ms-avontuur.reismee.nl van Tineke en Ad.

Alles gerepareerd. Zwerven over rivieren, langs Hanzesteden.

En spannend is het zeker, als je een ruim 100 jaar oude schroefas bloot gaat leggen, vanuit zijn betonnen verankering. Dat wordt hakken en boren, zonder elektrische apparatuur binnen handbereik, een ware klus. Gelukkig wordt de harde werker nog even mee uit genomen naar de bios, broodnodig na al die pechmomenten.

18 juli. De schroefas is ontmanteld en na 3 tot 4  dagen uithakken kan er begonnen worden aan expertise/reparatie. En dan wordt het mysterie van de storing gevonden: een stukje plastic (zakje) moet in het smeervet gekomen zijn en verstopte de leiding, zodat de schroefas niet gesmeerd kon worden. Met professionele hulp van de museumwerf wordt e.e.a. opgelost en tot grote tevredenheid gerepareerd.

21 juli. Vanaf Vreeswijk reizen we naar Alphen aan den Rijn, waar de verjaardag van de schipperse gevierd kan worden ten huize van dochterlief. Het wordt een mooi feest, nog als aanvulling op het verrassingsevenement in Roermond, maar nu met vrienden, familie en onze kinderschaar. Omdat het makkelijk is, zeker met het gebruik een geleende auto om allerlei gebeurtenissen te bereiken, blijven we nog in de museumhaven. Nuttige gebeurtenissen, zoals het installeren van 2 nieuwe omvormers t.b.v. de stroomvoorziening, die het ook had opgegeven. Leuke gebeurtenissen, zoals een etentje aan boord met dochter en schoonzoon, bezoek aan zoon en schoondochter die binnenkort gaan verhuizen. En tot slot een laatste en helaas verdrietige gebeurtenis, verlies en afscheid van een dierbare vriend……..

3 augustus. Het leven gaat door……..We vertrekken uit Vreeswijk om 10.00 uur. Koninginnesluis, inmiddels overbekend, en om 11.05 uur de Lek op, bakboord uit. Via sluis Hagestein gaat de Lek over in Nederrijn en om 14.30 uur meren we af aan de kade van Wijk bij Duurstede, dat vanaf het water zo’n mooie aanblik  biedt, dat je er niet aan voorbij kunt varen. We wandelen door het oude vestingstadje en er vindt s’avonds in de Grote Kerk een orgelconcert plaats van middeleeuwse orgelmuziek.

4 augustus, We beginnen de dag met een “klompenpadwandeling” , in de voetsporen van de dichter Gerrit Achterberg (1905-1962), die hier is geboren. Overal langs de route staan gedichten van hem in panelen geplaatst. Een prachtige afwisselende tocht die eindigt vlakbij Doorn. Aldaar brengt een bus ons terug en we besluiten af te varen. Bij windkracht 6 een behoorlijke uitdaging, waar we samen netjes uitkomen en om 16.30 uur laten we de palen zakken bij het eiland van Mourik. Een mooie rustige zwem- en saunaplek.

7 augustus. Met als voorlopig doel Deventer, doen we Rhenen aan. Leuke plek, maar erg onrustig door het racende “watersport” volkje, dat huizenhoge golven veroorzaakt. Op 8 augustus om 14.45 uur varen we de Gelderse IJssel op en zoeken vervolgens een ankerplek op de Valeplas bij Giesbeek. Ook een aanrader voor rustzoekers!!

10 augustus. Deventer. We meren af aan de kade om 12.20 uur. We gaan genieten van de stad, die ons hart heeft gestolen, ook al door de “gratis” plekken, met stroom, voor grote recreatie schepen. Maar zeker ook de mooie gebouwen, kleine straatjes en steegjes in het historische centrum en last but not least het muziekevenement, dat op de avond van 12 augustus op de Brink plaatsvindt. Lekker luisteren onder het genot van een biertje…….

