ms-avontuur.reismee.nl van Tineke en Ad.

Kerstgroet 2015

Lieve volgers,

We hebben 2 heerlijke maanden doorgebracht in de Veilinghaven van Utrecht en op 19 december moesten we deze ligplaats weer verlaten.

Vanaf onze nieuwe ligplaats aan de Braassemmermeer Oude Wetering,  willen wij jullie  nog een fijne Kersttijd toewensen met veel warmte en harmonie.

Maar ook een goed en gelukkig 2016, met veel liefde, gezondheid, plezier, met als doel er een vredige wereld van te maken , waar plaats is VOOR IEDEREEN !!!!!!

Warme groet vn Ad en Tineke

Laatste traject, òp naar de feestdagen.

Nadat we onze werkzaamheden aan de wal hebben afgerond, vertrekken we weer, om langzaam, via allerlei gezellige stops, richting Utrecht te varen, waar ons een plek is toegewezen voor 2 maanden in de Veilinghaven. Er stond bij vrienden een gigantische verhuizing vòòr 1 oktober op de planning. We er hebben er hard gewerkt, waarbij ons dagelijkse portie beweging goed werd ingevuld. Geheel voldaan vertrekken we dan op

7 oktober, 11.00 uur. Vanaf de Oude Wetering in noordelijke richting, dan stuurboord uit, de Drecht op. Een wat klein vaarwater voor de Avontuur, maar wel erg schilderachtig en momenteel de enige mogelijkheid om in Alphen aan de Rijn te komen. De bruggen in Leimuiden en Bilderdam zijn pittoresk, maar smal en de bochtjes ervòòr en erachter lastig te nemen. Maar met veel rust en goede stuurmanskunst komen we erdoor en zonder schade. Om 12.20 uur draaien we het Aarkanaal op en is het leed geleden!! D.m.v. de voortreffelijke medewerking van brugwachters meren we al om 13.45 uur af bij onze geliefde ligplaats te Alphen aan de Rijn, t.o. wijk Berendrecht (mèt stroomvoorziening). Het blijft een plezierige ervaring om binnen 5 min. bij de kinderen  binnen te kunnen lopen, evenals winkelen op loopafstand.

10 oktober. 14.30 uur vertrek. De opruimwerkzaamheden , na het ongeluk met het brugdeel in Alphen, maken we nog van dichtbij mee. Gigantische transporten passeren ons vlakbij: een indrukwekkend gezicht. We varen via de Gouwe naar Gouda. Passeren Boskoop en Waddinxveen, en meren om 16.00 uur af aan een rustige overnachtingsplek vòòr de spoorbrug.

11 oktober. 10.00 uur trossen los. We varen richting Julianasluis en zoeken onderweg naar opstapmogelijkheden voor dochter en kleindochters, die zich plotseling aanmelden voor aanmonstering. Pas in de sluis gaat dat lukken, maar niet voordat ze zich onder, over en langs allerlei versperringen een weg moeten banen en tenslotte via de sluistrappen aan boord moeten klimmen. Een heel avontuur om bij de Avontuur op te stappen. Het traject via de Hollandse IJssel, Maas en Lek is heel aardig om mee te varen, zeker als de woonplaats Schoonhoven is, ons doel voor vandaag.  En wat te denken van vaarinstructies van je opa. Onze kleindochter doet het goed en met haar hulp meren we om half 3 af in de Noodhaven, nadat schoonzoon van tevoren heeft gecheckt of deze toegankelijk is. Een prachtige, rustige plek, vlakbij het historische stadje en ook hier, 5 min. lopen  naar de kinderen. Na een paar dagen vol gezellige bezoekjes en dinertjes over en weer, een middagje winkelen in Gouda, vertrekken we weer, volgeladen met haardhout voor ons haardje, om tijdens de koude winteravonden te kunnen stoken.

14 oktober, half 2. Achteruit varend vanuit het smalle haventje de Lek op, is een uitdaging, die we inmiddels  wel aankunnen. 15.45 uur, het is somber en regenachtig weer, als we ligplaats nemen op de passantenplek vòòr de Grote sluis te Vianen (een heel leuk stadje!)

15 oktober. Vandaag , rond 12 uur, worden we verwacht in Utrecht, dus 10.45 uur vertrek naar de grote en drukke Beatrixsluizen te Vreeswijk (overkant van de Lek), het Lekkanaal op. We worden een beetje heen en weer gestuurd, Want met zoveel beroepsvaart is het passen en meten. Om 11.30 uur verlaten we, 1 m lager de sluis. Via een klein stukje Amsterdam-Rijnkanaal varen we om 11.50 uur stuurboord uit de Noordersluis en tevens ook Utrecht binnen. Vanaf hier worden we heel vriendelijk begeleid bij de bediening van sluis en bruggen. Alles was al van tevoren afgesproken en dat was duidelijk te merken. Een leuk stukje over het Merwedekanaal dwars door Utrecht, brengt ons om 12.45 uur de Veilinghaven in, onze besproken ligplaats voor 2 maanden.

Wij zijn op de plaats van bestemming, dus voorlopig geen avonturen meer.

Na een kort, maar heel fijn zomerseizoen, sluiten we nu af.

We wensen onze “volgers” een liefdevolle en warme winter en fijne feestdagen.

