ms-avontuur.reismee.nl van Tineke en Ad.

Op weg naar het WK Voetbal 2018

27 juni. We vervolgen onze route op het kanaal van Bocholt-Herentals. Nog 2 sluisjes te gaan: nrs. 9 en 10 en via de laatste, die ons 7.50 m  laat afdalen in het landschap, gaan we stuurboord uit het Albertkanaal op. T.h.v. Viersel gaan we bakboord uit de sluis in, de Kleine Nete op. Rond lunchtijd arriveren we aan de steiger te Lier. We bezoeken de , verrassend mooie stad, even zwemmen en dan naar de kade van Sluis Duffel (1 bolder + 1 roestige oude bout) om de volgende morgen op de Schelde het tij mee te hebben.

28 juni. 8.40 uur. Via de Rupel, de Boven Zeeschelde op die zich meanderend en snelstromend een weg zoekt door het Vlaamse landschap. T.o. Dendermonde aan de watersportsteiger worden we hartelijk verwelkomd (14.45 uur) en drinken s’avonds een pintje in het havencafeeke.

29 juni. Vroeg uit de veren: vertrek 6.10 uur bij halftij. De Avontuur geniet er van de stroom mee en vliegt met 15 km/u over de Schelde. 2 Uur later arriveren we al aan de Ringvaart bij Gent en via sluis Merelbeke (8.35 uur) varen we al vroeg de stad Gent in, nadat we eerst 3 buitenhavens hebben geprobeerd. Alles is vol dus gaan we meteen naar de gereserveerde plek aan de Ketelvest, i.v.m. de komst van kinderen en kleinkinderen èn, allerbelangrijkst onze achterkleinzoon. Het weer is prachtig, de stad mooi maar overvol, de sfeer aan boord uitstekend! Alle hutten bezet, maaltijden in buffetvorm, genieten van de kleine man, een spel doen, kortom een geslaagd weekend. Het weekend waarin we ook bezoek krijgen van "overwintervrienden" die ons een geweldige tip geven........

2 juli. Rond lunchtijd gaan onze bezoekers weer naar huis, behalve 1 dochter, die nog even blijft meevaren. 14.30 uur vertrek. Aan het eind van de Ketelvest keren en dan kalm aan de stad uit. Via de Ringvaart, Kanaal van Gent naar Ostende op een aan de wachtsteiger van het sluisje Schipdonk meren we af. Heerlijk midden in de natuur, fijn na de drukte van de stad!!

3 juli. 11 uur vertrek, het afleidingskanaal van de Leie op. En hier dus Dè tip:  via de Leie Deinze door en aan het ponton van Astene, vòòr de oude sluis meren we af, daarbij geholpen door Wim, een supergezellige brugwachter/kroegbaas van het café ’t Oud Sashuis, die zijn beroep als entertainer gemist heeft! Het is een gezellige, maar ook rustige ligplaats in een prachtige omgeving, waar we heerlijke wandelingen maken, fietsen, boodschappen doen en met bijbootje een stuk van de Oude Leie verkennen. We mogen blijven tot zaterdag, wanneer hijzelf een schip daar wil afmeren……..maar dan heeft hij wel een brugwachter nodig???? Inmiddels nemen we dan ook afscheid van de dochter, na een heel gezellige week. We hebben een fijne dagen beleefd die we meestal afsloten met een pintje bij Wim zijn  café.

7 juli. Nadat de schipper zijn talenten als brugwachter heeft kunnen uitleven (alles met hand, ook de bomen voor de weg) vertrekken we , terug richting Leie. Ons voorlopige doel is Lille, dat we rond 20 juli willen bezoeken. Dus heel rustig aan: de sluis St. Baafsvijve door(4 uur vertraging) en te Harelbeke overnachten we , na de sluis aan de kade.

8 juli. 11.30 uur vertrek, naar Kortrijk. Het ponton aan de Handelskaai t.o. het Budaeiland wordt onze ligplaats, met water en stroom. Wat een verrassing, Kortrijk is een mooie stad, vol historische gebouwen, verborgen plekjes en een bruisende sfeer. Kortom , shoppen in de grote winkelwandelbuurt, en stadswandelingen o.a. langs het prachtige begijnhof en de beroemde Broeltorens, restant van de oude stadsvesten.

11 juli. We verlaten Kortrijk om 10.30 uur en zachtjes glijdt ons bootje (!) dan weer verder. Een afmeerplaats in een zijarm van de Leie bij Menen, wordt onze overnachting, tevens goed voor foerageren en kapperbezoek.

13 juli. Na een dagje recreëren in deze omgeving, vertrekken we rond 10.00 uur naar sluis Menen. En dan varen we Frankrijk binnen en voorbij sluis Comines zoeken en vinden we een ankerplek, die zo ondiep is, dat we bij passeren van geladen schepen bijna droogvallen. Dan verkassen we en ankeren vòòr Warneton, aan de ingang van een oude Leie arm, uitstekende zwemlocatie!! We zien het vuurwerk, dat de 14e juli inluiden aan de ene kant van de rivier (Frankrijk) en aan de andere kant (België) is het stil.