13 augustus. Vertrek 10.40 uur. Via de Spooldersluis, aan de ingang van het Zwolle-IJsselkanaal, varen we Zwolle binnen. Terwijl er iets verder in de stad martelingen plaatsvinden tot gillens toe, in een kermisattractie Fire Ball, meren we kalm af in de woonboothaven te Zwolle. Voordien heeft iemand voor ons bekeken of er plaats is en na bevestiging en een “je-ligt-hier-niemand-in-de-weg” lijkt het een uitstekende ligplaats. Later krijgen we zelfs van de rechtmatige eigenaar volledige toestemming. Zwolle is ook weer een mooie stad, een historische wandeling waard. We bekijken de oude Hanzestad en maken een rondvaartje met ons bijbootje door de stadsgrachten, die de voormalige ommuring markeren. Ook is Zwolle een prima uitvalsbasis voor OV om o.a. een jarige schoondochter te bezoeken. Maar het hoofddoel is de bezichtiging van het huis, waarnaar de jongste zoon met zijn gezin is verhuisd. De woning wordt volledig gerenoveerd, dus enige hulp kan wel gebruikt worden. Nadat wij onze handen uit de mouwen hebben gestoken, plannen we, met achterlating van een flesje wijn voor de eigenaar van de ligplaats, ons vertrek in het weekend van 19/20 augustus.

En dan zien we wel weer verder. Tot dan, groeten Ad en Tineke.

Hindernissen en grote verrassingen

Heukelum, vlakbij Leerdam, een ligplaats om te onthouden!! Levendig, toch rustig, netjes en niet duur. Mooie locatie om te wandelen en te fietsen, gelegen aan het vriendelijke riviertje de Linge.

12 juni gaan we weer verder. Doel: Den Bosch, route v.a. de Linge, Grote Merwedesluis te Gorkum, Merwede, Afgedamde Maas – overnachting: Dode Maasarm – Maas en stuurboord uit via sluis Engelen, Diezekanaal op. We meren af aan de Diezekade te Den Bosch.

15 juni. Na een dagje Den Bosch, o.m. om de trein te pakken voor een bezoek aan kinderen, vertrekken we met als doel een ontmoetingsplek voor Vaderdag: de Kraaijenbergse Plassen. Weer terug via de Maas, via de sluizen Lith en Grave (even boodschappen doen), arriveren we op genoemde plassen, wat plotseling een dure ligplaats is geworden. Voor ons geen probleem, want een ankerplaats is gauw gevonden. Met een parkeerplaats voor auto’s vlakbij en de bijboot als veerpontje, is bezoek geen moeite. Na een gezellig vaderdagweekendje met 2 dochters, en bezoek over en weer van beginnende woonbootbewoners, vertrekken we weer op

20 juni, richting zuiden. Het weer is nog steeds prachtig en het water heerlijk!! We genieten volop van grintgaten langs de Maas, die zich hebben ontwikkeld tot mooie, rustige natuurgebieden, zoals het Leukermeer, Asseltse plassen, Zuidplas en plas Koeweide nabij het witte stadje Thorn, ook een bezoek waard.  Tussendoor bezoeken we de havendagen te Maasbracht en ontmoeten vrienden aldaar. Op plas Koeweide komen zij later nog even een etmaal langszij voor een gezellige avond. We zijn getuige van een bijzondere gebeurtenis: er landen plotseling honderden aalscholvers, die zich gedurende ca. een half uur bezighouden met vissen, daarbij gadegeslagen door tientallen reigers op de kant.

29 juni vertrekken we, op weg naar een geweldige verrassing. Zonder dat de bijna-jarige er iets van wist, is er gedurende ruim een half jaar een organisatie gaande voor een familieweekend in de omgeving van Roermond. Een enorme uitdaging om 25 neuzen dezelfde kant op te krijgen. 

30 juni. Vertrek naar Jachthaven Ascloa te Asselt, waar voor de Avontuur 3 overnachtingen zijn geboekt. Van daaruit gaat het allemaal plaats vinden! We worden opgehaald en naar een ruime familieboerderij gebracht. Een prachtig cadeau, een onvergetelijk weekend.

3 juni. Nog helemaal in-de-gloria vervolgen we onze rondvaart door Limburg en Brabant, met als voorlopig einddoel Alphen aan den Rijn. Nog even vanuit de Maashaven te Roermond wat fourageren en dan via een mooie ligplaats, Kanaal van Wessem naar Nederweert en de Zuid Willemsvaart  richting Helmond, waar onze kleindochters uit het “zuiden” nog even gezellig komen eten. Ook dit is een uitstekend locatie om per OV (als die tenminste goed werkt!) vrienden en kinderen te bezoeken.