Groetjes van Ad en Tineke

Boat and breakfast Avontuur

18 augustus. Leukermeer wordt toch nog leuk!!

Was het afmeer-technisch niet echt interessant, nu ontdekken we dat de toegestane ligplaatsen bestaan uit stukjes grond, waar je je vaartuig gewoon tegenaan kunt schuiven en dan verankeren. We nemen een dergelijk plekje in en met de bijboot als loopplank zijn we hier gemakkelijk in staat om de wal te bereiken. Het meer, dat in de jaren 70 ontstaan is door zand- en grintwinning, ligt in het Nationaal Park de Maasduinen, genoemd naar de rivierduinen die na de laatste ijstijd zijn gevormd. We maken een prachtige wandeling om het meer en belanden in het bezoekerscentrum, gebouwd in een voormalige sluis. Kortom een locatie om te onthouden. Na 1 ½ dag vertrekken we, op zoek naar een afmeermogelijkheid mèt camperplaats, want we verwachten bezoek, o.a. mèt camper.

19 augustus. 11.15 uur vertrek. Via sluis Sambeek arriveren we om 14.30 uur aan de grote loswal van Cuyck, uitstekend geschikt om even boodschappen te doen, waarna we om 16.45 uur onze route voortzetten met als voorlopige doel: de Mookerplas. Bij aankomst blijkt dat er bijna nergens geankerd/aangemeerd kan/mag worden, behalve in de jachthavens. Echter na lang zoeken vinden we toch een locatie om de palen te laten zakken (18.15uur). Een beetje illegaal misschien? Maar wel prima om te zwemmen en te overnachten.

20 augustus. Gauw (9.15 uur) maar weer weg!! Palen omhoog en varen maar! We proberen de Kraaijenbergse plassen , in de omgeving van Cuyck en Grave, waar veel afmeermogelijkheden zijn. Ook deze plassen zijn ontstaan door zand- en grintwinning v.a. 1968. Na een korte speurtocht ontdekken we een ankerplek tegenover een parkeergelegenheid; een mooie combi voor camper en  boot. Het bijbootje als veerpontje verbonden aan de wal d.m.v. ankerlijn en we wonen.  Klaar om ons bezoek welkom te heten. En die laten niet lang op zich wachten. Bij aankomst installeren dochter en schoonzoon de camper recht tegenover de Avontuur. Ingrediënten voor een gezellig verblijf, incl. barbecue en overnachting, dat wel heel snel voorbij is. (dus erg leuk!) .

22 augustus. Niet getreurd: het volgende bezoek kondigt zich aan. 2 Dochters arriveren en ook deze dames worden per “veerpontje” overgezet naar de Avontuur voor een gezellig verblijf, ook slechts voor 1 nacht.

23 augustus. Als de rust is weergekeerd, begint het weer zich te roeren en voor zekerheid halen we de palen op en zoeken een plekje aan de wal. Dit is zo’n mooie plek met mogelijkheid voor een prachtige fietstocht, dat we nog een dag langer blijven.

25 augustus. 8.45 Uur vertrek, terug naar de Maas. Bakboord uit en via de sluizen Grave en Lith (totaal 7.50 m omlaag) richting Diezekanaal en sluis Engelen. Om 15.00 uur varen we, 2 m hoger naar Den Bosch, waar we afmeren aan de Diezekade, een ligplaats voor beroepsschepen, die i.v.m. de opening van het Maximakanaal hier nauwelijks nog afmeren.

26 augustus. Na een gezellig verblijf in de stad, vertrekken we om 14.30 uur. Via sluis Engelen de Maas weer op en op zoek naar een mooie plek in de natuur. Altijd een fijne afwisseling na ligplaatsen in stad of dorp. Bij het Heusdens kanaal stuurboord uit de Dode Maasarm op, waar we vinden wat we zoeken. Een plek om te onthouden.

27 augustus. 9.40 uur trossen los! Òp naar Dordrecht, zoals gepland. Andelse Maas, Wilhelminasluis. Vervolgens Boven Merwede en Merwede, waar we erg blij zijn met de PC Navigo, waarmee we het drukke verkeer om ons heen van te voren op het scherm kunnen zien.  Om half 2 meren we af in de Rietdijkhaven te Dordrecht, via internet gereserveerd en waar we zodoende al worden verwacht.

28 augustus. Dordrecht is een leuke/mooie stad. Ook leuk voor een bliksembezoek van een dochter, een bezoek aan een andere dochter en haar man, die op korte afstand hier vandaan met de trein te bereiken zijn èn om onze opstappers welkom te heten, die naar de Avontuur zijn gebracht.

29 augustus. Na een leuke wandeling door de oude stad, vertrekken we om 13.30 uur en bereiken, via de Noord om 14.15 uur de Lek. We hebben veel last van de waterbus, die van Rotterdam naar Dordrecht en v.v. vaart en enorme deining veroorzaakt. We zijn dan ook blij als we om 16.10 uur de Parksluizen van Rotterdam bereiken. Eenmaal doorgeschut zoeken we een goede ligplaats, om na enige tijd te ontdekken, dat de Lage Erfbrug (eerstvolgende) niet draait op zondagen. We hebben dan tot 20.00 uur de tijd voor brugopening, dus inpakken en wegwezen dan maar. Ligplaats nemen in Rotterdam blijkt achteraf toch verboden, dus dan maar verder. Voorbij de Hoge brug over de Schiedamse Schie is bakboord uit een plek om de palen te laten zakken. Legaal?? Niemand om aan te vragen……..Om 18.45 uur eindelijk aan de borrel!!