14 juli. 10.20 uur, langzaam achteruit, loskomen uit de modder en de planten en dan de Deule op, richting sluis Quesnoy, die gestremd is vanwege het grote feest vandaag. We horen overal vuurwerk maar zien helaas niets…

15 juli. Inmiddels is het aantal wachtende beroepsschepen opgelopen tot 7, die een ware dans uitvoeren als de sluis weer gaat draaien om netjes op volgorde  binnen te kunnen varen. Zo ook de Avontuur, we mogen de 2e ronde mee, en vervolgens via de sluis Grande Carré, varen we Lille binnen. Een mooie ligplaats was ons aangeraden t.o. het parc Vauban, een gezellige “Parijs” aandoende Avenue, met 2 kroegjes, waar enorm gefeest wordt na de overwinning van het WK voetbal 2018. We blijven hier, een leuke locatie om de volgende ploeg kinderen en kleinkinderen te verwelkomen en om de prachtige stad te bezichtigen. Alles over de stad en het heerlijke weekend wordt beschreven in ons volgende verslag… Halverwege ons verblijf komt een gendarme voorbij om te vragen of alles naar wens is, geen problemen zijn en of we genieten van de stad?

Dat is nog eens charmant……..

Tot de volgende keer, groeten van Ad en Tineke

Positieve uitslag. Avontuur weer op dreef.

Dan zijn we dus in Maastricht. Overbodig bijna om te schrijven dat het fijn is om er te verblijven. Leuke binnenstad, fijn om te shoppen en een goede uitvalsbasis om bezoek te ontvangen of op bezoek te gaan. Hoe heerlijk is het om s’avonds met een wijntje in de hand vanaf het achterdek over de Maas uit te kijken met overal de lichtjes om je heen.

5 juni. 9.00 uur vertrek naar sluis Bosscherveld. Na de melding: sluis tot nader order gestremd, varen we gezusterlijk weer terug en roepen onze voormalige steigergenoten: “welkom terug!”

6 juni. Na wat telefoontjes komt dan toch het bericht: sluis weer toegankelijk! 12.45 uur vertrek. Aangezien we om redenen van medische aard op 14 juni weer in Maastricht willen zijn en per huurauto een afspraak moeten nakomen, maken we toch even een rondje Zuid-Willemsvaart, om de plaatsjes Rekem (prachtig dorpje als openluchtmuseum), Maasmechelen, Tongerlo en Bree te bezoeken. In Bree doen we gezamenlijk boodschappen , nemen water in en na een captainsdiner aan boord van de Avontuur, nemen we afscheid van de Inevitable. Het was een fijne tijd, met veel gezelligheid en leuke gezamenlijke belevenissen.

11 juni. Om alles af te werken wat op de, inmiddels volle agenda staat, gaan we weer terug naar onze favoriete plek aan de kade te Maastricht, tijdelijke langszij een goede bekende uit Namen, die ons een warm welkom bereidt. Hoogtepunt rond de 3e zondag in juni: Het vaderdagweekend. 2 Dochters komen logeren. Ook voor hen een favoriete stad, om te winkelen en te slenteren over rommelmarkten. Na een gezellig weekend vol lekkere hapjes, drankjes en vele gesprekken, nemen we afscheid van hen en varen op

17 juni om 15.00 uur via sluis Bosscherveld weer de Zuid-Willemsvaart op. De laatste keer, want de medische uitslagen zijn redelijk positief, dus we gaan maar weer eens op Avontuur. Eerste aanlegplaats Maasmechelen, waar we nog een dochter + echtgenoot op bezoek krijgen, die hun camper naast ons schip parkeren, om nog een beetje vaderdag te vieren. Natuurlijk ook weer met de nodige versnaperingen!! Als ook zij de volgende dag weer zijn vertrokken, nemen we wat tijd voor klusjes en schoon schip maken. We wandelen het Kruinenpad, een hangende brug door de toppen van de bomen waar je getuige kunt zijn van de merkwaardige gevolgen van mijnverzakkingen.

21 juni. 9.30 uur vertrek. Verblijf in Tongerlo (bekend van het gelijknamige bier!)

22 juni. Vertrek naar Bree, landing bij het waterstation en als we dan om 11.30 uur het Kanaal Bocholt-Herentals (vh Kempens kanaal) opvaren, zijn we pas echt weer op weg. Halverwege passeren we onze vaarvrienden van ’t Majeur, maar er zijn geen mogelijkheden om samen af te meren, dus dan maar babbels via kan. 77 en zwaaien: Doei, Leuk!! Tot van de winter!! Om 12.30 uur meren we af aan de steiger bij St. Huibrechts-Lille, een mooie rustige plek, prachtige wandel- en fietsomgeving.