10 juli. 14.00 uur Vertrek naar sluis Helmond. Verder richting Wilhelminakanaal. De 1e brug is gestremd, dus meren we af en besluiten te overnachten. Dan blijken de problemen met de schroefas niet meer op te lossen en rest ons nog één optie: zo snel mogelijk terug naar de werf te Vreeswijk voor reparatie.  Dus, achteruit, de Zuid Willemsvaart weer op, Maximakanaal, Maas, overnachten op een mooi meertje nabij sluis St. Andries. Aldaar wacht ons de volgende verrassing, voorafgegaan door een heerlijk avondje sauna. De stroomvoorziening defect, d.w.z. spudpalen niet ophalen, geen water, geen koffie enz.!! En dat alles in de stromende regen!! Uiteindelijk met een noodvoorziening toch gelukt om weg te varen, via Sluis St. Andries, de Waal op. Bij Gorkum treffen we een defect aan de sluisdeuren, waardoor we weer enige uren moeten wachten. Daarna verder via het Merwedekanaal. We overnachten bij Meerkerk.

13 juni. 10 uur trossen los. Via sluis Vianen en de Koninginnesluis te Vreeswijk meren we om 12.00 uur af aan de Museumwerf te Vreeswijk, alsof we nooit zijn weggeweest. We gaan ons voorbereiden op een paar flinke reparaties. Voorlopig even spannend!!

Hopelijk in verbeterde staat, tot de volgende keer. Groetjes Ad en Tineke. 

Nieuwe start: Bruiloft en hellingbeurt.

Onze voorbereiding op de bruiloft was niet voor niets: wat een geweldig feest!! Wat een prachtig bruidspaar, dat in het huwelijk treedt op een heel mooie locatie, de kalkovens te Huizen aan het Gooimeer. Zoon en schoondochter zien er prachtig uit, evenals hun kleine dochtertje, die helemaal in het wit is gekleed. Na ceremonie, toast op het bruidspaar en diner, volgt een heerlijk feest met fijne muzikale omlijsting. En terwijl de Avontuur (waar de bruidegom zich kleedde) ligt afgemeerd in de Gemeentehaven, overnachten we allemaal in het naastgelegen hotel, met als afsluiting een gezamenlijk ontbijt.

29 april. We vertrekken om 12.45 uur met een volle watertank. Om te onthouden, een plezierig verblijf, niet duur, een vriendelijke havenmeester en alles goed georganiseerd! Aankomst 14.15 uur terug bij de Eemmonding, nog steeds favoriet als ligplaats, zeker voor wat voorbereidende werkzaamheden. Op 15 mei as. zal de Avontuur de helling op gaan bij de museumwerf te Vreeswijk. De casco- en veiligheidskeuring door de verzekeringsmaatschappij zal dan plaatsvinden, evenals de dan noodzakelijke reparaties/aanpassingen, onderhoud aan het onderwaterschip, en een schilderbeurt van de gehele romp. En terwijl we op deze mooie plek uitkijken over het sombere uitgestrekte polderlandschap, waar grutto’s, kieviten, valken en putters spelen en hangen op de wind, af en toe prikkend in het gras voor onze ligplaats naar wat insecten of wormpjes, vecht de kwikstaart alsmaar met z’n evenbeeld, op alles wat glimt aan boord, zoals de davits en onze ramen. Hij windt zich daarbij enorm op en laat voortdurend de nodige souvenirs achter op zijn zgn. evenbeeld/rivaal. Schoonmaken heeft geen zin, want alles wat weer glimt geeft de kwikstaart weer extra motivatie om z’n territorium te verdedigen. Lijdzaam zien we hoe onze nette boot steeds vuiler wordt. Maar uiteindelijk is dit maar tijdelijk want op

7 mei vertrekken we, weer terug naar Muiden. We overnachten achter het eiland Hooft, een van de kunstmatig aangelegde eilandjes voor de kust van Muiden in het IJmeer, genoemd naar de 17e eeuwse dichter PC Hooft. We zetten de spudpalen uit, bij de aanlegsteigers is het te ondiep.

8 mei.  Vertrek 8.15 uur, vroeg wegens harde windverwachting, richting Grote Zeesluis Muiden en 20 cm lager opnieuw de Vecht op. Het hele traject weer terug, richting Vreeswijk. Overnachtingen nabij Weesp en Nederhorst den Berg (Charley’s café!) waar ook OV aanwezig is. Handig i.v.m. de 1e verjaardag van de jongste kleindochter. En dan verder, langs Vreeland, Nieuwersluis en Maarssen. Op 11 mei is het voor het eerst mogelijk om de avond buiten door te brengen.