30 augustus. Vertrek 9.50 uur. De Schiedamse- en in Delft ev., de Delftse Schie, is een prachtig traject, midden in de Randstad en toch zo landelijk. Om 13.30 uur meren we af in Leidschendam bij een uitstekende ligplaats vòòr de sluis. I.v.m. het mooie weer is het goed toeven rond de sluis, waar de vele terrassen overvol zijn met etende en drinkende mensen. Een gezellig verblijf..

31 augustus. De laatste vaardag, voordat we gedurende 1 maand op onze winterligplaats zullen verblijven i.v.m. bezigheden aan de wal, begint om 11.30 uur. Via het mooie historische sluisje, de Vliet of Rijn-Schiekanaal op. De vele, te openen bruggen draaien perfekt op tijd, zodat we al om 13.30 uur via Leiden, Leiderdorp zijn  gepasseerd. Eenmaal op de Kager plassen pauzeren we o.a. om even af te koelen (zwemmen dus!) . Rond half 4 varen we verder, via de Ringvaart v.d. Haarlemmermeer, en arriveren een uur later te Oude Wetering, waar we gevieren een vriend bezoeken, die aldaar aan het water woonachtig is. Om 20.30 uur knopen we vast in de haven. Voor onze vrienden, de thuiskomst, na een paar heerlijke dagen, voor ons een pauze in ons varend seizoen, om begin oktober nog even een najaarstochtje te ondernemen.

Uiteraard volgt dan nog een verslag daarvan.

Tot dan, groeten van Ad en Tineke  

Sociaal leven op de Maasplassen

2 augustus. We vertrekken weer, om 10.45 uur en verder gaat het via het mooie groene Wilhelminakanaal, richting Limburg. 5 Bruggen worden keurig, na aanmelding, geopend en rond lunchtijd spotten we aan bakboordzijde, nà sluis 5 (openstaand) een mooie locatie, genaamd Deense Hoek, midden in de natuur! Helemaal voor ons bedoeld. We meren af en voelen ons thuis. Het weer zorgt voor een prettig verblijf, ook weer voor 2 overnachtingen. We maken tijdens dit verblijf een mooie fietstocht, deels door de Peel, in de omgeving van Helmond.

4 augustus. 9.15 uur trossen los, want we hebben een lange dag in de planning. Om 10.00 uur draaien we stuurboord uit, de Zuid Willemsvaart op , met 5 sluizen in het vooruitzicht. De 1e sluis Helmond, schut ons 5.50 m naar boven, en als we de laatste sluis (nr. 13) verlaten, zijn we totaal 13.60 m gestegen op onze waterweg. En daarmee in Limburg aangekomen! We zien aan bakboord een aardige plek om t stoppen en ontdekken pas, nadat het geluid van de motor is gestopt, dat we parallel aan de A2 ligplaats hebben te Ellbrug. Een beetje lawaaiige plek, maar binnen in ons bootje nauwelijks waarneem baar

5 augustus. Goed voor een overnachting, maar niet om langer te verblijven, dus om 9.45 uur vertrekken we. Op weg naar een van de Maasplassen bij Heel m.n. Polderveld, een bekende locatie, die in de planning ligt voor een wat langer verblijf. Na een afdaling van 7 m via sluis Panheel zijn we feitelijk alweer begonnen aan de “afvaart”, richting de lage landen. We arriveren om half 1 bij een vrije steiger op de beoogde plek. We worden daarbij op de voet gevolgd door een Duits jacht, wiens bemanning ons wel even wil adviseren bij de wijze van afmeren, op een nogal indringende manier. Een advies waar we niet van gediend zijn en terwijl we gewoon doorgaan met afmeren, vaart het Duitse jacht gepikeerd een stuk verder. (later blijkt, dat dit hun “vaste “plek was). Dit alles wordt gadegeslagen op enige afstand door collega/woon bootbewoners die de humor er wel van inzien. Wanneer zij later, voorbij zwemmend, vragen stellen over ons zwerversbestaan, nodigen wij hen uit en ontstaat er een leuk contact. Heel fijn, als we van hun auto gebruik mogen maken voor wat boodschappen, en uiteraard volgt dan ook een bezoek aan hun varend woonschip. We genieten op deze locatie, waar ook veel gedoken wordt i.v.m. de prachtige bodemvegetatie. Het water is superhelder, heerlijk om in te zwemmen, tenzij er teveel zoetwaterkwalletjes rondhangen. Wanneer de dag op z’n warmst is, bevinden zich honderden kwalletjes bij de boot, een fascinerend gezicht. Vanwege het prachtige weer besluiten we hier om te beginnen met het bijhouden van het lakwerk. Een nuttig tijdverdrijf. Verder gaan we herhaaldelijk met de bij boot naar de wal om te fietsen en te wandelen.

10 augustus. We besluiten weer wat verder te gaan, de Maas af. Maar eerst even naar Maasbracht, waar in de passantenhaven  water gebunkerd kan worden. Aldaar worden we zo vriendelijk behandeld, dat we een overnachting  boeken. Een prachtige ligplaats met alle voorzieningen, supermarkt op loopafstand en wederom een gezellige ontmoeting met vaar-vrienden.