23 juni. Vertrek 9.00 uur. 11.15 uur aankomst bij de Blauwe Kei te Lommel. Op advies van de sassenier ankeren we naast een dekschuit onder de bomen, op 300 m voor de sluis. Prachtig, rustig, mooi zwemwater en veel fiets- en wandelroutes in een bosrijke omgeving. Wanneer ook wij gaan wandelen: route om een meertje, raken we de weg kwijt (letterlijk!) en lopen vervolgens om een prachtig, gróót meer door bossen omzoomd. Het was echter niet de bedoeling om bijna 4 uur te lopen, zodat we bij terugkomst, nog nèt op onze knieën ons koude biertje konden pakken.

25 juni. Na een onverwachte verrassing: bezoek uit Eindhoven van onze kleindochters + ouders, vertrekken we de volgende dag om 8.45 uur. 8 Sluisjes vandaag, met als doel de kade na sluis 8 te Geel. De schuttingen verlopen razendsnel, nauwelijks wachttijden en overal vriendelijke sasseniers, die telkens 2 sluizen bedienen. Om 12.30 uur meren we, 19 m lager af, bij Geel, waar we s’avonds naar de stad fietsen, om een dinerbon, van de kinderen gekregen t.g.v. ons 10 jarig huwelijk, in te wisselen. Op de terugweg krijgen we een lekke band………..

Nu verder richting Gent, waar onze achterkleinzoon voor het eerst aan boord komt!!!

Tot de volgende keer, groeten van Ad en Tineke.

Wallonie van zuid naar oost, van hoog naar laag.

De kademuur waaraan wij ons bevinden is officieel de wachtsteiger voor de sluis van Pommeroeul, die toegang geeft tot het Canal van Pommeroeul tot Condé (Franse grens). Dit geavanceerde stukje waterwegbouwkunde, sluizen en kanaal, in 1995 aangelegd, wordt echter niet bevaren  i.v.m. een verzanding, waarover jarenlange strijd loopt tussen Frankrijk en het Waals gewest. Geen van beide landen willen voor de kosten opdraaien, zodat dit miljoenenproject, tevens supersnelle verbinding tussen beide landen, ongebruikt ligt te verkommeren.

17 mei. 10.00 uur. We vertrekken via het kanaal Nimy-Blaton-Peronnes met als doel, de haven van Mons (Bergen), gelegen aan het Grande Large. De Inevitable (onze reisgenoten) houdt een plaatsje vrij en om 12.00 uur meren we af, en gaan ons melden. Een uitstekende plek voor fouragering, (Aldi, Carrefour)en voor een echte Belgische hap: De Lunchgarden.

19 mei. 11.10 uur vertrek via het grote meer naar het Canal du Centre, waar 2 sluizen (Oubourg-Warton en Havré) ons 15 m omhoog brengen.  We arriveren om ca. 13.00 uur in Thieu, bekend van de grote lift van Strépy-Thieu. Het weer is prachtig, de kade staat vol campers, i.v.m. Pinksterweekend. Er wordt wat gewandeld en gefietst, in een mooie, voor ons bekende omgeving, die gedomineerd wordt door de reus van beton en staal, de 100 m hoge lift, die overal boven het landschap uit, te zien is.

20 mei. Trossen los, 9.50 uur. We gaan het weer beleven, dit enorme evenement, groots in  alle facetten. De grootste scheepslift van de wereld. In 30 min. worden we in de sluisbak ruim 73 m omhoog getild. Eenmaal boven, gaan de dubbele deuren open en varen we hoog in het landschap verder over het Canal du Centre. 12.00 uur. Stuurboord uit, het kanaal Brussel-Charleroi op, waar we even worden opgehouden i.v.m. een triatlon. We wachten even (opdracht van de politie) en krijgen om 12.40 uur groen licht om verder te varen, zodat we om 14.45 afmeren aan de wachtsteiger van sluis Viesville. Een heerlijk, rustige locatie.

21 mei. 9 uur. We vertrekken, om via 3 sluizen (3 x 7 m), 21 m lager, om 11.30 uur aan te komen in Marchienne au Pont, een “Halte Nautique”. Inmiddels bevinden we ons op de Sambre, vlakbij Charleroi. De werkeloosheid in dit gebied heeft duidelijke sporen achtergelaten. Het is, in vergelijking met ons bezoek, 2 jaar geleden, sterk verpauperd, de historische gebouwen, de infrastructuur, de huizen, alles is vuil, defect, overwoekerd en verwaarloosd. Maar er is wel een hele grote Turkse supermarkt!!!

22 mei. We wisselen het natuurgebied in voor het roestige aandenken aan de staalverwerkingsindustrie van Cockerill. Deels nog in gebruik, deels in abominabele staat van instorting. 4 Sluizen brengen ons naar Mornimont, waar we om 13.45 uur afmeren vòòr de sluis (met toestemming). Een hele middag om te recreëren in deze vriendelijke omgeving.