12 mei. We meren om 13.15 uur af in de Museumhaven en vòòr de lunch, op 15 mei, vaart de Avontuur 3 grote karren (onder water) op, die vervolgens heel langzaam het schip zijwaarts omhoog trekken. Een indrukwekkend gezicht, onze woning, die uit haar element getrokken wordt. Een grote, 4 m hoge trap wordt er tegenaan gezet en we wonen. Dan volgt een tijd van hard werken, het grote schuurwerk, met wat hulp van schoonzoon en zoon , daarna nog 2 x handmatig schuren, 3 x schilderen van de romp en onderwaterschip in de antifouling. De keuring vindt plaats, gevolgd door de nodige aanpassingen en reparaties. Intussen gaat alles op 4 m hoogte gewoon door, koken, eten, slapen, visite ontvangen, alleen voor de sanitaire afdeling is een oplossing in de haven beschikbaar.

29 mei. Nadat de gerepareerde schroef is gemonteerd, gaan de aandrijvingsmotoren van de karren weer draaien en zakt de Avontuur weer langzaam het water in. Het lijkt alsof ze zucht van verlichting, net als wij, wanneer blijkt dat er geen lekkage is ontstaan. Nog 1 ½ week wat klussen, laatste schilderwerk afmaken en daar is ze!! Fonkelnieuw, prachtig en trots.

8 juni. Vreeswijk adieu!! 10.00 uur gaat de brug open en we zwaaien!! Op naar de Koninginnesluis, de Lek oversteken, richting Vianen. Om half 3 pas kunnen we de sluis in i.v.m. een defecte sluisdeur. Om 16.00 u meren we af te Meerkerk.

10 juni. Na een regenachtig dagje, goed voor schoonmaakacties, inrichten van het achterdek (tent, kussens) etc. gaan we verder op het Merwedekanaal. Bij Arkel bakboord uit, de Linge op, een schilderachtig riviertje, dat door het landschap meandert. Bij Heukelum (vlakbij Leerdam) vinden we een prima ligplaats, om te onthouden. Fietsen, wandelen, zwemmen en rust.

We zijn op weg naar het zuiden, eigenlijk onderweg van de ene afspraak naar de andere. Ook weleens leuk, maar minder interessant voor onze trouwe lezers.

We houden jullie op de hoogte, maar misschien wat minder frequent. Voorlopig adieu, groetjes van Ad en Tineke.

Dag winter, welkom lente 2017

Van 1 november tot 10 april was onze ligplaats Vreeswijk. Vlakbij een sluisje daterend uit de 14e eeuw, lagen we aan een mooie kade. Vreeswijk, een levendig, eeuwenoud schippersdorp, tegenwoordig behorend tot de gemeente Nieuwegein. Centraal gelegen en op loopafstand van de Lek, een machtige rivier met vele gezichten, die ons hart heeft gestolen. Wat een genot om te wandelen/fietsen langs dit prachtige water. Vreeswijk is een gezellig dorp, waar je overal nog de sfeer proeft van de bloeitijd in de binnenvaart. Regelmatig bijeenkomsten van oude schippers en schipperskinderen, een museumwerf, waar daadwerkelijk nog hard wordt gewerkt, ligplaatsen aan de kade, waar vroeger werd gefoerageerd.  Maar dan breekt het zonnetje door en wordt het, heel voorzichtig voorjaar. De natuur staat op uitbreken en zo ook de Avontuur.

Op 10 april opent onze havenmeester de brug en varen we, samen met onze achterburen van de Rosa vanaf de oude sluis de Vaartsche Rijn op. De Rosa gaat stuurboord uit, de helling op bij de Museumwerf en wij leggen ertegenover aan, voor een bezoek aan ’t Majeur, een schip, dat we herhaaldelijk op allerlei momenten op de gekste plaatsen ontmoeten. Zo ook nu weer. Volgt dus een borrel en een hapje en vliegen de ervaringsverhalen weer over en weer.

11 april. Nog even koffiedrinken met de havenmeester, die de fietsbrug opent en de het Merwedekanaal op. Via de Zuidersluis het Amsterdam Rijnkanaal op, die we bij Maarssen weer snel verlaten! Stuurboord uit de mooie Vecht op!. In Maarssen vinden we een mooie overnachtingsplek, met stroom. We meren af om 13.15 uur, ruim op tijd om een mooie wandeling te maken.