11 augustus. Na wat huishoudelijke noodzakelijkheden,  vertrekken we om 10.50 uur. Vòòr sluis Heel bakboord uit, het Lateraal kanaal op, dat bij Buggenum weer samenkomt met de Maas. 7 M lager en ruim 2 uur later meren we aan een steiger aan de Asseltse plassen, ook weer een bekende, geliefde plek midden in de natuur, waar we voortdurend gezelschap hebben van o.a. 2 zwarte zwanen.  Onze bijboot voldoet in deze tijd uitstekend als veerboot naar de wal, voor vervoer van fiets, maar ook voor een wandeling  en voor personenvervoer. We hebben een gezellig boat-and-breakfast –weekend, met bezoek van zoon en schoondochter, afgewisseld door 3 kleindochters, met wie we op beide avonden onze nieuwe barbecue gebruiken. In diezelfde week maken we het lakwerk af en dan slaat het slechte weer toe, een goed moment om weer te verkassen.

17 augustus. 9.45 uur vertrek in de regen, varen in de regen, sluis Belfeld (11.20 u) 3.25 m naar beneden geschut in de regen en afmeren/ankeren op het Leukermeer in de regen.

Hopelijk kan het volgende verslag wat zonniger uitpakken. Tot dan……

Groeten van Ad en Tineke

Sprookje, stormen en hemelsluizen.

Op een stralende dag vindt dan het sprookjesachtige huwelijk plaats; wat een prachtig feest, een schitterend bruidspaar, een mooi kasteel, waar we 2 dagen zijn verwend, een mooie ceremonie, waarbij de moeder van de bruid, voor 1 dag BABS, het bruidspaar in de echt verbindt en als afsluiting een spetterend feest. En dan zijn we opeens een schoonzoon rijker! ! Nog vol van alle gebeurtenissen, vertrekken we dan eindelijk weer op

22 juli. Het verblijf duurde wat langer, want als er 2 verjaardagen te vieren zijn en nog wat noodzakelijke afspraken nagekomen moeten worden, dan is deze centrale locatie erg handig. 10.50 Uur,  we varen de Braassem af, meren even af in Oude Wetering om een jarige vriend te feliciteren en dan verzoeken we om 11.50 uur om opening van de Basculebrug te Oude Wetering. Inmiddels hebben we besloten om richting Noord- Brabant te gaan door Leiden en Delft en via de Kager Plassen varen we om 13.00 uur  Leiden in en door. We passeren vervolgens de sluis van Leidschendam en worden door een vriendelijke sluiswachter verwezen naar een uitstekende plek aan de kade. Vanaf 15.45 uur wonen we te Leidschendam in het oude gedeelte.

23 juli. 11.10 uur vertrek. Met de wetenschap dat er vele bruggen in het Rijn- Schiekanaal voor ons moeten draaien, is het handig achter een beroepsschip aan te sluiten. Een rondvaartboot nadert, dus trossen los en er achteraan! Om 12 uur zijn we er doorheen en via een mooi afwisselend traject varen we Delft in, de Delftse Schie op. De officiële ligplaats is vol, dus varen we door en iets voorbij de Abstwoude brug, meren we af om 13.00 uur. Nog ruim de tijd om een fietstochtje door het verrassend mooie Delftland te maken. Ons, overigens rustige, verblijf hier, wordt even verstoord, doordat er s’nachts iemand aan boord probeert te klimmen. Dan zit de schrik er in en vertrekken we ’s morgens weer ..

24 juli. Het wordt een lange dag, we willen vanavond in de Biesbosch zijn en niet afmeren aan een stadswal (!) deze keer. 9.30 Uur start richting Rotterdam. De Lage Erfbrug zorgt voor een kleine vertraging, maar de Parksluis laat ons écht lang wachten (terecht). Pas na één uur kunnen we invaren; het waterpeil was te hoog voor ons, om onder de vaste brug door te kunnen varen, zonder schade te maken. (de grote sluis is gestremd). Om 12.30 uur zijn we geschut en varen, langs de voet van de indrukwekkende Euromast, de enorm brede Nieuwe Maas op. Er is gelukkig weinig vaart en zodoende varen we rustig langs de moderne bebouwing van de havenstad, onder de Erasmusbrug en de van Brienenoordbrug  door. Dan volgen de Noord, via de Rietbaan naar de Oude Maas, Dordtse Kil en om 16.10 uur varen we bakboord uit het Hollands Diep op, die overgaat in de Amer, waaraan de Biesbosch is gelegen. We vinden bij km 255 in de “Noordergat in de plomp” een unieke ligplaats, die meestal bezet is, maar door de boze weersvoorspellingen is het rustiger. We bereiden ons voor op code ROOD, 8/9 lijnen uitgezet, alles goed dicht en vast, laat de storm maar komen.