23mei. Kort traject, dat we beginnen om 8.30 uur. Sluis Mornimont gepasseerd en om 9.30 uur doel bereikt: Halte Nautique Floreffe. Helaas te weinig plaats voor 2 schepen, zodat onze reisgenoten doorvaren: “See you in Namur!”  We blijven 2 nachten, er is veel te wandelen hier en de prachtige, hoog in de heuvels geleden Norbertijnen abdij van Floreffe te bezoeken, in 1120 gesticht. Het enorme complex herbergt momenteel 4 scholen ( voor 4 – 18 jaar) met ca. 1600 leerlingen, waarvan 200 intern. We krijgen een rondleiding in het Vlaams met een enorm Frans accent, van een hoogbejaarde, dove gids! Succes verzekerd….. We lopen rond en in de 90 m lange kerk, die het beroemde Barok koorgestoelte herbergt uit eikenhout gesneden door één persoon, nl. Pieter Enderlin, die er 16 jaar aan heeft gewerkt (1632-1648).

25 mei. Als we vertrekken om 8.50 uur, valt ons een bord op, waarop “verboden aanleg” staat vermeld. Foei!! Via 2 sluizen van gemiddeld 3 m arriveren we om 11 uur in een gespreid bedje (oftewel vrijgehouden prima ligplaats) aan de kade van Namen (aan de Maas). Namen, bruisend, druk, toeristisch, gezellig én dit weekend Namur en Choers, internationaal koorevenement. Spekkie voor het zangersbekkie!! We genieten van het verblijf in de stad en vertrekken op

29 mei. Met als einddoel Maastricht 2 juni, vertrekken we vanuit Namen, met overnachtingen o.a. te Sclayn, Huy en Amay. De laatste is een mooie rustige Halte Nautique, waar we genieten van de omgeving. Dan volgt, via de grote vernieuwde sluis Ivoz Ramet, het kommetje/haventje van Haccourt aan het Albertkanaal.

2 juni. We vertrekken tenslotte om 8.45 uur richting sluis Lanaken, altijd weer een uitdaging om ca. 15 m af te dalen met of zonder drijvende bolders. Een vriendelijke binnenschipper, die verlegen zit om een praatje, laat ons langszij afmeren, zodat we keurig tegelijk naar beneden geschut worden. Vervolgens is er, ook hier weer, op onze favoriete plek aan de kade tussen de Servaasbrug en de Wilhelminabrug een plaats voor ons vrijgehouden via de al aanwezige kennissen, zodat we keurig om 11.30 uur kunnen afmeren. Maastricht, geschikt om bezoek te ontvangen en om op bezoek te gaan.

Fijne stad om even te verblijven, zeker in prettig gezelschap.

Tot de volgende keer weer. Groeten van Ad en Tineke

Denderen richting Franse grens

Antwerpen is de stad waar we ons enorm thuis voelen. Het prachtige bruisende centrum vlakbij de haven (AH om de hoek), levendig, vriendelijke havencrew en goed voor OV naar Nederland, in dit geval een jarige kleindochter in Alphen aan den Rijn. Helaas regent het steeds als we naar en van het station lopen, maar dat kan er bij horen. Na een verblijf van 3 dagen gaan we weer verder op

30 maart. Om 14.00 uur wordt de Londonbrug geopend en bij windstil weer varen we de gigantische Kattendijksluis in. M.b.v. de vriendelijke sluiswachter varen we om 15.00 uur, 2 uur vóór hoogwater (om stroom mee te hebben) 1,5 m lager de Schelde op, die inmiddels is veranderd in een woeste kolkende grijze massa water met flinke schuimkoppen. Dus stroom mee, storm tegen!! De boeg krijgt regelmatig een flink bad, als de golven overkomen. De schuifjes van de keukenkastjes gaan dicht en een barre tocht volgt over de , alsmaar smaller en ondieper wordende Schelde,  bij max. snelheid van 17,3 km/u (heel snel voor ons!). Om 18.15 uur arriveren we aan de monding van de Dender, 65 km lang die bekend staat als een van de mooiste rivieren van West Vlaanderen en Wallonië. Via sluis Dendermonde komen we aan bij een gelijknamige ligplaats, prima verzorgd, mooie locatie. Het is 18.45 uur. Door omstandigheden moeten we hier even blijven, hetgeen geen straf is. Zeker ook omdat we gezelschap krijgen van onze vaar-collega’s met hun vrienden op resp. de Inevitable en de Eugenie. De eersten kennen we zeker 8 jaar en we komen elkaar steeds weer tegen. Reden voor een “pre-diner drink!” Ook zij hebben deze rivier in de planning, zodat we steeds weer gezellige ontmoetingen hebben en soms in konvooi varen.

3 mei. 9.40 uur afvaren. Sluis Denderbelle door en in Aalst meren we af aan bakboordzijde om 11.15 uur. Een goede, maar drukke plek in een mooie stad.

