geliefde plek midden in de natuur, waar we voortdurend gezelschap hebben van o.a. 2 zwarte zwanen.  Onze bijboot voldoet in deze tijd uitstekend als veerboot naar de wal, voor vervoer van fiets, maar ook voor een wandeling  en voor personenvervoer. We hebben een gezellig boat-and-breakfast –weekend, met bezoek van zoon en schoondochter, afgewisseld door 3 kleindochters, met wie we op beide avonden onze nieuwe barbecue gebruiken. In diezelfde week maken we het lakwerk af en dan slaat het slechte weer toe, een goed moment om weer te verkassen.

17 augustus. 9.45 uur vertrek in de regen, varen in de regen, sluis Belfeld (11.20 u) 3.25 m naar beneden geschut in de regen en afmeren/ankeren op het Leukermeer in de regen.

Hopelijk kan het volgende verslag wat zonniger uitpakken. Tot dan……

Groeten van Ad en Tineke