25 juli. Al die moeite is niet voor niets geweest. De storm buldert rond het schip en elke paar seconden breken de golven dreunend tegen de kont van de Avontuur. Het raast en tiert en de regen vliegt horizontaal voorbij. Een fascinerende belevenis……

26 juli. De storm is geluwd en nu nog slechts “harde wind”. Goed genoeg om het kersverse bruidspaar + kinderen van de wal op te halen met de bijboot. Een volle boot, ook al door het grote cadeau , nog bestemd voor de jarige (geweest) : een barbecue op gas. Een verrassing die we vieren met een drankje en een dinertje. De overtocht terug wordt toch nog een natte aangelegenheid, door de, inmiddels aangewakkerde tegenwind. Maar toch…. Het was erg fijn en gezellig.

27 juli. Op het voordek, uit de wind, is een prima plekje om te relaxen, dus nog maar even een middagje sauna, op deze mooie plek in de natuur.

28 juli. 9.30 uur vertrek in harde wind. De voorste spudpaal is een fantastisch middel om rond te gaan en al gauw varen we weer op de Amer. Om 9.50 gaan we stuurboord uit de Amertak/Wilhelminakanaal op, een saai traject met veel industrie. Er moeten 3 sluizen gepasseerd en 13.50 m omhoog geschut worden. Sluis I, II en III zijn oud, vooral de laatste, een dubbele, het duurt derhalve allemaal erg lang. Om 14.45 uur meren we af in Tilburg naast de gerenoveerde loods uit 1916, van de Hanze Stoombootmij. . Een rustige plek als basis voor wandelen, fietsen, foerageren en koffiebezoek van een vriendin.

30 juli. 9.00 Uur trossen los. Na 3 kwartier zijn we al 5, te openen bruggen gepasseerd. Wanneer we sluis IV naderen, vallen de eerste druppels, maar wanneer de sluisdeuren sluiten, vliegen de hemelsluizen open. Het water komt met bakken uit de lucht, zodanig, dat vanuit de stuurhut, de bedrijvigheid op het voordek nauwelijks te zien is. Nadat er geconstateerd is, dat de dekmaat niet gesmolten of weggespoeld is, verlaten we om half 12 de sluis, het steeds mooier wordende kanaal weer op. Bij Oirschot, aan de kade voorbij de jachthaven, meren we om 12.30 uur af. Op deze rustige locatie blijven we enige dagen i.v.m. de nabijheid van het oude stadje evenals de  mooie omgeving, waarin genoeg te recreëren is. Ook heel gunstig voor de jongste kleindochtertjes, die hier vlakbij wonen. Even lekker lunchen, spelletjes doen en 2 schitterende rapporten laten zien. Ze vinden het nog steeds een hele belevenis om aan boord te zijn, dus wie weet, we zijn nog in het zuiden.  Het weer wordt steeds beter, de zon werkt mee (goed voor onze zonnepanelen) en in ons bekende rustige tempo,  zakken we steeds verder af naar het zuiden van ons landje.

Tot de volgende keer maar weer. Groeten van Ad en Tineke.

 

 

 

Eerste deel zomer-zwerftocht Noord Nederland

23 juni. We nemen afscheid van ons dierbaar gezelschap. Los van noodzakelijke acties, zoals kapperbezoek en boodschappen doen, was het weer beregezellig en zijn we enorm verwend, ook door de eigenaar van de haven. We verlaten hen om 11.45 uur, en zwaaien naar zoon, hond en camera!! De spoorbrug opent weer netjes op tijd en via de Meinesleat varen we al snel het bekende Pr.Margrietkanaal op. Bij Grouw stuurboord uit  en om half 3 meren we af bij een van de vele Marrekrite aanlegsteigers aan de Peanster Ie. Het is heel rustig, er wordt wat gezeild en er liggen heel weinig boten afgemeerd. Ideale plek voor een dagje sauna.

25 juni. 10.00 uur vertrek, richting Princenhof. We varen de Sitebuorster Ie uit, en via Kromme Ee en Greatmans Rak arriveren we om 11.00 uur bij de Hooidambrug. Bakboord uit, de Headamsleat op. T.h.v. Eernewoude bakboord uit het Sânemar op, om aldaar ook weer aan een Marrekrite plek  af te meren om  11.30 uur. Eersterangs plaats met uitzicht op al het varende publiek en o.a. voor de deur een miniwedstrijd van platbodems. ’s Middags varen we met de bijboot door de Oude Venen en de Princenhof, een prachtig tochtje via vele kleine slootjes. Onderweg, langs de kant, worden we verleid om een bijna uitgebloeide vlierbloesemstruik van zijn bloemetjes te beroven, en met een volle emmer bloesem keren we terug op de Avontuur, alwaar we ons direct storten op de fabricage van vlierbloesemwijn. Een nuttige bezigheid, die over ca. 2 maanden beloond zal worden. 

26 juni. 10-.30 uur. We vertrekken, want we hebben een mooie ligplaats gespot vóór de Hooidambrug om eens lekker te kunnen fietsen en wandelen. Nuttige en fijne bewegingsactiviteiten. De omgeving is prachtig en niet al te ver weg voor een leuk bezoekje van een schoondochter.

28 juni. Vertrek 9.15 uur. Lekker vroeg, om niet teveel last te hebben van laverende zeilboten in de Kromme Ee. Als we richting Grouw varen, merken we verbaasd op dat het opeens overal heel druk is, maar beseffen dan, dat hier de schoolvakanties zijn begonnen. We varen het kanaal weer op en via Sneekermeer en Coevordenmeer komen we aan op de Grote Brekken om half 2, waar we aan de ingang van de Riensleat aan stuurboord een “onbewoond”eilandje vinden. Een prima ligplaats, helemaal uit de wind.