4 mei. Vertrek 10.00 uur. Om 10.10 uur varen we de sluis van Aalst uit, de eerste van 11 kleine, compleet met de hand bediende sluizen, soms met bruggetjes. Tot aan Ath, waar het Kanaal van Ath naar Blaton begint, stijgt het landschap 23 m.  De vriendelijke brug/sluiswachters gaan in ploegen met je mee, dus een kop koffie onderweg wordt erg op prijs gesteld. Vandaag nog de sluizen Teralfene, Denderleeuw en Ninove, waar we een prachtige ligplaats aan een loswal krijgen aangewezen door de brugwachter.

5 mei. Vertrek 9.10 uur. Sluizen Pollare en Idegem. In Geraardsbergen ook weer advies voor een ligplaats midden in de stad, die juist zijn 950 jarig bestaan viert. Bekend van de Mattentaarten, de beroemde Muur uit de wielersport, met ’n helling tot 20% en Manneken Pis, die 160 jaar ouder is, dan het Brusselse exemplaar. De Middeleeuwse stadsstructuur nodigt uit tot een wandeling, dit keer georganiseerd door het toeristenbureau. Kortom een stad, die een bezoek waard is!!

7 mei. Afspraak voor brugopening: 9 uur. Sluis wordt gerenoveerd, geen bolders, dan maar los in de kolk. Vandaag stijgen we via 8 sluisjes en passeren de taalgrens. Het landschap is schitterend, en ca. 3 uur meren we af (ook weer op advies) aan de kade bakboordzijde t.o. het treinstation te Ath. Een mooie plek om met OV voor 1 appel en 1 ei naar Nederland te reizen om weer een jarig kleindochtertje in Zwolle te bezoeken. Het wordt een dagje treinreizen (ook leuk!) met een gezellige verjaardagsonderbreking. Inmiddels hebben we het besluit moeten nemen om i.v.m. de gezondheid van de schipper, niet Frankrijk in te gaan en rustig aan terug te keren richting Nederland. Jammer, maar we blijven genieten van het varen, mooie ligplaatsen en de gezelligheid. Wellicht later in het seizoen weer verder, wie weet?? Het betreft gelukkig geen levensbedreigende situatie.

11 mei. Brugwachters (éclusiers) rijden voorbij : “Gaan we weer?” Start voor het kanaal met 21 sluisjes. Dus 10 uur afvaart, brug open. Sluizen 19 t/m 15 doorgeschut en dan meren we af te Ladeuze om 12.40 uur. Een prachtige locatie, midden in de natuur, uitstekend voor 3 woonboten en mooie fietstochtjes.

14 mei. Nadat we ons verblijf hier afsluiten met een gezellige barbecue, gaan we in konvooi verder, de resterende 14 sluizen door. Ieder met zijn eigen bedieningsteam. De Inevitable en Eugenie in een kolk en de Avontuur erachter, ook in een kolk. We starten om 9.10 en arriveren bij sluis 1 om 16.00 uur. Bakboord uit, het kanaal Nimy – Blaton- Peronnes op om bij de betonnen kademuur in het Grand Large de Pommeroeul te verzamelen voor een maaltijd, geserveerd aan boord van de Inevitable door de echte Chef. Dit als een soort afscheid, omdat de Eugenie verder vaart in de richting Frankrijk. We zwaaien elkaar uit, en de Avontuur blijft nog een dagje rusten.

Tot de volgende keer. Groeten van Ad en Tineke

Langzaam van Vreeswijk naar Antwerpen

15 april. Het is zover. Afrekenen, afscheid nemen van de, inmiddels bekende crew van de Museumwerf en om 11 uur gaat de brug open naar het Merwedekanaal, bb uit naar de Julianasluis. Lek oversteken en via sluis Vianen weer verder, met als doel, een overnachting te Meerkerk. Aangename en rustige plek.

16 april. Vertrek 10.30 ri. Gorkum. Vandaag willen we weer eens ons saunaatje gebruiken, gezond voor lijf en leden en heerlijk relaxen. Dus een geschikte plek gezocht: de Biesbosch. Vanaf Gorkum (Grote Merwedesluis) stuurboord uit de Nieuwe Merwede op, en t.h.v. Werkendam, de Biesboschsluis in, dàchten we. Helaas gesloten, tot half 3. Kost wat geduld, maar dan heb je ook wat. Totale rust, alleen in de hele Biesbosch, vogels, vol in concert en dan laten we de palen zakken. Om 16.00 uur bij “middelste gat van het zand”, genieten we van onze sauna. Afkoelen overboord is ’n tikje koud, maar waar een wil is,  is een weg!!

17 april. Bij stralende zon varen we naar Geertruidenberg, om een vriendin op te laten stappen, die, afgeleverd door haar man, een paar daagjes mee komt varen. Langszij 2 woonschepen kunnen we even afmeren en na een gezamenlijke lunch varen we terug naar de Bergse Maas. We overnachten met toestemming aan de wachtsteiger vòòr sluis Engelen (ri. Den Bosch) een prima rustige plek om even lekker de benen te strekken.