12 april. 10 uur vertrek. In feite zijn we weer op weg naar onze favoriete plek aan de monding van de Eem, waar we in 2016 wachtten op de geboorte van onze kleindochter. Inmiddels een prachtig meisje van bijna 1 jaar, nu wachten we ofwel bereiden ons voor op het huwelijk van haar ouders, hetgeen in Huizen zal plaatsvinden. Langs Breukelen, Loenen a/d Vecht en Weesp gaat de prachtige route over de Vecht. Bij Loenen moeten we 24 uur wachten ( geen echte straf bij dit rustieke dorpje) oftewel overnachten, daar de Dorpsbrug defect is. Als de brug dan eindelijk gaat proefdraaien, mogen we er snel door.

Op 14 april varen we via de Grote Zeesluis te Muiden, langs het Muiderslot richting Randmeren. We meren op 12.40 uur af aan de Eemmonding bij harde wind. Het is hier weer prachtig. De weidsheid en de rust van de polder, weide- en watervogels zijn druk bezig met de voorjaarsperikelen en laten zich luidkeels horen. In de verte laat een herder zijn kudde van ca. 50 schapen grazen in het Eemland.

Op naar de bruiloft, het feest kan beginnen!!!

Bij het volgende keer, uitgebreid verslag van dit prachtige feest. Groeten van Ad en Tineke

Voorafje: Wintermijmering

Om goed te beginnen, een paar fijne belevenissen tijdens onze winter in Vreeswijk. 

Sinterklaasintocht, kaarsjesavond, familiereunie, winterwandelingen met kleindochters etc. 

Vervat in een paar mooie foto's.

Tot straks, met ons eerste nieuwe verhaal.

Ad en Tineke

Kerstgroet vanuit Vreeswijk

Vanuit het warme Vreeswijk, een prachtig oud schippersdorp, stuur ik jullie een heel bijzondere groet. Hij is niet van mijzelf maar de groet greep mij zo aan, dat ik die wil delen met alle lieve mensen, die ons nog steeds trouw volgen.

Dit jaar liggen onder ons kerstboompje geschenken voor iedereen. Doosjes met menselijke warmte, zakjes vol geduld, liefde en respect, alles in mooie papiertjes gehuld. Aan ieder takje hangt een wens, een ieder vindt er wat, een wens voor minder pijn, een ander met minder geweld, een speciale wens met beterschap en en veel sterkte voor ieder met veel verdriet of gemis. En sommige..... die zijn blanco, daar is het de gedachte die telt. Verder branden we een kaarsje dat het iedereen goed zal gaan.

Al deze wensen en geschenken, het kost ons eigenlijk niets en we kunnen het blijven geven.

Hoop dat je er blij mee bent, al is het maar voor even.

Fijne Kerstdagen en een voorspoedig 2017

Warme groet van Ad en Tineke.

Van kind naar kind, Avontuur in Amsterdam en slot deel II

Ligplaats Eemmonding: En weer zoeven de kleine wieltjes van het vouwfietsje met flinke snelheid over de kilometerslange rechte wegen door het Eemland, een prachtig weids landschap; eldorado voor de, veelal beschermde weidevogels.

20 oktober. Na een paar fijne dagen aan het Eemland, met nog een bezoek van ons mooie kleindochtertje van ruim 5 maanden (met ouders uiteraard) gaan we verder richting Amsterdam. Via een boodschappen/fietsstop in Almerehaven, laten we bij Durgerdam weer de palen zakken (18.15 uur) daarbij genietend van een prachtige zonsondergang.

21 oktober. Omdat Amsterdam een handige treinverbinding met Eindhoven heeft, waarvan we gebruik willen maken om de kleindochters aldaar te bezoeken, dienen we verzoek in voor ligplaats. Na wat heen- en weer gemail/gebel, wordt ons verboden om ligplaats te nemen i.p.v. een belofte van 2 jaar geleden, om af en toe te mogen liggen aan de Veemkade. Jammer, maar wie niet waagt….. Om 11.00 uur meren we af voor de Willem I sluis (ingang Noordhollands kanaal) en melden ons netjes aan via het marifoonkanaal, vermeld op de borden aan de wal. We worden dan geregistreerd als passagiers/recreatieschip en de ligplaats is geregeld tot zondagochtend. Nog 3 x worden we gecontroleerd door de enorme sleepboten van “Port of Amsterdam”. Het overblijvende probleem van afname van walstroom, wordt gelukkig opgelost door een reddende, stroomvoorzienende engel/buurman. Tussendoor varen we nog even naar Zaandam om 1500 liter diesel te bunkeren. En s’avonds vieren we dit alles met een lekker broodje falafel op het Muntplein, hartje stad!!