29 juni. Na de ochtendduik, vertrekken we om 9.10 uur, de vaargeul in, richting Pr.Margrietsluis. Er is wat binnenvaart, zodat we even netjes onze beurt moeten afwachten. Al met al duurt het wachten en schutten 3 kwartier, we verlaten de sluis om 10.25 uur om dan, bakboord uit, richting Lemmer/Friese sluis te varen. Via een telefonisch doorkiesmenu melden we ons aan voor schutten en jawel, om 10.50 uur gaan de deuren open. Na een half uur varen we, 5,50 m lager de Noordoost Polder in. Een verrassende route, rustig, landelijk, met af en toe mooie, goed verzorgde vrije  ligplaatsen. Als we om 13.00 uur Emmeloord binnenvaren en moeten wachten voor opening van de Marknessebrug, blijkt die wachtplaats, gelegen aan een mooi park uitermate geschikt voor overnachting. Andere aan- legmogelijkheden hebben we overigens niet kunnen vinden. Een AH op loopafstand en goed om opstaptster/vriendin te laten aanmonsteren, die door haar man wordt gebracht. Uiteraard volgt dan een gezellig dinertje op de Avontuur.

30 juni. Nadat ook onze vriendin een verfrissende duik heeft genomen, vertrekken we om 9.45 uur. De beide bruggen in Emmeloord openen en we varen bakboord uit, de Zwolse vaart op. Via het pittoreske Marknesser sluisje, ook weer na telefonische melding bediend, varen we 1.10 m hoger verder richting Voorster bos. Note: Voorsterbos is aangeplant voor houtproductie. Na 1997 aangekocht door Natuurmonumenten, en nu een prachtig recreatiebos.  Om 12.00 uur vinden we een geschikt plekje om, langs de wal de palen te laten zakken. Na een korte expeditie blijkt dat er gewandeld kan worden in het bos, een wandeling die uitkomt bij Kraggenburg, een rustig, slapende mini-dorpje. Verder genieten we hier van deze speciale ligplaats, met z’n vele vogelgeluiden en ritselende bomen, en natuurlijk, i.v.m. de warmte: van het zwemmen.

1 juli. Met spijt nemen we afscheid van deze bijzondere “jungle”-ligplaats. De Voorster sluis geeft ons , 4.50 m hoger, toegang tot het open water, m.n. het Zwarte water. Dan volgt dezelfde route terug richting Zuid-Holland, waar we op tijd moeten aankomen i.v.m. een aantal belangrijke gebeurtenissen, w.o. De Bruiloft op 10 juli. Aldus: Ramsdiep, IJsseloog, Ketelmeer, Vossemeer, en na de Roggebotsluis krijgen we toestemming van de sluiswachter om te overnachten aan de remmingswerken (Drontermeer) Ook hier weer genieten van zon en water.

2 juli. We varen flink door langs bekende trajecten en overnachtingsplekken. Tussendoor wordt er gefietst, gezwommen en schoonschip gemaakt. Een fouragestop bij Zeewolde en verder de randmeren af. Overnachting aan onze favoriete stek, de Eemmonding en dan richting Amsterdam

4 juli. Vanaf de ankerlocatie , die echt voor herhaling vatbaar is, bij Durgerdam, (dijkdorpje vóór de hoofdstad aan het IJmeer) de Oranjesluizen door en via de Amstelroute door de stad. Klein detail: Eenmaal op de Amstel worden we bij elke brug opgewacht of we er echt wel onderdoor kunnen, voorzover er geen opening noodzakelijk is. Top !! We arriveren bij een overnachtingslocatie aan het begin van de Kromme Mijdrecht, waar we, na een heel gezellige tijd, helaas afscheid moeten nemen van onze opstapster, die door een van haar kinderen wordt opgehaald.

5 juli. Even met de bijboot genieten van de schoonheid van de Kromme Mijdrecht en dan weer de Amstel op, verder richting Alphen aan den Rijn, via het Tolshuissluisje/Aarkanaal. Aldaar worden we op “onze” ligplaats (t.o. wijk Beerendrecht) opgewacht door dochter en schoonzoon, die alvast met hun sloep een plek vrijhouden. Stroomkabel uit en we wonen weer voor een paar dagen. En dan neemt alweer een kleindochter afscheid van de Basisschool, gepaard gaande met het bekende fenomeen : de musical. Natuurlijk zijn opa en oma uitgenodigd en kijken halsreikend naar de prestaties van de “kleine “meid. Een mooi afscheid.

7 juli. Vertrek 9.00 uur, nadat Rijkswaterstaat op bijna onbeschofte wijze, vanaf de overkant van het water ons hebben gewaarschuwd, dat ze ons in de gaten zullen houden. Op weg nu naar het eindpunt van het eerste deel van onze zomerse zwerftocht. Om 9.45 uur draaien we bij Avifauna de Heimanswetering op en om 10.45 uur meren we af op onze “oude” plek. Nu alleen nog maar voorbereiden op een schitterende bruiloft en dan gaat de reis verder.