18 april. Vertrek 9.35 uur. De bedoeling om op 29 april in Antwerpen te zijn voor een treinreis naar een jarige kleindochter, heeft als gevolg dat we zèèr langzaam die richting op varen, want Antwerpen is redelijk dichtbij. Dus, vanaf sluis Engelen terug, stuurboord uit de Maas op, Maximakanaal met 2 sluizen en de Zuid Willemsvaart met 4 sluizen en overnachten te Aarle Rixtel. Géén aanrader, want veel verkeer aan de overkant. Maar wel leuk voor een fietsrondje Helmond.

19 april. Doel vandaag is Weert. Onze opstapster kan vandaar makkelijk per trein naar huis reizen. We vertrekken om 9.40 uur. 6 Sluizen en 18 m hoger meren we af aan de wachtsteiger nà de Stadsbrug, weer met toestemming, omdat het toch rustig is. We wandelen door Weert, het weer wordt steeds mooier en we hebben nog een gezellige avond met elkaar.

21 april. We zijn nog 1 nachtje gebleven, onze vriendin uitgezwaaid (“het was erg fijn, tot de volgende keer”) boodschappen gedaan, voor het eerst gezwommen en nu weer op weg, richting België. Via sluis 16 passeren we ca. 11 uur de voormalige grens, waarbij ons opvalt, dat de waterweg tegenwoordig keurig onderhouden is. Allereerst, via de sluizen Lozen en Bocholt naar Bree om water te bunkeren, nadat we het vaarvignet hebben aangeschaft. “A ja, Verroen met de Avontuur. Ge weet het van dien sticker?”

22 april. Volgetankt met water, vertrek om 10.15 uur naar het Kanaal van Bocholt naar Herentals. Een verademing, wèg met de automatisering. Kleine sluisjes, dringend aan renovatie toe, maar functionerend als de beste, overal een sassenier (sluiswachter) aanwezig, klaar om te helpen en een praatje. Langs Lommel, met z’n prachtige bossen, passeren we 8 sluisjes en zakken 22 m.  Elk sluisje werkt als een lift: afmeren, deuren dicht, water  zakt, deuren open en weg, alles binnen 5/10 min. We meren af, direct na sluis 8 te Geel aan bakboordzijde, op advies van de sassenier.

25 april. We zijn 10 jaar getrouwd en vieren dat samen in Geel (o.a.p.) met een lekker dinertje.

26 april. 10.00 uur vertrek, nu echt naar Antwerpen. De sassenier van sluis 9 staat ons al op te wachten! Verder over het kanaal, overnachting bij Herentals (niet geslaagd, naast fabriek), en via sluis 10 het Albertkanaal op. Na een saai traject arriveren we om 12.30 uur bij de Siberiabrug te Antwerpen, die samen met de Londonbrug de toegang vormt tot het Willemdok, waar een mooie plaats voor ons gereserveerd is.  Doel bereikt! Even genieten van Antwerpen en dan weer verder naar het zuiden!

We houden jullie op de hoogte. Tot dan, groeten van Ad en Tineke. 

note: bij het bekijken van de foto's, zijn bij vergroting, sommige foto's korrelig geworden.

Overwinteren in Amersfoort, start nieuwe Avonturen

Eemhaven, Amersfoort. Dé plek om te overwinteren. Een mooie stad, rustige, goed verzorgde ligplaatsen, winkels en stadsleven op loopafstand, evenals bioscopen, theater en het treinstation. Daarbij de nabijheid van collega-overwinteraars, die allemaal graag genieten van het “goede leven”. Gelijkgestemden in totaal verschillende woonboten/schepen. Zelfs 2 verschillende nationaliteiten. We beginnen onze kennismaking bij de stadsbrouwerij De 3 Ringen, het startsein voor een gezellige winter. De winter waarin we, gelegen nabij het absolute middelpunt van ons land, mooie historische wandelingen maken, de auto van stal halen om naar onze kinderen en kleinkinderen te rijden , weer deel te nemen aan mooie muziekprojecten en vele verjaardagen vieren.  De winter waarin ons eerste achterkleinkind wordt geboren, een mooi, supergezond jongetje.

De plannen voor een lange reis naar Frankrijk worden gesmeed, routes uitgezet d.m.v. boeken en kaarten, daarbij bijgestaan door ervaringsdeskundigen in de haven. Wanneer het voorjaar zich aandient, verzamelen de “overwinteraars” nog 1 keer voor een Running diner, (voor elke gang naar een ander schip) en dan gaan de eerste trossen los, met de afspraak allemaal weer terug te keren, na het zomerseizoen.

Brugopening besproken en op 28 maart verlaten we, uitgezwaaid door een aantal collega-schippers, de Eemhaven. Er zijn nog een aantal zaken af te handelen, waarvoor we allereerst naar Zaandam varen, via een overnachting in de “baai” bij Durgerdam (vóór de Oranjesluizen). Zaandam om o.a. diesel te tanken en dan óp naar de Museumwerk te Vreeswijk voor de laatste technische klussen, zoals het vervangen van de hydrofoor, tractieaccu’s (1200 kg) en een paar reparaties met de vermelding “onvoorzien”.  Dan gaat de auto weer op stal en kan het echte varen beginnen, natuurlijk in ons eigen(wijze)  tempo. Wij hebben er weer zin in en nemen jullie graag mee op onze Avonturen.