23 oktober. Na een dagje Eindhoven, waarop we de goede verrichtingen in het zwembad bewonderen van een van de kleindochtertjes, vertrekken we weer uit Amsterdam om via het saaie Amsterdam-Rijnkanaal naar Vianen te varen. Even 5 uur doorbijten en dan, via de Beatrixsluis, de Lek oversteken en afmeren binnen de remmingswerken vòòr de sluis van Vianen.  Ook daar verblijven we een paar dagen om mooie wandelingen en fietstochten te maken en weer spontaan bezoek te krijgen van dochter met gezin. We knutselen een lekker hapje in elkaar en hebben een gezellige avond.

26 oktober. Trossen los om 13.30 uur en om 16.15 uur varen we de Schoonhovense Noodhaven binnen, nadat schoonzoon heeft gecheckt of er ruimte is. Ook daar weer een verjaardagsfeest bij kinderen en kleinkinderen en veel gezellige “verwen”momenten.

30 oktober. Na nog een gezellig koffieuurtje, vertrekken we, uitgezwaaid door dochter en kleindochter voor ons laatste traject naar de winterplek: Vreeswijk. De Koninginnesluis aldaar is voorlopig gestremd, wegens werkzaamheden, dus omvaren. Weer de Beatrixsluis door en dan bakboord uit, via het Merwedekanaal en een overnachting te Jutphaas (voorbij de Nieuwe Rijnhuizerbrug) varen we op

31 oktober, om 10.30 uur Vreeswijk  binnen op weg naar onze ligplaats in de Vaartsche Rijn.  De nodige bruggen worden bediend door onze havenmeester, met wie we al eerder contact hadden inzake ligplaats, voorzieningen etc.

Als we dan de auto hebben opgehaald, kennis hebben gemaakt met onze buren aan de kade en de wal en het dorpje hebben verkent, zijn we “thuis”.  Het is hier prima wonen tot het nieuwe jaar.

Voor de komende tijd en feestdagen wensen we al onze volgers heel veel warmte, harmonie en gezelligheid. Wij gaan er van genieten…..

Tot in het nieuwe jaar, groetjes van Ad en Tineke

Opmerking: Er schijnt nog weleens iets niet goed te gaan bij de verhalen of fotoseries. Wil je toch e.e.a. zien, kijk dan op www.ms-avontuur.reismee.nl.

Bijzondere herfsttocht als afsluiting, deel I

26 september. I.v.m. het mooie, rustige weer, besluiten we z.s.m. over te steken naar Friesland. D.w.z. allereerst via de, altijd zo prachtige Amstel naar Amsterdam. Vanaf het  Aarkanaal  arriveren we om 12.45 uur bij het rustieke tolhuissluisje en dan de Amstel op. Via Uithoorn en Ouderkerk aan de Amstel, komen we om 15.45 uur aan in Amsterdam. Overleg over event. te openen bruggen verloopt weer prima, tot aan de beroemde Magere Brug, waar ons gemeld wordt dat er geen openingen plaatsvinden tot nà de spits (18.00 uur). In de Nieuwe sluis naast Carré moeten we wachten. Nou, dat kan erger, een leuke, voor toeristen,  jaloersmakende plek. 18.10 Uur: “Avontuur, komt u maar door!” Na de Nieuwe Herengracht en Oosterdok met het Scheepvaartmuseum en het VOC schip de Amsterdam, volgt het IJ en om 19.10 uur varen we de Oranjesluis binnen. Na een half uur laten we vóór Durgerdam aan het Buiten IJ de palen zakken en kunnen terugkijken op een mooie, succesvolle dag.

27 september. Een dag kun je lang maken, door vroeg te beginnen. Dus….. 6.45 uur palen omhoog en terwijl we genieten van een prachtige zonsopgang, varen we het Markermeer op. Een mooie, rustige tocht met de wind achter, brengt ons naar de sluis te Lelystad, die we om 10.30 uur verlaten. 4 Uur later arriveren we in Lemmer, de Prinses Margrietsluis om 14.30 uur. We zijn in Friesland, en op een favoriete plek aan de Grote Brekken laten we weer de spudpalen zakken, met het plan om enige dagen te besteden aan wat schilderwerk. De laatste keer zwemmen (18 graden!) en de sauna staan ook op ons lijstje. Wanneer we echter de sauna gebruiken, stopt het aggregaat ermee en zijn we gedwongen op zoek te gaan naar walstroom. Wat is dan comfortabeler en ook gezelliger, dan een haven waar zoonlief werkt en je ongelimiteerd ligplaats kunt nemen?