Tot dan. Groeten van Ad en Tineke

Zomer of herfst in Friesland

10 juni. Plannen kun je wijzigen (trouwens we hebben niets met plannen, toch?). Friesland wordt Noord-West Overijssel. In de wetenschap dat er t.h.v. de Weerribben prachtige ligplaatsen zijn, en we ook nog bezoek verwachten vanuit Brabant, besluiten we over te steken (10.20 uur) naar het oersaaie Ramsdiep, om vervolgens via het Zwarte water richting Meppel te varen. Meppel is een plaats met * voor ons, en afmeren kan, aan het begin van de Hoogeveense vaart. Gewoon langs de wallekant, op de palen. Een mooie rustige plek, geschikt voor een leuke wandeling. Alhier worden we gespot door een medelid van het Netwerk Varende Woonschepen (zie reacties biog 13 mei). Een gezellig adres voor de koffie!!

11 juni. Op de fiets naar Meppel om wat te foerageren en zoals bedacht, even aan te kloppen bij de “Margaretha”. Na een gezellig “gelijkgestemden” koffie-uurtje, stappen we weer op onze oude Di Blasis en gepakt en gezakt fietsen we naar de Avontuur.

14.40 uur vertrek, bakboord uit het Meppelerdiep op richting Beukersluis .Na het schutten verlaten we om 15.15 uur de sluis, varen langs Giethoorn en om 17.00 uur het kanaal Steenwijk-Ossenzijl op. De brugbediening is hier volledig geautomatiseerd en werkt prima. We meren om 17.15 uur af aan een van de vele, honderden meters lange ligplaatsen, t.h.v. km 7. We zullen hier enige dagen blijven, omdat de omgeving van de Weerribben uitnodigt om heerlijk te fietsen of te wandelen. Het weer is nog steeds erg wisselvallig en vaak ook koud. Hoewel er met regelmaat wordt gezwommen vanaf de Avontuur is het nog steeds niet ver boven de 16 graden…….

13 juni. Vanuit het zuiden van Nederland, komen onze kleindochters met hun vader ons bezoeken. Het wordt een aangename spelletjesmiddag. Gewoon binnen, i.v.m. het slechte weer.

14 juni. Bijna met spijt, verlaten we deze prachtige ligplaats en varen richting Ossenzijl. Wat een paar jaar geleden een enorm spannende doorvaart was voor de schipper en bemanning, leek het nu redelijk eenvoudig om onder de brug door te varen. Met de woorden van de brugwachter: “wat een teamwork”, varen we vervolgens rustig door via de prachtige Linde, richting Horst Lohmansluis, waar we slechts 30 cm omhoog worden geschut. En om 11.15 uur varen we dan Friesland binnen. Na de Jelomavaart volgt de Pier Christiaanvaart, die naar Echtenerbrug loopt. Aldaar vinden we “dubbelrood” i.v.m. middagsluiting. En, hoewel we het overal bijzonder rustig vinden op het water, blijken er plotseling vele vaartuigen lange files in beide richtingen te vormen, zodat we , na opening, bijna een half uur bezig zijn, met het passeren van het vermaarde klompje van de brugwachter. Dan volgt het Tjeukemeer, nogal  berucht om de vele ondiepten en spokerig gedrag bij harde wind. Er staat gelukkig weinig wind, zodat het meer zelfs een lieflijke aanblik  biedt. De Scharsterrien op, en dan begint gevoelsmatig pas het échte Friese merengebied. Via de Langweerder Wielen en  de Noorder oudeweg naderen we ons doel van vandaag: een plekje op het Sneekermeer aan de Greate Grene, om lekker een steigertje uit de wind te bezetten. Die wind is inmiddels flink aangewakkerd, zodat we dat plekje in de luwte wel kunnen vergeten. Ach ja, overgeleverd aan de elementen heeft ook wel wat…….

15 juni. Vandaag gaan we richting Haskerdijken, waar we een weekje in de nabijjheid van zoonlief zullen verblijven. In de beoogde jachthaven zal ligplaats vrijgemaakt worden, hetgeen laat in de middag gelukt is, want er moeten toch wel 4 schepen worden verhaald. Zodoende vertrekken we pas na de lunch, richting Terherne. Via de Hoarne arriveren we om 15.10 in de Meine sloot. De spoorbrug in It Deel draait als een trein (!) en om 16.15 uur , worden we met open armen verwelkomd op de vrijgemaakte en tevens mooiste plek in de haven.klik hier voor filmpje Een gezellig weekje volgt: kleindochter in de buurt, dagje op stap met schoondochter, wandelingetjes met de hond, shoppen in Heerenveen, hapje hier, borreltje daar, barbecue met elkaar. Het is weer uitstekend geregeld allemaal. Behalve het weer, dat had wel even beter geregeld mogen worden….

Volgende week gaan we weer verder op ons rondje Friesland.

Tot dan, groeten van Ad en Tineke ab MS Avontuur

Goede buur wordt verre vriend.

13 mei. Iets eerder dan gepland, vertrekken we uit Alphen aan den Rijn. Dit i.v.m. het doorbranden van de walstroomaansluiting, dus geen stroom meer vanaf de wal. Er moet ingekocht worden en gerepareerd. Wanneer een binnenschip vanaf Gouwsluis aan komt varen om 12,00 uur, sluiten we aan. Dat scheelt wachttijden voor brugopeningen, zodat we al snel weer terug zijn op onze winterplek. We meren af om half 2. Alsof we geen afscheid kunnen nemen, verblijven we hier weer een week, waarin een leuke gebeurtenis (weekendje Barcelona met kleindochter) en een verdrietige  gebeurtenis (afscheid en begrafenis van een dierbaar familielid) elkaar afwisselen.