Tot gauw, groeten van Ad en Tineke

Landing in het centrum van Nederland

Onze zwerftocht beperkt zich vanaf dit moment tot Noord- en een stukje Midden Nederland. Niet erg spannend voor “Avontuur”lijke belevenissen en verhalen, maar die worden nog wel gecreëerd in de volgende vaarseizoenen. Na ons verblijf in Zwolle gaan we op

20 augustus op weg! Een klein stukje de Overijsselse Vecht op, want het 1e sluisje Vechterweerd is 1 m diep, dus niet toegankelijk voor ons. Bij weinig water, zuigt onze Avontuur behoorlijk door haar grote waterverplaatsing. En dan is het altijd weer een feest om waar te nemen, hoe de rietkraag en andere begroeiing langs de oevers, een eerbiedige buiging voor ons maken en eenmaal voorbij gevaren, weer overeind komen. Het mooie stukje water nodigt toch uit tot verblijf, om te wandelen en te genieten van de natuur. En dan zwerven we weer verder. Via Meppelerdiep, kort bezoek aan het altijd gezellige Meppel en dan weer een stukje terug, om langs Giethoorn via het Kanaal Steenwijk-Ossenzijl naar het nationaal park de Weerribben te varen alwaar we 4 dagen verblijven. Kilometers lange aanlegplaatsen zorgen voor een comfortabel verblijf in de vrije natuur.

28 augustus. Vanaf Ossenzijl is ons doel Haskerdijke (Friesland) dat we via het Tjeukemeer en een aantal overnachtingen op het Sneekermeer bereiken op

2 september. Aankomst jachthaven, woon- en werkplek van de oudste zoon. Er wacht ons een warm welkom, zoals altijd en we krijgen een mooie ligplaats toegewezen om de komende weken te verblijven. Er wacht ons een heerlijke tijd in de nabijheid van zoon en schoondochter : een mooi feest in Heerenveen, gezamenlijke etentjes en borreluurtjes, nog meer bezoek van kinderen, fijne wandelingen met de hond en van hieruit een weekend naar Londen, gedeeltelijk 70ste verjaardagscadeau. Ter plaatse bieden we hulp waar nodig is in de jachthaven.

25 september, ook aan deze fijne tijd komt een einde, met moeite nemen we afscheid en na nog een korte stop op de Grote Brekken varen we in 1 keer door naar Amsterdam. Lemmer, IJsselmeer, Lelystad, Markermeer en dan naar het Buiten IJ bij Durgerdam, een unieke ankerplek vlak vóór Amsterdam.

27 september. 2 Verjaardagen, dinertje met vrienden en fijne avonden met de kinderen maken ons tochtje vanaf Amsterdam naar Alphen aan den Rijn en vice versa de moeite waard.

11 oktober. Via de ringvaart van de Haarlemmermeer varen we dan weer naar Amsterdam, met Zaandam als doel, voor brandstofinname en reparatie aan de tent.

12 oktober. Vanaf Zaandam weer het Noordzeekanaal op, om een paar dagen bij vrienden langszij in Amsterdam te verblijven. Een mooie rustige plek vlakbij het bruisende hart van de hoofdstad, is altijd weer genieten. Lekker winkelen, flaneren over markten in de Jordaan, de beroemde appeltaart eten bij de Noordermarkt, op de fiets naar een leuk exotisch eethuisje.

15 oktober.  Na een gezamenlijk drankje met onze buren met kinderen en hond, nemen we afscheid en gaan dan toch langzaam richting onze eerste winterplaats, Amersfoort. We meren nog voor een paar nachtjes af aan onze favoriete plek aan de Eemmonding, van waaruit we ook vast de auto naar ons toehalen.

19 oktober. Via het prachtige riviertje de Eem, arriveren we rond de middag bij de Kleine Koppel te Amersfoort. We worden zeer vriendelijk ontvangen, zoals bekend met de gevulde BOOTschappentas.

20 oktober. Nadat er ruimte is gemaakt varen we door de Kwekersbrug en meren af aan bakboordzijde aan de Grote Koppel, een rustige comfortabele plek, vlakbij het hart van de stad, dat tevens het hart van Nederland is.

We kunnen terugkijken op een wat rommelig seizoen, vol (opgeloste) storingen maar ook vol feesten, leuke ontmoetingen, genieten van sauna en zwemmen, wandelen en fietsen.

Vanuit Amersfoort wensen we iedereen een fijne warme wintertijd en mooie gezellige feestdagen.

Tot volgend jaar. Groeten van Ad en Tineke .

Alles gerepareerd. Zwerven over rivieren, langs Hanzesteden.