29 september. 10.45 uur vertrek. Via Prinses Margrietkanaal, en o.a. Sneekermeer arriveren we om 14.45 uur bij voornoemde jachthaven, waar ons een warm welkom wacht. Voorlopig een uitstekende gelegenheid om event. reparaties te verrichten, zoals een defect aggregaat en nog wat schilderwerk af te maken. Fietsen naar Heerenveen, wandelen met de hond. De fijne nabijheid van zoon, schoondochter en kleindochter , een verjaardagsfeest, een lekker dinertje over en weer en  samen proosten op de afloop van een goed vaarseizoen. We besluiten een paar weken te blijven.

13 oktober. Na de koffie met een afscheids-lekkertje, gaan we vertrekken. Letterlijk én figuurlijk wringt de Avontuur zich los van deze prachtige ligplaats en nagezwaaid door de kinderen, draaien we weer langzaam de Heerensloot op, richting Deelse brug, die mooi op tijd voor ons opengaat. Om 14.45 uur stoppen we weer op de Grote Brekken (watertemp. Inmiddels 11 graden), zodat we morgen vlot bij de Prinses Margrietsluis kunnen aankomen.

14 oktober. Om 9.55 uur varen we de sluis uit, waar geen verval is, dus deurtje dicht, andere deurtje weer open. Via de Lemster Geul richting Friese sluis, die we d.m.v. telefonische code zelf kunnen bedienen. Om 10.30 uur varen we 4.25 m lager de Noordoostpolder in. Om 12.30 wordt de Marknessebrug in Emmeloord nog nèt bediend maar de Kamperbrug om de hoek , niet meer. Er moet eerst geluncht worden. Om 13.25 uur reeds klinkt er: “Avontuur, leg ‘m d’r maar voor, ik ga je er doorheen helpen”. Vervolgens via de Marknessesluis arriveren we bij het Voorsterbos, waar we helaas geen goede ligplaats kunnen vinden. Dan besluiten we maar even door te bijten: Noordersluis uit, en via het Zwarte Meer en het oersaaie Ramsdiep arriveren we om 18.15 uur bij het IJsseloog, baggerdepôt in het Ketelmeer, waar een prachtig natuurgebied is ontstaan, waar we nog nèt, voor het donker, van kunnen genieten, evenals van de oorverdovende stilte….

15 oktober. S’Morgens wordt die rust aangenaam verstoord door vogelgeluiden, maar we willen verder, dus palen omhoog en richting Randmeren. Via Roggebotsluis komen we aan op het Drontermeer, waar we even aanmeren om op krantenjacht te gaan. Als dat mislukt, varen we door naar Harderwijk. We varen nietsvermoedend richting Visserijhaven en zijn stomverbaasd over de veranderingen die hebben plaatsgevonden. Alle oude gebouwen en kades zijn verdwenen, en overal staan keurig rechte damwanden in het gelid om verfraaid te worden. Hier en daar al wat nieuwe wijken, met huizen in oude stijl aan het water. Aanlegplaatsen zijn er nauwelijks meer, maar net genoeg voor ons. We meren af en rennen van boord om nog nèt op tijd de krant te kunnen kopen. En zoals altijd  is het gezellig in Harderwijk by night.

16 oktober. Na een fietstochtje over de nabij gelegen Veluwe en een orientatieronde door het “nieuwe” Harderwijk vertrekken we. Via de Nijkerkersluis arriveren we om 16.00 uur op het Eemmeer, waar we na een kwartier afmeren bij ons doel, de aanlegplaatsen aan de Eemmonding, de plek waar we in het voorjaar hebben gewacht op de geboorte van ons jongste kleindochtertje. Om ook hier, in de nabijheid van de jongste zoon en zijn gezin, even te genietend van elkaars aanwezigheid, blijven we een paar dagen aangemeerd.

Dit is het eerste deel van de afsluitingsroute van 2016. Over een paar dagen volgt het slot.

Groeten Ad en Tineke