23 mei. Samen met vrienden aan boord van de Thor III, vertrekken we eindelijk écht! We hebben een weekje Noord-Holland gepland. Route vandaag: via Alphen aan den Rijn, Aarkanaal, dan de Tolhuissluis, de Amstel op, om t.h.v. Uithoorn ligplaats te nemen. De bruggen van Uithoorn zijn gestremd, zodat we vóór het dorp aan de ingang van de Kromme Mijdrecht bij een mooie ligplaats afmeren, gezusterlijk bij elkaar langszij. Geen slechte plek om e.e.a. rustig af te wachten.

24 mei. Na oproep via de marifoon blijken de bruggen weer te functioneren. Vertrek 10.30 uur, verder de Amstel af, via Ouderkerk, Amsterdam door. Het is Hemelvaartsdag, dus bomvol op het water met sloepen en rondvaartboten. Maar alles werkt perfect . Brugopeningen vinden op tijd  plaats, netjes bediend door vriendelijke brugwachters, fietsend van brug naar brug. De doorvaart is prima geregeld met stoplichten, zodat we al om 13.30 uur het IJ op varen, richting Willem I sluis. Om 14.20 uur gaan de sluisdeuren open en gezamenlijk varen we het Noordhollandsch kanaal op. Onze vrienden gaan alvast vooruit naar Purmerend, om aldaar een riante ligplaats in te nemen vóór de sluis. Wanneer wij arriveren, ruimen zij de plek voor ons in, zodat we keurig naast elkaar alle ruimte hebben om af te meren.

26 mei. Na een gezellig dagje Purmerend, afgesloten met een dinertje aan de Koemarkt, vertrekken we om 11 uur. We verlaten om 11.20 uur de sluis en vervolgen onze vaart op het kanaal. Een mooie tocht die slingert langs o.a. de Beemster en de Schermerpolder, en lieflijke dorpjes als de Rijp en Westgraftdijk. Om 13.45 uur arriveren we aan de Bierkade, voor een gezellig dagje Alkmaar met onze “buren”.

28 mei .Na een familiebezoekje in de buurt, vertrekken we om 15.30 uur naar het Alkmaardermeer. Na de drukte van de stad, een verademing om midden in de natuur te zijn.

30 mei. 12.00 vertrek en via de Beatrixbrug varen we de Zaan op, waar de molens driftig draaien in de harde wind Voor filmpje klik hier.Na enige aarzeling (mag het wel/niet) meren we af aan de kade van de fameuze koekfabriek in Zaandam, voor ons allen een overbekende stad. De Thor III vertrekt op 1 juni, omdat de “plicht roept”. Helaas. Wij blijven nog even voor o.a. een bezoekje van dochter en schoonzoon.

3 juni. Vertrek 13.15 uur, via de Wilhelminasluis. We meren af bij het bunkerstation in de Voorzaan, waar we ca. 1 ½ uur besteden aan het innemen van ca. 3000 liter diesel. Geheel voldaan komen we aan in Amsterdam om 16.30 uur om op een, door de Havendienst toegestane ligplaats te overnachten.

4 juni. Nadat we vertrokken zijn, worden we gesommeerd in de IJhaven te wachten, daar er een gigantisch cruiseschip “Aida Bella”, dat boven de stad uittorent, manoeuvreert om af te meren. Pas na de oproep: “Avontuur, u kunt de IJhaven verlaten”, vervolgen we onze weg naar de Oranjesluizen, waar het licht al op groen staat. Om 11.25 uur sluis uit, IJ op en vervolgens richting Randmeren, langs Pampus. Aan de monding van de Eem , uitkomende in het Eemmeer, meren we af om 14.45 uur. Een bekende aangename plaats midden in de natuur, uitermate geschikt om voor de eerste keer dit jaar weer eens het frisse water in te gaan. En we krijgen weer bezoek:  Dit keer 2 kleindochters en later, onze eerste logés van dit seizoen, zoon en schoondochter.

8 juni. 9.45 uur vertrek. We vervolgen onze tocht richting Friesland, via o.a.de Randmeren. Er staat een harde koude wind. Via sluis Nijkerk gaan we naar Zeewolde om wat boodschappen te doen en vervolgens zoeken we een ankerplaats op het Veluwemeer, uit de wind. Die plek vinden we  achter het eiland de “Snip” want het wordt weer eens tijd voor het gebruik van onze sauna.

9 juni. Vogelconcerten begeleiden ons bij het ontwaken, om het leed wat te verzachten: De hele Avontuur is overdekt met een deken van insecten. Dat wordt schoonschip maken. We verleggen het schip eerst met de kop in de wind en al stofferend en spoelend, vertrekken we om 9.45 uur. We passeren om 12.00 uur de Roggebotsluis en laten op het Ketelmeer in  het IJsseloog (eiland) de palen zakken om 13.00 uur. Deze keer in de wind om onze reinigingsaktie te vervolgen.

Hoe we verder in Friesland komen? Dat kun je lezen in het volgende verslag.

Groetjes van Ad en Tineke