En spannend is het zeker, als je een ruim 100 jaar oude schroefas bloot gaat leggen, vanuit zijn betonnen verankering. Dat wordt hakken en boren, zonder elektrische apparatuur binnen handbereik, een ware klus. Gelukkig wordt de harde werker nog even mee uit genomen naar de bios, broodnodig na al die pechmomenten.

18 juli. De schroefas is ontmanteld en na 3 tot 4  dagen uithakken kan er begonnen worden aan expertise/reparatie. En dan wordt het mysterie van de storing gevonden: een stukje plastic (zakje) moet in het smeervet gekomen zijn en verstopte de leiding, zodat de schroefas niet gesmeerd kon worden. Met professionele hulp van de museumwerf wordt e.e.a. opgelost en tot grote tevredenheid gerepareerd.

21 juli. Vanaf Vreeswijk reizen we naar Alphen aan den Rijn, waar de verjaardag van de schipperse gevierd kan worden ten huize van dochterlief. Het wordt een mooi feest, nog als aanvulling op het verrassingsevenement in Roermond, maar nu met vrienden, familie en onze kinderschaar. Omdat het makkelijk is, zeker met het gebruik een geleende auto om allerlei gebeurtenissen te bereiken, blijven we nog in de museumhaven. Nuttige gebeurtenissen, zoals het installeren van 2 nieuwe omvormers t.b.v. de stroomvoorziening, die het ook had opgegeven. Leuke gebeurtenissen, zoals een etentje aan boord met dochter en schoonzoon, bezoek aan zoon en schoondochter die binnenkort gaan verhuizen. En tot slot een laatste en helaas verdrietige gebeurtenis, verlies en afscheid van een dierbare vriend……..

3 augustus. Het leven gaat door……..We vertrekken uit Vreeswijk om 10.00 uur. Koninginnesluis, inmiddels overbekend, en om 11.05 uur de Lek op, bakboord uit. Via sluis Hagestein gaat de Lek over in Nederrijn en om 14.30 uur meren we af aan de kade van Wijk bij Duurstede, dat vanaf het water zo’n mooie aanblik  biedt, dat je er niet aan voorbij kunt varen. We wandelen door het oude vestingstadje en er vindt s’avonds in de Grote Kerk een orgelconcert plaats van middeleeuwse orgelmuziek.

4 augustus, We beginnen de dag met een “klompenpadwandeling” , in de voetsporen van de dichter Gerrit Achterberg (1905-1962), die hier is geboren. Overal langs de route staan gedichten van hem in panelen geplaatst. Een prachtige afwisselende tocht die eindigt vlakbij Doorn. Aldaar brengt een bus ons terug en we besluiten af te varen. Bij windkracht 6 een behoorlijke uitdaging, waar we samen netjes uitkomen en om 16.30 uur laten we de palen zakken bij het eiland van Mourik. Een mooie rustige zwem- en saunaplek.

7 augustus. Met als voorlopig doel Deventer, doen we Rhenen aan. Leuke plek, maar erg onrustig door het racende “watersport” volkje, dat huizenhoge golven veroorzaakt. Op 8 augustus om 14.45 uur varen we de Gelderse IJssel op en zoeken vervolgens een ankerplek op de Valeplas bij Giesbeek. Ook een aanrader voor rustzoekers!!

10 augustus. Deventer. We meren af aan de kade om 12.20 uur. We gaan genieten van de stad, die ons hart heeft gestolen, ook al door de “gratis” plekken, met stroom, voor grote recreatie schepen. Maar zeker ook de mooie gebouwen, kleine straatjes en steegjes in het historische centrum en last but not least het muziekevenement, dat op de avond van 12 augustus op de Brink plaatsvindt. Lekker luisteren onder het genot van een biertje…….

13 augustus. Vertrek 10.40 uur. Via de Spooldersluis, aan de ingang van het Zwolle-IJsselkanaal, varen we Zwolle binnen. Terwijl er iets verder in de stad martelingen plaatsvinden tot gillens toe, in een kermisattractie Fire Ball, meren we kalm af in de woonboothaven te Zwolle. Voordien heeft iemand voor ons bekeken of er plaats is en na bevestiging en een “je-ligt-hier-niemand-in-de-weg” lijkt het een uitstekende ligplaats. Later krijgen we zelfs van de rechtmatige eigenaar volledige toestemming. Zwolle is ook weer een mooie stad, een historische wandeling waard. We bekijken de oude Hanzestad en maken een rondvaartje met ons bijbootje door de stadsgrachten, die de voormalige ommuring markeren. Ook is Zwolle een prima uitvalsbasis voor OV om o.a. een jarige schoondochter te bezoeken. Maar het hoofddoel is de bezichtiging van het huis, waarnaar de jongste zoon met zijn gezin is verhuisd. De woning wordt volledig gerenoveerd, dus enige hulp kan wel gebruikt worden. Nadat wij onze handen uit de mouwen hebben gestoken, plannen we, met achterlating van een flesje wijn voor de eigenaar van de ligplaats, ons vertrek in het weekend van 19/20 augustus.

En dan zien we wel weer verder. Tot dan, groeten Ad en Tineke.